Starity

A legsikeresebb videoklipek: Christina Aguilera

2013. július 10. 16:04   |   Szerző: MadHatter

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Christina Aguilerát lassan 15 éve követhetjük nyomon. Karrierje során megannyi videoklipet is készített, így ezúttal az öt legnépszerűbbet mutatjuk be nektek.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Christina Aguilera

Christina Aguilera, négyszeres Grammy-díjas amerikai popénekesnő, rengeteg arcát mutatta már meg a világnak, minden eddigi albummal egy új hangzásvilág, egy új stílus tárult elénk. 1998-tól napjainkig összesen hét nagylemezt, egy válogatásalbumot és hat DVD-t, valamit számos videoklipet tudhat maga mögött. Nézzük, melyek aratták a legnagyobb sikert, melyek a leghíresebbek és melyek képeznek mérföldkövet!

Genie In A Bottle

Első nagylemezéről – amit Christina saját magáról nevezett el – négy kislemez jelent meg, köztük a mai napig egyik legközkedveletebb dalával, a Genie In The Bottle-lel, egy tini-pop, rágógumi-pop stílusban íródott zeneszámmal. A dal és a klip 1999 júniusának huszonkettedik napján jelent meg, ezzel a nyár egyik legnagyobb slágere lett. A hozzá tartozó kisfilmet egy strandon forgatták, egy tengerparti fakunyhóban. Jellegzetes koreográfia is jár a videóhoz, amit Christina nagyon gyakran, szinte mindig a színpadon, a zeneszám előadása közben is eltáncolt.

A kritikusok és a közönség is pozitívan, kedvező véleménnyel fogadta az új énekesnőt és a lemezt. Nemzetközi sikereket ért el, érettnek, okosnak és provokatívnak tartották az emberek, miközben elismerték a hangi adottságit is. Ennek köszönhetően a Genie In A Bottle lett minden idők egyik legkelendőbb kislemeze, amely a Billboard Hot 100-at öt hétig vezette, valamint több országban is első helyre került. A legnagyobb videómegosztón több mint 21 millióan voltak kíváncsiak a palackba zárt dzsinnre. Ugyanennek spanyol változatára, a Genio Atrapado-ra több mint 7 millió megtekintés érkezett.

Beautiful

Egy dal az emberi előítéletről, a lelki terrorról, és annak áldozatairól. A 2002-ben megjelent kislemezhez, ugyanebben az évben, télen le is forgatták a klipet. „Ne nézz rám” – hallhatjuk Christina hangját az első pár másodpercben. Az énekesnő egy üres szobában ül egy fotelben, szembe vele egy tükört láthatunk. A kisfilm különböző embereket mutat be: egy sovány lányt, aki elégedetlenül nézegeti magát a tükörben, majd betöri az üvegét, egy fiút, aki láthatóan csont és bőr, de szeretne olyan izmos lenni, mint a poszterein lévő testépítők, egy kislányt, akit a társai fizikailag bántanak, egy gót stílusú srácot, aki felül a buszra és körülötte mindenki elül máshova, egy meleg párt, akik egy padon ülve csókolóznak figyelmen kívül hagyva a járókelők szúrós, lenéző tekintetét, és végül egy férfit, aki kisminkeli magát, női ruhákat és parókát vesz fel. Nehezen lehet eldönteni, hogy melyik örvendett nagyobb sikernek: a klip, ami embertársaink iránti toleranciát és elfogadást hirdeti, vagy a dal, amiben Christina rámutat arra, hogy mindenki gyönyörű és nem szabad, hogy a szavak padlóra küldjék az embert. A kisfilm végén a bántalmazott, kiközösített embereket mosolyogni és boldognak láthatjuk – ez utal arra, hogy fogadjuk el és büszkén vállaljuk fel önmagunkat.

Érdekessége, hogy eredetileg nem Christina Aguilera énekelte volna, hanem Linda Perry, de mikor látta és hallotta, hogy Christina milyen beleéléssel és szenvedéllyel énekli a dalt, neki adta és az elkövetkezőkben is jelen volt a munkálatok során. A Stripped albumról, ami szintén 2002-ben érkezett a boltok polcaira, a Beautiful a második kislemez az öt közül. Ezt a zeneszámot tekintik Christina egyik legerősebb és legismertebb dalának, valamint a zenei kritikusoktól is sok pozítív kritikát kapott és elismert pop-balladaként tartják számon, köszönve az énekesnő lélegzetelállító hangjának és üzenetben gazdag, lírai dalszövegnek. A Beautiful visszafogottabb, mint az albumon szereplő többi dal és klip, valamit ez tükrözi a legjobban a lemez címét.

A Rolling Stone szerint a szóban forgó dal és klip az 52. helyet nyerte el a 2000-es évek 100 legjobbja listáján. Hasonlóan a VH1 a 18. legjobb dalként tartja számon az elmúlt évtizedben. A Billboard Hot 100-on elérte a második helyet és 27 hétig tartotta ezt, ami Christina Aguilera leghosszabb szereplése volt a listán, emellett számos más listát is vezetett különböző országokban. A videoklip jelenlegi állás szerint 36 millió megtekintéssel büszkélkedhet.

Candyman

Ki ne ismerné a Candyman hangulatos, múltidéző stílusát és szórakoztató, játékos dallamát? A klipet 2007 elején forgatták, egy kaliforniai repülőtér hangárjában. A videót a 40-es évek inspirálták, hasonlóan, mint a nagylemezt, a Back To Basics-et is.

Először katonákat láthatunk, majd feltűnik három Christina Aguilera is egyszerre, annyi eltéréssel, hogy az elsőnek vörös, másodiknak szőke, a harmadiknak pedig barna a hajszíne – mint egy énekestrió. A klipnek ezen része egyébként egyfajta tisztelgés az Andrews Sisters előtt. Ezután láthatjuk Baby Jane-t, ahogyan a katonákkal táncol, és ahogy a pultnál ülnek a táncosaival, majd a végén ismét a katonák között énekel. A készítők szerint a legnehezebb része az egésznek a „három Christina”, mivel hosszas procedúra volt összehozni a mozgást és a kameraállásokat, hogy a felvételek tökéletesen lefedjék egymást és összeilleszkedjenek, miközben az énekeső hajának sem tett jót a sok színváltoztatás ilyen rövid időn belül. A munkának viszont meglett a gyümölcse, hisz a dalt és a hozzá tartozó klipet is nagy lelkesedéssel fogadta a közönség, a szakemberek pedig a legjobb dalnak tartják az albumról, többek között azért is, mert ebben tudja az énekesnő kamatoztatni nem mindennapi hangi adottságait. Számos jelölést és díjat is hozott Christinának a Candyman, többek között egy Grammy-díj jelölést, mint legjobb női popénekes. Ez az egyik legemlékezetesebb kisfilm, amit Xtina készített, jelenleg 53 milliós megtekintésnél jár a videómegosztón.

Hurt

A Hurt az egyik legszomorúbb dal Christina Aguilera eddigi munkásságában, amiről már a címe is árulkodik. Hat nap alatt forgatták le 2006-ban és Christina is segédkezett a rendezői széknél. Az első napon a sátrat (amit a klipben is láthatunk) elvitte a szél, ezért leállt a forgatás és egy új helyszínet kellett találni, majd ismét nekiláthattak a munkának. A videóban fontos elem a 20-as, 30-as éveket idéző cirkusz-téma. Az egész történet egy dallal kezdődik, ami szintén a Back To Basics című albumon kapott helyet, az Enter the Circus névre hallgató bevezetődallal, mialatt fekete-fehér képkockák pörögnek – egy karneváli hangulatú, cirkuszi nyüzsgést mutat be. Az első fordulat akkor történik, mikor az énekesnő a cirkusz öltözőjében készülődik, és kap egy levelet, amiben tájékoztatják apja haláláról. A következő pillanatokban a kicsi Christinát láthatjuk, amint az apjával játszik, és ülnek a cirkuszban. Ekkor a kislány elhatározza, hogy ő is cirkuszi táncos lesz, amit meg is valósít. A klip újra visszatér a közelmúltba, az apa pedig büszkén figyeli lányát a közönségből, később oda akar menni hozzá, de a rajongók és a fotósok miatt nem sikerül. Majd ismét Christinát láthatjuk a távirattal a kezében, miközben ráeszmél arra, hogy sosem törődött igazából az apjával a híressé válása után táncosként.

A Hurt pozitív visszajelzéseket kapott. Több országban az első helyre jutott, a Billboard Hot 100 nevezetű listán pedig a 19. helyet kapta el. Jelenleg 58 milliós a nézettsége.

Your Body

A tavalyi Lotus című albumról az első kislemez a Your Body lett, amihez nem sokkal később kisfilmet is készítettek. Ez tekinthető a legsikeresebbnek, ha azt vesszük, hogy a legkevesebb idő alatt a legtöbb megtekintést érte el Christina Aguilera eddigi videoklipjei közül. Mindössze két nap alatt leforgatták Los Angeles városában a klipet, melyben az énekesnő sorra csábítja el a fiúkat; először azt figyelhetjük meg, amint stoppol és egy kocsi felveszi, majd nem sokkal ezután, mikor a sofőr elaludt, felrobbandja az autót. Második alkalommal egy billiárdklubban láthatjuk, végül pedig egy üzletben az eladót próbálja az újjai köré csavarni. Christina tulajdonképpen egy bájos, cukorkaszínű gyilkost játszik, de természetesen a forgatás alatt nem történt semmi erőszak. Emellett felfedezhető a részletekben Lucille Ball, a Bits N' Pieces, a Bolondos Dallamokból ismert állatfigurák, a holdjáró csizmák és az online jósda is. A hangulat és a pasztell színvilág is a régi korokat idézi.

A kidolgozott részletek ellenére a közönség igencsak vegyes véleménnyel fogata az új felvételt – és magát az albumot is -, a zenekritikusok is hasonlóan álltak a témához. A Billboard Hot 100-on 34. helyen debütált, majd pár héttel később már a 10. helyen volt. Szeptember 28-tól a mai napig 77 milliót mutat a nézettségszámláló, valamint több mint 300 ezer embernek tetszik, 22 ezernek pedig nem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek