Starity

Sean Bean: „Nem vagyok kemény fickó”

2012. július 12. 14:02   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sean Bean, a britek legendás sztárja valóban durva, erőszakos, iszákos fickó, vagy csupán a sok rosszindulatú pletyka és téves megítélés áldozata?

hirdetés
Sean Bean: „Nem vagyok kemény fickó”

Sean Bean, a britek legendás csillaga, akinek neve olyan alkotásokat fémjelez, mint a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Gyűrűk Ura-trilógia, vagy a Trónok Harca című fantasy sorozat, szerepei és magánéletei kilengései miatt hosszú évek óta, amolyan fenegyerekként él a köztudatban.

Majd' harminc éves útját a rivaldafényben nemcsak pompás alakítások és emlékezetes szerepek tarkítják, de ugyanúgy megfigyelhetők karrierjében a hullámvölgyek is. Magánéletét, személyiségét illetően a kezdetektől fogva durva pletykák keringtek róla a sajtóban. Tény, hogy a mostanra négy sikertelen házasságot is a háta mögött tudó színész sosem volt a türelem és az önfegyelem mintaképe, de a túlzóan negatív kép, amit a média festeni kíván róla, semmi esetre sem nevezhető hitelesnek.

Sean saját bevallása szerint is meglehetősen heves természetű, ami, ahogyan ő mondja, még őt magát is meglepi néha. Színházi és filmes körökben anekdoták szólnak vehemens megnyilvánulásairól. Samantha Bond, aki a Machbet című színdarabban volt a partnere, azt mesélte, hogy Sean egy alkalommal az előadás alatt olyannyira beleélte magát a szerepébe, hogy sebesre csókolta az ajkait. Ugyan nem ez volt az egyetlen eset, amikor heves indulatai a felszínre törtek játék közben, soha senki nem panaszkodott rá. Kollégái mindig, minden esetben csakis pozitívan nyilatkoznak arról, milyen együtt dolgozni vele. Dicsérik kitartását, megszállottságát és profizmusát. Szűkszavú, visszahúzódó, csendes férfinek írják le, aki forgatási szünetekben rendszerint olvas, ezzel pedig olyan képet festenek róla, ami teljes ellentétben áll azzal a híreszteléssel, miszerint durva és vad lenne.

Szerelmi kapcsolatait illetően a média és a közszáj nem volt kegyes hozzá. Bár Sean maga többnyire nem nyilatkozik a csődbe ment házasságairól, a rosszindulatú megjegyzések, elszólások nem kerülik el e tekintetben sem. Többször vádolták meg azzal, hogy erőszakosan lép fel a nőkkel szemben. Legutóbbi házassága során a nála 19 évvel fiatalabb felesége több alkalommal kihívta a rendőrséget azt állítván, hogy férje alkoholos befolyásoltság alatt bántalmazta őt. Nemrégiben beidézték a sztárt, ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek tőle, mert exfelesége azzal vádolta, hogy telefonon zaklatja. Az azonban tény, hogy valamilyen oknál fogva ezek a feljelentések sosem fajultak odáig, hogy a férfi ellen bűntető eljárást indítsanak. Ahogyan az is megkérdőjelezhetetlen, hogy korábban egy nő sem állított hasonló dolgokat a sztárról.

Sean Bean a legjobb példa arra, miként alakítja az emberek véleményét a média és a sztereotípiák. Az 53 éves brit színész egy egyszerű ipar városban nőtt fel Yorkshire-ben, és mivel büszke származására, ezzel olyan örökséget hordoz magával, ami már-már megfelel az észak-angol munkásosztállyal kapcsolatos általános elképzeléseknek. Azon kívül karrierje során számos alkalommal alakított erőszakos bűnözőt vagy durva, kíméletlen harcost. Szenvedélyes focirajongó, a házasságai sorra kudarcba fulladtak, és soha nem állította, hogy nem issza meg a magáét, ha arról van szó. Persze nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, de nem lehet tagadni a nyilvánvalót, miszerint Sean Beant nagyon sokszor igyekeznek rossz színben feltüntetni, mert ez illik a karakteréhez. Arról nagyon kevesen beszélnek, hogy ez az állítólagosan durva, faragatlan fickó a magánéletében csendes, hétköznapi, és magánakvaló. Három leánygyermekét mindenekfelett szereti és óvja, a természetvédelem a szívügye, szívesen kertészkedik, barkácsol. A gyermekekhez való ösztönösen gyengéd, óvó hozzáállása mindenki számára egyértelmű és ismeretes. Tud zongorázni, ügyes festő, és szabadidejében szeret olvasgatni. Könnyen zavarba lehet hozni, meglehetősen halkszavú, és inkább látszik hétköznapi, átlagos, középkorú angol férfinek, mint filmsztárnak, vagy szex szimbólumnak. Ő maga erről pár éve így nyilatkozott: „Még mindig az a Sean vagyok, akivel a pajtásaim iskolába jártak és nem Sean, a filmsztár. És ez az, ami szeretek lenni.”

A válasz a kérdésre, miszerint Sean Bean milyenfajta ember, minden bizonnyal valahol a két igencsak eltérő vélemény között van középúton. Nincs a világon olyan ember, aki hibátlan volna és ne hozna soha rossz döntéseket. Semmi sem fekete-fehér, így senkit sem lehet csupán rosszként vagy jóként jellemezni.

„Általános téves elképzelés engem illetően, hogy erőszakos, durva északi vagyok – nyilatkozta erről a napokban a színész egy interjúban. – Ami, feltételezem vagyok is valóban. Többnyire viszont eléggé visszafogott vagyok. Ez része annak, ahogy játszom, gondolom. Nem bánom. Nem vagyok erőszakos. Nem vagyok kemény fickó, csak játszom.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek