Starity

Gyártósoron a sikerfilmek

2012. június 12. 15:03   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az éhezők viadala és a Transformers készítői a Produced By elnevezésű rendezvényen beszéltek a siker kulcsáról.

hirdetés
Gyártósoron a sikerfilmek

A Prouced By: Franchise building panel arról szól, hogyan kell kasszasikereket alkotni úgy, hogy az emberek a film befejezése után sok évig emlegessék a projektet. A panelen részt vett grafikusok, rendezők, producerek mind egyet értettek abban, hogy nem a stúdió dönti el, melyik filmből válik kultusz film és miből nem, a döntés a közönség kezében van. Szakemberek szerint a jónak érkező projekteknél az első filmet kell nagy odafigyeléssel elkészíteni, mert ha az nem nyeri el a nézők tetszését, akkor lőttek egy későbbi esetleges sikerterméknek.

Kevésbé ellentmondó nyilatkozatok születtek azt illetően, hogy mi történik akkor, ha a stúdió úgy vág a projektbe, hogy a kinézett filmből franchise-t akarnak készíteni. Szakemberek véleménye szerint nem szabad erőltetni és nem is szabad sokat költeni a kecsegtető projektek első filmjére, mert a nézők nem szeretik, ha megmondják nekik, hogy mi a jó, arról nem is beszélve hogy az erőltetett folyamatok végeredményként készülnek általában a legrosszabb filmek.

„A lehetőség, miszerint a stúdió dönti el, hogy miből lesz sikerfilm, a felelős az elmúlt évek legrosszabb filmjeiért” – állítja a Disney részéről Nina Jacobson, Az éhezők viadalának egyik producere.

A G.I. Joe- és Transformers-filmek producere, Lorenzo di Bonaventura szintén egyet ért. “A legproblémásabb dolog most Hollywoodban az, amikor a stúdiók döntik el hogy mi lesz nyerő és mi nem. A nézők döntik el. Normális esetben nem is beszélünk sikerfilmek folytatásáról vagy annak promóciójáról míg ki nem derül, hogyan teljesített az első film.”

„Mikor megadatik a lehetőség, hogy belevághatsz a második filmbe, akkor kezdhetsz el gondolkodni arról, hogyan legyen ebből movie franchise – vallotta be Lorenzo, aki szerint manapság már elfogadott tény, hogy a filmstúdiók kasszasikerekben gondolkodnak, és az azt megelőző promóció során mindent megtesznek, hogy az ő filmjeik produkáljanak nagyobb nézettséget. A jó nézettség alapfeltétele a jó promóció – vallották be a panel emberkéi – akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a promóciós termékek mint például filmes ereklyék, füzetek, kosztümök és a színészek interjúi fontosak, legalábbis a tapasztalatok szerint. Lorenzo eddig a Warner Brosnál dolgozott és hasonlóan cselekedett a Mátrix-, illetve a Harry Potter- filmeknél is.

Nina azt is hozzátette, hogy a jó franchise ott kezdődik, hogy annak alapjául már szolgál valami. Könyv, videójáték, bármilyen kézzel fogható termék vagy szellemi érték, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy azok a történetek, amiknek van kézzel fogható alapja vagy a történet olyan cselekményen alapszik, amiről már sokan hallottak, annak garantált a sikere.

Jacobson szerint ez vonza a színészek fanjain kívül azokat is, akik az eredeti produktum rajongói, legyen ez jelen esetben egy könyv, mint például Az éhezők viadala. A megvalósítással vannak gondok. A hölgy szerint a filmeknek tiszteletben kellene tartania az alapul szolgáló produktumok rajongóit, mert egy történetileg sokban eltérő sztori megbukhat annál a sok millió nézőnél, akiknek szemet szúr a sok különbség. „A recept egyszerű. Jó legyen a forgatókönyv és a cast, amit viszont nem lehet a nézőkre bízni. Nem lehet és nem szabad” – Nyilatkozta a Disney dolgozója.

Todd Phillips, a Másnaposok készítője szerint viszont az a lényeg, hogy el legyen találva a filmben minden, ami fontos, történet, cast, látványelemek, feldolgozások esetén az új forgatókönyv a siker kulcsa.

Fontos dolog manapság a 3D a filmeknél, ám Az éhezők viadala-sikerfilm nem készült 3D-ben, de gondolkodtak rajta. Be akarták bizonyítani, hogy 3D nélkül is készülhet nagy népszerűségnek örvendő film és ragaszkodtak ahhoz, hogy a könyvben leírtakhoz híven az erőszak kellő mértékben legyen bemutatva, úgy, hogy a hangsúly még mindig a történet fiataljainak kalandjain legyen.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek