Starity

A 30 Seconds to Mars bemutatja várva várt dokumentumfilmjét

2012. augusztus 03. 10:10   |   Szerző: HunEchelon

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az együttes bejelentette, hogy a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatja az Artifact címre keresztelt dokumentumfilmjét.

hirdetés
A 30 Seconds to Mars bemutatja várva várt dokumentumfilmjét

A 30 Seconds to Mars – a rajongóik nagy örömére – bejelentette, hogy bemutatják a 2008-2009-es év folyamán forgatott dokumentumfilmjüket. Már 2010-ben is felröppentek a pletykák, miszerint a 2011-es Sundance Filmfesztiválon látható lesz a film, ám ennél többet sajnos nem kapott a közönség.

Az Artifact (jelentése: régészeti lelet, maradvány, fosszília) rendezését Bartholomew Cubbins jegyzi, akinek már korábban is nem kevés köze volt a csapathoz. Ő rendezte többek közt az együttes The Kill, From Yesterday, Kings & Queens és Hurricane című klipjeit is.

Az alkotáshoz négy filmes 3500 órányi anyagot rögzített. Egyik témája az együttes harmadik, This Is War című nagylemezének felvételi folyamata illetve az a per, amelyet ekkor vívtak lemezkiadójukkal. Másik témája pedig a gazdasági világválság és az amerikai politikai helyzet (ekkor volt az elnökválasztás), melyek hatással voltak a 30STM alkotásaira, témaválasztásaira. A filmben nem csupán a zenészek és a stábtagok lesznek láthatóak, hanem több ismert (és kevésbé ismert) művésszel is készült interjú, akik elmondják véleményüket többek közt a művészetről, a zeneiparról, a háborúkról és a világról.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 6. és 16-a között kerül majd megrendezésre.

Az előzmények

2008. augusztusában a Virgin Records 30 millió dolláros keresetet nyújtott be a 30 Seconds to Mars ellen arra hivatkozva, hogy az együttes nem tett eleget az 1999-ben kötött szerződésének, mivel megtagadta a szerződésben foglalt további három album elkészítését. A Mars képviselője szerint mindez egy csalás. Elmondása szerint annak ellenére, hogy az együttes 9 éves szerződést írt alá és több mint 2 millió lemezt adott el, nem fizették ki őket. Leto szerint a kaliforniai törvények értelmében – ahol aláírták a szerződésüket – senki nem köthet szerződést 7 évnél hosszabb időtartamra, emiatt a lemezkiadók kétségbeesetten próbálják a szerződéseiket Kalifornián kívül megkötni. Ez egy olyan törvény, ami megvédi az embereket a túl hosszú, igazságtalan és karrier-feszegető szerződésektől. Ebből kifolyólag visszautasítottak minden olyan vádat, mely arra irányult, hogy nem készítették el a szerződés szerinti albummennyiséget. Állításuk szerint azért perelte be őket a társaság, mert kb. 45 nappal korábban éltek a törvényes jogukkal, hogy felbontsák régi, lejárt szerződésüket, amely a törvény értelmében már amúgy is érvénytelen.

A 30 Seconds to Mars eközben egy új albumon kezdett el dolgozni. Az album egyik fő jellegzetességnek a kórust szánták. Ez annyit tesz, hogy több élő és digitális lehetőséget adtak rajongóik számára (Summit és Digital Summit), hogy énekelhessennek egy-egy részt a készülő albumukra. Ezt egyfajta köszönetnyilvánításnak szánták a rajongóiknak, akik a nehéz időkben is mellettük álltak. Nem csupán őket kérték fel segítségként, hanem készítettek egy dalt a rapper Kanye Westtel, tibeti szerzetesekkel és több különleges hangszert is használtak, mint amilyen a taiko és a tibeti kristálytál (más néven tibeti éneklő edény).

Közel 9 hónapnyi pereskedés után az együttes és a lemezkiadó megállapodást kötött, így tehát a 30 Seconds to Mars továbbra is a korábbi lemezcégével (Virgin/EMI) áll szerződéses kapcsolatban. 2009. december 8-án jelent meg a lemezük, This Is War címmel. Az album több MTV- és Kerrang!-díjat nyert, az eladási adatok szerint elérte a platina státuszt és a hozzá kapcsoló koncertturnéval pedig Guinness rekordot állítottak fel.

Arról, hogy mit szól ehhez a dokumentumfilmhez a lemezkiadójuk, egyelőre semmit sem tudni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek