Starity

A Facebook-függőség: A függőség jelei

2012. július 10. 17:05   |   Szerző: judy91

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebookkal kelsz és fekszel? Se szeri, se száma a Facebookos ismerőseidnek, mégis egyedül érzed magad? Még a nyaralás alatt is a Facebookon csüngsz? Cikkünkből megtudhatod, milyen további jelei lehetnek a függőségnek!

hirdetés
A Facebook-függőség: A függőség jelei
Fotó: TakeYourTips.com

Előző cikkünkben a Facebook-függőség okaira próbáltunk rávilágítani, most pedig segítünk, hogy te is felismerd magadon a megszállottság legjellemzőbb tüneteit.

Az unalom és a kíváncsiság nagy úr – érthető tehát, hogy miért vagyunk hajlamosak időnk nagy részét az internet előtt, a Facebookot böngészve tölteni. Bizonyos szintig mindenki érdeklődik a másik ember iránt, pláne, ha az illető jó ismerőse, netán esküdt ellensége. A közösségi oldalak ennek a kíváncsiságnak a „legális” úton történő kielégítését teszik lehetővé. Természetesen van egy egészséges „arany középút”, amelyet nagyon könnyen túlléphetünk, ekkor nem árt magunkba néznünk és mérlegelnünk: nem visszük túlzásba a facebookozást?

Az első és talán legnehezebb lépés, hogy felismerjük magunkon a függőség jeleit. Ugyan orvosilag nem beszélhetünk Facebook-függőségről, sem ehhez hasonló betegségről, a közösségi oldalak iránt tanúsított túlzott rajongás azonban diszfunkcionális viselkedéshez vagy rögeszmés-kényszeres személyiségzavarhoz is vezethet.

Diszfunkcionális viselkedés: olyan rejtett, gyakran tudattalan feltételezések, gondolkodási torzítások összessége, amelyek személyenként tartós, stabil mintát képeznek, és adott helyzetben befolyásolják az egyén érzékelését.
Rögeszmés-kényszeres személyiségzavar: olyan személyiségzavar, amely magában foglal egyfajta beteges vágyat a tökéletességre, valamint megszállottságot a szabályokra és a szervezésre nézve.

Ha az alábbi tünetek közül legalább 2-3 rád is jellemző, érdemes kicsit változtatnod az internetezési szokásaidon.

1. Mikor reggel felébredsz, az első dolgod, hogy megnézd a Facebookodat, és lefekvés előtt is ez az utolsó lépésed.

2. Semmi más nem hoz izgalomba, és üresnek érzed az életedet Facebook nélkül. Minden, amit tenni akarsz, kimerül a Facebookon eltöltött időben, még akkor is, ha fontos tennivalók várnak rád, vagy eleget kell tenned a családi kötelezettségeidnek. Amikor pedig a Facebook-hiány fizikai fájdalomban, verejtékezésben vagy betegségben nyilvánul meg, súlyos mértékű függőségről beszélhetünk.

3. Képtelen vagy egy napnál tovább meglenni anélkül, hogy bejelentkeznél a Facebookra. Ha a használatának mellőzésére kényszerülsz, „elvonási” tüneteket észlelsz magadon, például semmi mást nem találsz elég érdekesnek, azon agyalsz, hogyan tudnál Facebook-közelbe kerülni – még akkor is, ha ez esetleg bizonyos határok átlépésével járna (például nem a saját számítógépedet kellene használnod hozzá), vagy azon aggódsz, hogy kihagysz néhány izgalmas üzenőfali bejegyzést. Ezek mind-mind komoly függőségre utaló jelek lehetnek.

4. Még ha nem is vagy fent folyamatosan a Facebookon (jelezve, hogy te is elszakadsz néha a virtuális világtól), napközben többször is ellenőrzöd az üzenőfaladat. Ez szintén kényszeres viselkedésre utalhat. Ha egy-két óránál hosszabb időt töltesz a Facebookon, az könnyedén megakadályozhatja, hogy eleget tegyél az egyéb kötelezettségeidnek, emellett pedig szociális diszfunkciót is okozhat.

Szociális diszfunkció: a társas kapcsolatok zavara a munkahelyen, a családban és a baráti körben.

5. Az életed nem megy túl jól, a Facebook pedig egy fantáziavilágot nyújt számodra, amelybe elmenekülhetsz a mindennapi gondok elől, ahol minden egyszerű, vidám és gondtalan – pontosan a valódi életed ellenkezője.

6. A megfelelő mennyiségű alvás már nem fontos számodra. Helyette rendszeresen túl sokáig maradsz fent, csak hogy kielégítsd a Facebook iránti igényedet. Végül megbocsátod magadnak a kis „kihágást”, hiszen a barátaid még a végén azt gondolnák rólad, hogy elhanyagolod őket azzal, hogy nem vagy Facebook-közelben!

7. Ha úgy érzed, a Facebook kezd eszközzé válni ahhoz, hogy megéld a múltad, ideje lenne változtatnod az életmódodon! Képzeletben újra a régi szerelmeken és barátságokon töprengsz abban reménykedve, hogy sikerül pontosan visszaemlékezned a pillanatra, amikor az életed fordulatot vett, és mindennek a megoldását a Facebookon történő fantáziálásban látod. Vedd észre, hogy haszontalan, amit csinálsz! Ne a múltban, hanem a jelenben élj!

8. Többszáz ismerősöd van Facebookon, mégis magányosnak érzed magad.

9. Ha valaha is készítettél már profilt a saját háziállatodnak/gyerekednek/kedvenc szobanövényednek – elég ártatlan hóbortnak tűnik, néhány állapotfrissítéssel vagy új fotóval kezdődik, de a végén könnyen azon kapod magad, hogy magaddal beszélgetsz a saját és a fiktív adatlapodon keresztül.

10. Ha már meglehetősen rég láttad azt, akivel Facebookon kapcsolatban állsz. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy ötből egy válásért a Facebook tehető felelőssé, így nagy valószínűséggel ez az arány a tönkrement párkapcsolatok esetében még magasabb.

11. Még nyaraláskor is ellenőrzöd a Facebookodat. A függőség ezen tünete a legpusztítóbb – nemcsak a nyaralás izgalmas perceiről maradsz le, ha folyton a mobilodba vagy a laptopodba feledkezel, de még a hó végi számlád is okozhat neked némi fejtörést.

12. Korábban csak felkaptad a telefonodat és felhívtad a barátaidat, ha mondani szerettél volna nekik valamit, vagy a legrosszabb esetben is csak egy SMS üzenetet írtál nekik. Mostanság viszont kizárólag a Facebookon keresztül üzengettek egymásnak. Ha úgy érzed, többet beszélgettek a közösségi oldalakon, mint a való életben, sürgősen zárd be a chatablakot, és üljetek be együtt valahová!

13. Ha a Facebook nem emlékeztetne, még a barátaid születésnapjáról is megfeledkeznél. Néhány évvel ezelőtt mindenki a noteszét és a határidőnaplóját használta a fontos dátumok rögzítésére, azonban mióta a Facebook is figyelmeztet az ismerőseink születésnapjára, egyszerűen lusták vagyunk magunknak is feljegyezni ezeket a dátumokat.

14. Sokan a legprivátabb helyzetekben is a Facebookon lógnak. Ha előfordult már veled, hogy családi ebéd, tanítási óra, netán néhány mosdóban eltöltött perc közben is elővetted a telefonodat, hogy gyors pillantást vess a Facebookodra, akkor érdemes lenne elgondolkodnod a helyzeteden.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek