Starity

Húsz dal, amelyik a huszadik születésnapját ünnepli

2013. július 08. 16:04   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elhiszitek, hogy ezek a – nagyrészt – ma már legendásnak szerzemények húsz esztendővel ezelőtt születtek?

hirdetés
Húsz dal, amelyik a huszadik születésnapját ünnepli

Loser – Beck

Amikor Beck 1993-ben berobbant a köztudatba, nagy sikert aratott. A fiús külső, a stílusos ruhák, azok a funky dallamok – még a csapból is ő folyt. A Loser a főiskolai végzősök himnusza lett, akik kénytelenek voltak cipőboltokban és kávézókban dolgozni a kilencvenes évek recessziójában. A ma 42 éves énekes még mindig zenél, különböző zenei stílusok vegyítésével próbálkozik.

It Was a Good Day – Ice Cube

A dal megmutatta, hogy még a legkeményebb gangsta rapper is látja néha az élet napos oldalát – noha a szöveg nem mentes a sötétebb kijelentésekről („Ma még csak nem is kellett használom a gépfegyveremet”). Az irónia mellett azonban felcsillan a reménysugár is.

All Apologies – Nirvana

Kurt Cobain a feleségének, Courtney Love-nak és a kislányának, Frances Bean Cobainnek ajánlotta ezt a dalt, amely a Nirvana utolsó kislemeze lett. Négy hónappal a megjelenés után Cobain itthagyta az árnyékvilágot.

Who Am I (What's My Name?) Snoop Dogg

Az akkoriban 22 éves Snoop – eredeti nevén Calvin Cordozar Broadus – a gangsta életről rappelt, szinte nyugodt, nem igazán fenyegető stílusban. Nemrég megváltoztatta a nevét Snoop Lionre és a legutóbbi munkái inkább rasztának, mint gangstának hangoznak.

Runaway Train – Soul Asylum

Két évvel azután, hogy megszökött otthonról, a 16 éves Elizabeth Wiles meglátta a fotóját a Runaway Train videoklipjében és úgy döntött, hogy hazatér a családjához Arkansasba. Maga a dal az elveszített szerelemről szó, ennek ellenére a videó rendezője, Tony Kaye úgy döntött, hogy a kisfilmet az elveszett gyerekeknek szenteli.

Amerikában három különböző változatot mutattak be, számos más országban is némileg átalakított kisfilm futott a zenecsatornákon – a helyi eltűnt gyerekek fotóit bemutatva. Több gyerek is hazatért, miután látta önmagát a klipben. Sajnos még több olyan gyermek van, aki még mindig nem került elő – vagy pedig megtalálták a holttestét.

No Rain – Blind Melon

A tízéves Heather DeLoach méhecske-jelmezt vett fel és a kilencvenes évek egyik meghatározó jelképe lett. A No Rain videója gyorsan hírnevet szerzett a bandának.

Sajnos három évvel később az énekes Shannon Hoon alig 28 évesen kokaintúladagolásban elhunyt. A Blind Melon eltűnt és csak hosszabb szünet után alakultak újra. Heather jelenleg a Sweet Bee Candy Stations nevű cégének vezetője.

Creep – Radiohead

Az 1992-ben megjelent dal az önmagukat utálók és számkivetettek himnusza lett. Noha annak idején a Radioheadet egynyári bandának tartották, jelenleg a britek egyik legnépszerűbb zenekarának számít.

I'm Gonna Be (500 Miles) – the Proclaimers

A skót származású ikrek áprilisban jelentették meg a kilencedik albumukat és még mindig ugyanazokat az okostojás szemüvegeket hordják, mint húsz évvel ezelőtt, amikor feltűnést keltettek az I'm Gonna Be (500 Miles)-szal.

I Will Always Love You – Whitney Houston

Az énekesnő halála még mindig sokkolóan hat. Egyik legnépszerűbb dalát – amely Dolly Parton szerzeményének feldolgozása – Kevin Costner maga választotta ki a közös filmjük, a The Bodyguard (Több, mint testőr) számára. Ez meghozta a dal számára a világsikert, sőt, még a következő évben is vezette a slágerlistákat.

Whoomp (There It Is) – Tag Team

Húsz évvel ezelőtt, ha elkiáltottad magad egy bárban, hogy „WHOOMP!” nagyon valószínű volt, hogy valaki visszaordított: „THERE IT IS!” A duó 1995 óta nem aktív – noha tavaly visszakerültek a köztudatba, amikor felbukkant egy pletyka: a fiatal Barack Obama szerepelt a Whoomp videojában. (A pletyka kacsa volt.)

What's Up? – 4 Non Blondes

Mintha Linda Perry évszázadokkal ezelőtt énekelte volna ezt a dalt... akkoriban az óriás kalapokban megjelenő, raszta hajú énekesnőt egynyári sikernek könyvelték el, a dalát pedig a világ egyik legpocsékabb szerzeményének. A 2000-es években azonban Linda visszatért és világslágereket írt többek között Pinknek, Christina Aguilerának és Gwen Stefaninak.

I Would Do Anything for Love (But I Won't Do That)Meat Loaf

Meatloaf szerelmes balladája még két évtized után is a legnagyobbak közé tartozik. Az énekes jelenleg a visszavonulását tervezi gyenge egészségi állapota miatt.

Insane in the Membrane – Cypress Hill

A marihuana-támogató hiphopszerzemény annak idején nagy sikernek örvendett, ma már azonban csak a kemény mag ismeri.

Soul to Squeeze – Red Hot Chili Peppers

A Red Hot Chili Peppers már három évtizede a pályán van, de ugyanolyan frissnek tűnnek, mint kezdő korukban. A Soul to Squeeze-t eredetileg 1991-ben vették fel, de csak két évvel később jelent meg a The Coneheads című filmben. A téma az énekes Anthony Kiedis drogfüggősége, ami egyre nagyobb méreteket öltött, amint a banda a kilencvenes évek egyik legnagyobb zenei óriása lett.

Whatta Man – Salt-n-Pepa & En Vogue

A kilencvenes években a gangsta rap a férfiak terepe volt, erősen hímsoviniszta hozzáállással, azonban a Salt-n-Pepa nevű rap-lánytrió úgy döntött, hogy megmutatja: ők is tudnak annyit, mint Dr Dre és társai.

Are You Gonna Go My Way? Lenny Kravitz

A dalt annak idején sűrűn hallhattuk-láthattuk, sokan mégis a hatalmas afrofrizurás női dobosra emlékeznek. Cindy Blackman jazz-zenészként kezdte a karrierjét, a neves Berklee College of Music-on végzett és 11 évig volt Lenny Kravitz dobosa. 2010-ben Carlos Santana állandó zenésze lett, aki a színpadon kérte meg a kezét nem sokkal később.

Plush – Stone Temple Pilots

A szerzemény szintén a grunge mozgalom egyik jelentős himnusza lett. Az énekes, Scott Weiland sokáig küzdött a kábítószerfüggőségével, mára azonban tiszta lett, és néhány héttel ezelőtt meg is nősült.

Mr. Jones – Counting Crows

A dal nagy kedvencnek számított a főiskolások között, gyakran megtörtént, hogy a banda énekesét „Hey, Mr. Jones!” felkiáltással köszöntötték – aki ennek nem igazán örült.

Jeremy – Pearl Jam

Még ma is sokan tűnődnek azon, vajon részben önéletrajzi ihletésű-e a viharos feszültséget közvetítő szerzemény, amelyet egy texasi tinédzser ihletett, aki öngyilkosságot követett el az osztálya előtt. Eddie Vedder ma még mindig zenél és szívesen szörfözik.

Cryin' – Aerosmith

A népszerű dalhoz készített videoklipben láthattuk először a mára színésznővé és harcos állatvédővé vált, vegetáriánus Alicia Silverstone-t, aki annak idején a „The Aerosmith Chick” becenevet kapta. A banda három klipjében is szerepelt, majd tucatnyi filmben mutatta meg a tehetségét. Jelenleg a férjének és kisfiának, Bear Blunak szenteli magát – míg az Aerosmith még 43 év elteltével is zenél és a legjobb rockbandák közé tartozik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek