Starity

A Google veszi át a háziorvosok szerepét?

2012. április 25. 01:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon úgy tűnik, hogy a háziorvosok ideje leáldozott, hiszen az emberek többsége ahelyett, hogy kivizsgáltatná magát különféle panaszok esetén, keresőprogramokhoz fordul. Ezeknek köszönhetően négyből egy nő diagnosztizálja félre magát a téves találatok miatt.

hirdetés
A Google veszi át a háziorvosok szerepét?

Újabb veszélynek teszik ki magukat a lusta internetezők: a kutatók szerint a nők 25%-a diagnosztizálja félre a tüneteket, amikor rosszul érzi magát otthonában. Ahelyett, hogy időpontot kérnének szakorvosoktól, vagy látogatást tennének a körzeti megbízottnál, gyakran keresnek megoldást a Google-ön keresztül a problémákra. Ebből kifolyólag többnyire az az eredmény születik, hogy rossz gyógyszert vásárolnak, és a levertségnek indult betegség is elfajul.

A Balance Activ ezer nőt vetett alá a kutatásnak, mint kiderült, a legtöbb panasz a fejfájásra, depresszióra, levertségre, alvási és emésztési zavarokra érkezett. A legtöbb hamis riasztás a mellrákot érintette, de sokan fedeztek fel maguknál asztmát vagy magas vérnyomást egy-egy keresés után.

És miért választják mégis sokan a Yahoot vagy a Google-t házidoktorként? A válasz egyszerűbb, mint hinnénk: a megkérdezettek háromnegyede azért nem fordul inkább szakemberhez vagy baráthoz, mert kényelmetlenül érzi magát, ha személyes gondjairól kell beszélnie.

„Az internet számos információval szolgál a különféle betegségekről, amelyek igen hasznosak lehetnek, és megnyugtathatnak, ugyanakkor az eredmények kimutatják, mennyire könnyen hibázhatunk önmagunk diagnosztizálása alatt. Fontos, hogy megtanuljuk, milyen információkban bízhatunk meg, milyen betegségeket lehet könnyen kezelni, és melyekhez kell szakmai segítség.”

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a nők többnyire menstruációs panaszaikat teregetik ki online, és várják a segítséget a fórumozóktól, ahelyett, hogy sürgősen felkeresnének egy szakorvost: Értelemszerűen az intim problémák igényelnek hozzáértést, mégis ez az utolsó olyan terület, ami miatt szakemberhez fordulnának az emberek a Google helyett” – állítja a szervezet szószólója, Penny McCormick.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek