Starity

A Loch Ness-i szörny titka

2013. július 08. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt mondjuk: a Loch Ness-i szörny Skócia egyik legnagyobb csodájának számít, hiszen feltehetően egy több, mint ezer éves lényről van szó, amelynek paraméterei és képességei igen kevéssé ismertek.

hirdetés
A Loch Ness-i szörny titka

Feltehetően nincs is olyan ember a Földön, aki ne hallott volna a skóciai Loch Ness névre hallgató tó rejtélyes lakójáról, Nessie-ről, aki miatt messzi földről érkező utazók látogatnak az országba, hiszen nem mindennapi élmény egy ilyen fenomenális és kevéssé ismert lénnyel találkozni a mindennapokban. Lássuk, honnan ered Nessie legendája, ki is ő és mit tudhatunk róla!

A tudósok szerint Nessie története egészen 565-ig nyúlik vissza, amikor is Szent Kolumba megmentett egy embert egy hatalmas szörnyetegtől. Természetesen e történet vitatott, hiszen nincs élő ember, aki meg tudta volna erősíteni a történteket, azonban lássuk be: a Loch Ness-i szörny legendája azóta is töretlen és rengetegen hisznek benne!

Nessie-ről sokáig nem lehetett hallani, így már-már szinte feledésbe is merült, amikor is 1933. május 2-án fel nem bukkant. Hihetetlen szenzáció volt, hiszen mint tudjuk, feltehetően nem létezik másik hozzá hasonló élőlény a Földön.

Majdnem egy év telt el, amikor ismét felbukkant a skótok „kabalája”, hogy színt vigyen hazájának mindennapjaiba, ám ekkor valakinek sikerült lefényképeznie a jószág vízből előbukkanó fejét és hosszú nyakát. Sajnos a képről később kiderült, hogy hamisítvány, ugyanis egy játékhajóra erősített tárgy közeli fényképezésével készült a világot bejáró kép.

Ezt követően Nessie-ről sokáig nem lehetett hallani, ugyanis csak hatvan évvel később, 1993-ban mutatta meg magát legközelebb: Edna MacInnes és akkori párja, David Mackey voltak azok, akiknek szerencséjük volt megcsodálni Nessie-t, melyről az akkor 25 éves lány a következőképp fogalmazott:

Egy negyven láb hosszú, zsiráfnyakú valami úszkált körbe-körbe a vízben. Egészen jól láttam. Meglehetősen világos barna színe volt. Legalább egy mérföldnyire lehetett tőlem, így is óriásinak tűnt

– mesélte Edna a BBC-nek, majd azt is elárulta, hogy a lény közel 10 percet töltött a felszín felett. Edna elrohant egy fényképezőgépért, de mire visszatért, Nessie eltűnt. Állítólag néhány órával később ismét felbukkant és Davidnek sikerült lefényképeznie, ám nem sokat lehet látni a képből.

Még ugyanezen napon James MacIntosh fiával hajózgatott a tavon, amikor egy vízből kinyúló lényre lett figyelmes. Tapasztalatait ő is megosztotta a nyilvánossággal és Ednáéhoz hasonló nyilatkozata szerint mindketten ugyanazon csoda szemtanúi voltak.

Arra figyeltem nehogy nekivezessem a hajót valaminek, így nem tudtam kellőképpen odafigyelni Jimmyre, de amikor felnéztem, a távolban láttam egy barnás foltot, aminek hosszú, zsiráfszerű nyaka volt és lágyan, de gyorsan úszott

– emlékezett vissza a férfi.

Természetesen Nessie felbukkanását követően elkezdődtek a találgatások, hogy valójában milyen lény is ő és hogyan tartja fenn magát. Vannak, akik úgy vélik a Loch Ness-i tóban élő szörnyeteg egy kréta korból itt maradt dinoszauruszfaj utolsó egyede, ezt pedig arra alapozták, miszerint víz alatt élő cimboránk a plesiosaurusra hasonlít. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis mennyi idős lehet, miért nem pusztult még el vagy vannak-e utódai?

Nyilvánvalóan Nessie-n is nyomot hagy az idő vasfoga, mindazonáltal a tudomány mai állása szerint nem lehet tudni, hogy konkrétan mi is ő, illetve a korát sem lehet felbecsülni, hiszen nagyon ritkán látható e helyi nevezetesség.

Mivel maga a tó nem túl nagy, így képtelen lenne több Nessie-hez hasonló lény számára biztosítani a rejtőzködést és megélhetést, így a lény feltehetően fajának egyetlen fennmaradt példánya és mivel szaporodása – egymaga lévén – nem megoldott, így nem is tudja reprodukálni magát. Arra sem akadt még példa, hogy hozzá hasonló tetemet öntött volna ki a partra a vízáramlat, így minden bizonnyal fajának utolsó élő egyedével találkozhatunk személyében.

Természetesen több alternatíva is körülöli e mesés lényt, hiszen vannak, akik úgy vélik, Nessie nem lehet egy fennmaradt dinoszaurusz, mivel a Loch Ness-i tó földtörténeti szempontból túl új, emellett pedig az évezredek során többször be is fagyott, valamint halállománya is igen csekély amellett, hogy a víz alig 5 fokos – mely igen hűvösnek számít – és még szennyezett is.

E fent említett tények teljes tudatában a tudósok úgy gondolkodtak, hogy Nessie képtelen lett volna ilyen hideg vízben és ilyen kevés élelemmel fenntartani magát; azonban ma már tudjuk, hogy a Pliosauridae-család tagjai képesek voltak megélni fagypont körüli vízben is Ausztráliában a késő kréta korszakban.

Mások azt feltételezik, hogy a tó mélyén található egy alagút, melyen keresztül Nessie Loch Ness és az óceán között közlekedik, bár ennek valószínűsége is igen csekély. Mindazonáltal, ha azt vesszük figyelembe, hogy Nessie mára már egy nemzetközi hírességgé nőtte ki magát, akkor nem is csoda, hogy létezéséről és kilétéről a dinoszauruszokéhoz hasonló elméletek jöttek létre.

Az erdeifenyő-elmélet

Skóciában több mint 500 édesvizű tó található, melyek közül napjainkig eddig három tóban észlelték Nessie jelenlétét. A három tóban az a közös, hogy mindegyik nagyon mély és partját erdeifenyők veszik körül – mely igen ritka Skóciában -, így e tények szolgáltattak táptalajt a következő elmélet megszilárdításának.

Állítólag az erdei fenyő jelentősen több gyantát termel, mint a többi fenyőfajta, így az elmélet szerint amikor egy ilyen fa elpusztul és beleesik a tóba, leereszkedik annak mélyére és a vízbe bocsátja a gyantát. A gyanta az elpusztult fa törzsén ragad ekkor és a bomló fában keletkező gázokat nem engedi kibocsátani, így azok hólyagokat képeznek a fatörzs felületén. Ahogy ezek a hólyagok növekszenek, úgy a felhajtóerejük is, mely a víz felszíne felé sodorja őket, és mivel a víz nyomása a fenéken magasabb, mint a felszín közelében, így a hólyagokban való nyomás is csökken a fatörzs felső részén. Amikor megnövekszenek a hólyagok, fokozatosan a felszín felé emelik a fatörzset, mely időnként kiemelkedhet a vízből, ekkor kipukkannak a hólyagok és a fa visszasüllyed a víz alá és vélhetően ezt a jelenséget észlelhetik, akik úgy vélik, Nessie-t látták.

Bármi is legyen az igazság, Nessie mára már egy nemzetközi látványosság, akit mindenki szeretne látni, így a Skóciába utazó turisták programjából ritkán marad el a híres tó meglátogatása abban a reményben, hogy ők lesznek a következők, akik szemtanúi lehetnek a létező csodának.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek