Starity

Ki a Batman-filmek legjobb Macskanője?

2012. augusztus 30. 12:12   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Macskanő, azaz Selina Kyle a DC képregényeinek jellegzetes szereplője, Batman egyik ellenfele, ám mégsem tekinthetjük őt igazán gonosz karakternek. A kétes erkölcsű, testhezálló latexruhában mutatkozó profi tolvajt sokan életre keltették már a vásznon, elég Michelle Pfeiffer, Julie Newmar vagy éppenséggel Anne Hathaway Macskanőjére gondolni.

hirdetés
Ki a Batman-filmek legjobb Macskanője?

2012 júliusában mutatták be Christopher Nolan nagy sikerű, újszerű Batman-filmjeinek befejező részét, a The Dark Knight Risest. A filmben szerepet kapott a rég nem látott Macskanő is ismét, akit a bájos Anne Hathaway keltett életre, így most vált aktuálissá sorra venni, hogy eddig mely színésznők bújtak Selina Kyle, a profi tolvaj bőrébe.

Julie Newmar – Batman (1966–1968)

Az amerikai színésznő játszotta el először a Macskanőt az 1966-os Batman című televíziós sorozatban. Newmar leghíresebb és legismertebb szerepe is minden bizonnyal Selina Kyle megformálásához fűződik. Julie szexi és játékos karaktere a fülecskéktől kezdve a karmokig emlékeztetett egy macskára, a legújabb Macskanő, Hathaway kinézetét leginkább ez a szereplő inspirálta. A mára már 79 éves Newmar a TV sorozat első és második évadában tűnt fel, ám az első Batman-filmben már nem ő, hanem Lee Meriwether keltette életre a karaktert, de nagy változás nem történt a szerepet és a kinézetet illetően. Az 1966-os színpadias, és kissé mulatságos kiadása a Macskanőnek mára már nevetségesnek hathat, ám Julie Newmar alakítása máig emlékezetes maradt, ahogy a karakter viselete is, mely a Smithsonian Intézményben van kiállítva.

Michelle Pfeiffer – Batman visszatér (1992)

A legtöbbek kedvenc Macskanője a mai napig minden bizonnyal Michelle Pfeiffer, aki Tim Burton 1992-es filmjében öltötte magár a fekete latexruhát. Az Ollókezű Edward és a Sweeney Todd rendezője elborult fantáziájához tökéletesen passzoló Gotham Cityt teremtett meg a Denevérembernek és ellenfeleinek, köztük a Macskanőnek is. Burton Batman-filmjeinek második részében, a Batman visszatérben tűnik fel Selina Kyle, akit Michelle Pfeiffer kelt életre. Selina a két ballábas, szende titkárnőből lett szexis Macskanő, miután főnöke, Max Shreck kihajította őt az ablakon, kíváncsiskodása miatt. Selina személyisége Macskanőként teljesen megváltozik, maga is álarcos önbíráskodó lesz, és ellenfélként és konkurenciaként tekint Batmanre, ám a maszk alatt lapuló Bruce Wayne-be viszont szerelmes. Kyle-ról nem lehet pontosan eldönteni, melyik oldalon is áll, titokzatos és veszélyes szereplő, akinek fegyvere éles karma és az ostor is. A karakter és Michelle Pfeiffer játéka nagy mértékben feldobja a filmet, melyben a főgonosz egyébként a torz Pingvin, aki a város felett szeretné átvenni az uralmat pingvin seregével, úgy, hogy a polgármesteri címre pályázik.

Halle Berry – A macskanő (2004)

Az Oscar-díjas Halle Berry 2004-ben szerepet Macskanőként az azonos című filmben, mely sajnos nem tudott megfelelni az elvárásoknak. Hatalmas bukás lett a színésznő népszerűsége ellenére is. A baj talán ott lehet, hogy a Macskanő itt nem Batman oldalán harcol már, és egyedül nem állja meg a helyét, főleg nem ilyen megvalósításban. A filmben a szereplő alapjául ugyan a képregényszereplő Selina Kyle-t vették, de itt a Macskanő eredeti neve Patience Phillips, és ezen kívül is szinte mindent megváltoztattak. A történet szerint a főszereplőnő véletlenül egy céges titok birtokába jut, ami miatt likvidálják őt, ám egy csoda folytán Patience új életre kel, és a visszahúzódó lányból a bevállalós Macskanő lesz. Halle Berryhez szemmel láthatóan passzolt a feszülős, szexi ruha, ám a probléma nem is ezzel volt, hanem a forgatókönyvtől kezdve a Sharon Stone által alakított gyenge főgonoszig mindennel. Berry Arany Málnát is kapott alakításáért, melyet egyébként át is vett a díjátadó során. A gyönyörű színésznő főszereplésével készült film egyébként a Hollywood Reporter összeállítása szerint az elmúlt évtized hatodik legnagyobb filmes bukása volt.

Anne Hathaway – A sötét lovag – Felemelkedés (2012)

Sokan kételkedtek benne, hogy a Neveletlen hercegnő és az Alice Csodaországban sztárja képes lesz tökéletesen a vászonra vinni a Macskanő érdekes karakterét, melyet igen régóta nem vettek már újra elő. Christopher Nolan – sokak által a legjobbnak vélt – Batman-filmjeinek befejező részében, A sötét lovag – Felemelkedésben tűnik fel a különleges kisugárzású, 29 éves színésznő, mint Selina Kyle. A rendező által megteremtett komor és teljesen valósághű világban a Macskanő karakterén természetesen változtatásokat kellett eszközölni, így már a nevén sem nevezik őt a film során, csupán utalnak a képregényszereplőre. Anne Macskanője egy profi ékszertolvaj, aki egyfajta modern Robin Hoodként tevékenykedik Gotham Cityben, aki a gazagoktól lop, és múltja miatt úgy tűnik, nem nagyon tud változtatni életmódján. Jelmeze – melyet akciói során visel – egy testhez simuló, fekete latexruha, mely mellett macskafülnek tűnő hátrahajtott szemüvege utal a Macskanőre. A filmben felkelti a Christian Bale által alakított Bruce Wayne figyelmét magára, és többek közt ő csalogatja ki a kastélyában bujkáló milliárdost a világba. Selina szórakozik a főhőssel, meglopja és el is árulja őt, ám végül a saját életét is kockára teszi, és megmenti Batmant, így valamiféle jellemfejlődésen megy keresztül. Aggodalomra nem volt ok, Anne remekelt a szexi és kétes erkölcsű Macskanő szerepében, a filmben a humort szinte egyedül cinikus karaktere szolgáltatta. A film elején lévő gyöngysorlopása vagy száguldása a Batpodon minden bizonnyal emlékezetes jelenet marad. Teljesítményével még maga az amerikai elnök, Barack Obama is meg volt elégedve, aki úgy vélte, hogy Hathaway volt a legjobb dolog az egész filmben. Ezek után természetesen felmerült egy Macskanő spin-off lehetősége is, melyben a színésznő csak a megfelelő stábbal és ugyanezzel a Gotham Cityvel lenne benne, ám sok esély nincs a filmre, mivel Nolan – bár tökéletesen elégedetett volt Anne teljesítményével – elzárkózik az újabb Batman-filmektől és bármiféle folytatástól is.

Bár Nolan trilógiájának utolsó filmje éppen csak megjelent, Batman jelenlegi igen nagy népszerűsége miatt már 2015 környékére terveznek egy rebootot, így előbb-utóbb ismét feltűnik majd a vásznon a Denevérember szerelme és egyben ellensége, a Macskanő.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek