Starity

Tobias Moretti felhívta a figyelmet az olvasás örömére

2012. május 08. 11:11   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tobias Moretti a napokban felkeresett egy könyvtárat, ahol gyerekeknek beszélt könyvekről és olvasásról. A diákok szinte itták a szavait, és örültek a nem mindennapi programnak.

hirdetés
Tobias Moretti felhívta a figyelmet az olvasás örömére

„Miért is van valójában ez az akció? Mert a bécsiek azt gondolják, hogy mi úgy tudjuk: olvasni rossz dolog?” – ezekre a kérdésekre is megszületett a válasz egy újonnan nyílt középiskolában, ahová a népszerű osztrák színész, Tobias Moretti kapott meghívást. Ráadásul nem is akárhová: az intézmény könyvtárába.

A harmadikasok izgatottan várták a vendéget, aki azért érkezett, hogy népszerűsítse az olvasást a gyerekek körében, valamint, hogy felolvasson nekik egy rendhagyó felolvasódélután keretei között.

A színész először egy-egy részletet tolmácsolt a Tom Sawyerből és a Huckleberry Finn című műből. Moretti véleménye szerint ezek a művek leginkább a nagyobbaknak valók, mert nehezen olvashatók, valamint túl vastagok is. Ugyanakkor a felolvasott részeket a gyerekek élvezték, különösen az izgalmas és humoros jeleneteket. Tobias Moretti hangja a hallgatóság elmondása szerint kellemesen, élénken adta vissza a történetet.

A vendég aztán Fridrich Schiller egyik ismert balladájával, a Die Bürgschafttal folytatta. A diákok esetében pedig minden jel arra mutatott, hogy nagyon tetszik nekik, amit látnak és hallanak.

A felolvasás után a tanulók szinte szó szerint kérdéseikkel kezdték el bombázni Morettit, aki ezt cseppet sem vette zokon, sőt, igyekezett minden kérdező kíváncsiságát kielégíteni. Az egyik lány például megkérdezte tőle, hogy amikor ő volt gyerek, akkor neki mi volt a kedvenc olvasmánya. Sokan meglepődtek, amikor a színész elárulta, hogy gyerekként nagyon szerette olvasni a Gyűrűk urát, illetve kedvenc könyve (volt) még A hobbit. Ami elmondása szerint nem is olyan hosszú, de végtelenül izgalmas volt olvasni.

Úgy tűnik, hogy ez az iskolai kezdeményezés bevált. A gyermekek mind nagyon izgatottak lettek a különös látogatástól, s mint kiderült, sok lelkes olvasó volt jelen az eseményen a könyvtári hallgatóság körében. A színésznek lelkesen mesélték el saját olvasási szokásaikat, valamint kedvenc könyveiket is büszkén sorolták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek