Starity

Elhunyt az Elfújta a szél legendás színésznője

2012. június 16. 10:10   |   Szerző: like me

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

94 éves korában, otthonában érte a halál az Elfújta a szél legendáját. Értesülések szerint a színésznőnek szívproblémái voltak, és egészsége is állandóan romlott.

hirdetés
Elhunyt az Elfújta a szél legendás színésznője

Teresa Ann Rutherford 1917. november 2-án Vancouverben látta meg a napvilágot. Apja egyszerű énekes, míg anyja egy némafilm szinésznő volt. 1926-ban a család Los Angelesbe költözött, ekkor vette kezdetét Ann karrierje. Eleinte rádió-szinésznőként foglalkoztatták, s saját elmondása szerint csak azért csinálta, mert így kimaradhatott az iskolából.

Első szerepét 1935-ben kapta egy eléggé kis költségvetésű filmben. A filmipar történetébe azonban 1939-ben véste mélyen be magát, az Elfújta a szél című, mai napig is a '30-as évek legemlegetettebb, nagysikerű drámájában. Ő alakította Scarlet O'Hara fiatalabbik húgát, Careent.

Későbbiekben felidézte, hogy Louis B. Mayer, az MGM akkori elnöke nem akarta neki adni a szerepét, mivel azt mindketten túl kismértékűnek találták Ann, akkor már elismert nevéhez. Halála előtt azonban elmondta, hogy az a „kis semmi” szerep tette fényessé karrierjét, és mai napig is annak köszönheti, hogy egyike a 20. század legtündöklőbb mozicsillagainak.

A Gone with the Wind után is ugyanolyan foglalkoztatott volt, mint azelőtt. Többek közt ő játszotta Lydia Bennetet 1940-ben, a Büszkeség és Balítélet című könyv legelső adaptációjában, állandó szerepet kapott az Andy Hardy kettős élete című sorozatban is, összesen több mint 60 alakítása során.

Karrierje leginkább a 20. század első felében tombolt, de '97-ben James Cameron felkérte a Titanicban Rose Calvert szerepére is, amit csak az utolsó pillanatokban utasított vissza, így átadva Gloria Stuartnak a teret. A 20. századi legendát 2012 június 11-én érte természetes halál Beverly Hills-i otthonában, családja körében, 94 évesen.

A filmnek még egyetlen élő arca van, Olivia de Havilland, a jóságos Melanie, kétszeres Oscar díjas szinésznő, aki július 1-jén lesz 96 éves.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek