Starity

Csatlakozz, és kampányolj az állatkísérletek ellen!

2012. július 19. 08:08   |   Szerző: Vegas

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben kis betekintést adunk az állatkísérletek eljárási módjába, valamint leírjuk, hogy miként tehetünk valamit ez ellen. Itt az idő, és a nagyszerű lehetőség, hogy egy országos kampánnyal tegyünk ellene valamit.

hirdetés
Csatlakozz, és kampányolj az állatkísérletek ellen!
Fotó: Állatmentő Sereg

Az egész világon tartanak állatkísérleteket, csak azért, hogy mi megfeleljünk a reklámok által közvetített elvárásoknak. Nemrégiben cikkeztünk arról, hogy tenni kell az állatkísérletek ellen – viszont most egy országos méretű kampány fejlődött ki, amellyel talán elérhetünk valamit, ha sokan csatlakoznak.

Kell nekünk a kockahas, műköröm, zsírleszívás, fogfehérítés egy tehetetlen állat életéért cserébe? Köztudott, hogy világszerte ismert cégek kísérleteznek állatokon – ami bár legális, de morálisan mégis megkérdőjelezhető, hogy mégis milyen joguk van ehhez.

Most felszólalt Magyarország is egy kampánnyal, és egy lépéssel előrébb szeretnénk tudni magunkat, hiszen köztudott, hogy az állatkísérleteket más módszerrel is lehet helyettesíteni, de az túl drágának bizonyul, ezért továbbra is az állatokkal oldják meg a különféle termékek kísérleteztetését.

Természetesen számtalan jó példánk van arra is, hogy sok nemzetközi cég nem teszteli a termékeit állatokon, vagy éppen próbálnak átállni modernebb módszerekre.


a kampányhoz készült fotósorozat egyike (Fotó: © Állatmentő Sereg)

Amíg nagyanyáinknál a ráncok a bölcsességet jelentették, nálunk ma már kellemetlen szépséghibáknak számítanak, amit többségben állatokon tesztelt krémek ellenében tüntethetünk el. De ez is csak egy példa a számtalan közül. Be kell látnunk, mi a televízióban csak azokat a reklámokat látjuk, amelyek az adott termék hasznosságát mutatja be, ezáltal kapunk egy hamis etalont, viszont a dolog mögé soha nem látunk be: hogy az állatok miken mennek keresztül, mire sikeresen letesztelik rajtuk a terméket, majd piacra dobják.


Fotó: © Állatmentő Sereg

Az állatokkal való kísérletezés azért közkedvelt, mert olcsó, és kis helyet foglalnak el: beteszik őket több hónapra egy kis, koszos ketrecbe, és később nem a kísérletezésbe, és annak következményeibe halnak bele, hanem éhen, vagy az ottani tartás körülményei miatt pusztulnak el. Érdemes tudni, hogy a tehetetlen állatokat általában megcsonkítják, és a kísérletek előtt elvágják a hangszálaikat is. A kísérletek 63%-át altatás és érzéstelenítés nélkül végzik el, 22%-át pedig helyi érzéstelenítéssel. Valójában pedig mit végeznek el rajtuk? Csepegtetnek, csonkítanak, műtenek, kísérleteznek határok nélkül, majd a kukába dobják őket azért, hogy eljussanak a termékek azokhoz, akik igényt tartanak rá. Nemcsak kozmetikai termékeket, hanem cigarettát is, és hasonló tisztálkodási szereket, esetleg mosóport is tesztelnek.


cigaretta teszt egy beagle kutyán – azt vizsgálják, mennyire lehet ártalmas a belélegzett füst

Mi minden egyes smink- és egyéb termék megvásárlásával támogatjuk az állatokon való kísérletezést és a vele együttjáró állatkínzást is. Sokan nem tudják, hogy egy jobb illatú tusfürdőért, egy új fogyókúrás tablettáért vagy egy hatásosabb tisztítószerért hány életet áldoztak fel az „emberiség szükségleteinek oltárán”.

Magyarország hangját készül hallattatni az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi és állatmentési aktivista csoporton keresztül, melynek üzenete, hogy kiváltsunk egy testet egy testért cserébe.

Nekünk semmi más dolgunk nincs, mint odafigyelni, milyen termékeket vásárolunk, valamint ha szeretnéd, arcod (és a tested) is adhatod az állatkísérletek, és legfőképpen a vele járó állatkínzások ellen: küldj magadról egy fotót az allatmentosereg@gmail.com e-mail címre, ahová leírod a neved és az életkorod. A fotó bármilyen lehet: egy hétköznapi arckép, de ha van háziállatoddal készült közös képed, azt is elküldheted. A lényeg, hogy az arcod jól kivehető legyen. Az elküldött képpel te is ellenzed az állatokon való tesztelést, és adod az arcod ez ellen – mert ha közösen összefogunk, akkor nagy dolgokra lehetünk képesek.

Aki még tovább szeretné támogatni az ügyet, az csatlakozzon a „Testet-testért-kampány az állatkísérletek ellen” nevezetű eseményhez.

„Szép test, fehér fogak, műszempilla, zsírleszívás. Kockahas. Műköröm. Egy sikeres ember ismérve. De valóban attól lesz modern és sikeres 2012-ben az ember, ha megfelel a reklámok által közvetített értékrendnek? Egyáltalán értékek ezek, vagy egy jól megfogalmazott, modern pénzbehajtási módszer, ahol a fiatalság látszatát kell kelteni ahhoz, hogy trendinek tűnjünk. Nagyanyáink korában a ráncok az élet bölcsességeit hordozták, ma a ráncok elítélendők. Kell a sima bőr. Kell a hamis tekintet. Kell az illúzió. A legnagyobb illúzió azonban maga az el nem múló szépség és fiatalság. Dicsérjük tehát az életet... a halálokon keresztül. Igen. Szép vagy. Mert megfizetted” – így szól a kampány szövege, buzdítva a fiataltól az öregebb korosztályig mindenkit arra, hogy nem minden az, amit a televízióban látunk.


Fotó: © Állatmentő Sereg

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek