Starity

Álomfogók: mit kell tudni róluk?

2013. július 29. 19:07   |   Szerző: Stay Strong Bogi

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az álomfogók ma már világszerte ismertek, sokaknak a védelmet jelenti, míg másoknak csupán dísz. De vajon mi rejtőzik mögötte?

hirdetés
Álomfogók: mit kell tudni róluk?

Valamikor régebben az észak-amerikai indián törzsek találták fel az álomfogót abban a reményben, hogy elűzi a rossz álmokat, és megtartja a jókat. Az ókori történetek ezt igazolják, és igazat adnak az ősi törzseknek, miszerint segít a nyugodtabb alvásban, és elzavarja a fejünkbe „belépni” készülő rossz álmokat.

Az eredeti neve, amin csak kevesen ismerik, az álomcsapda, a nevet az ojibwa törzs adta neki. Manapság számtalan cég gyárt ilyen kör alakú, tollakkal és gyöngyökkel díszített tárgyakat, amelyek még mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek – de manapság már csak mint dísztárgy használják leginkább.

Mit kell tudnunk a szerkezetéről?

Az álomcsapda egy kör vagy vízcsepp alakú faszerkezet, melyet az indiánok kézzel faragtak. A kör közepét hálószerű cérna vagy állati ín fogja össze, amelyekre díszítésképpen szentelt köveket raktak – a legenda szerint a hálóban ragadnak a rossz álmok. Ezek után az alsó részére szintén megszentelt tollak kerültek.

Hogyan szól a legenda?

A mítosz szerint egy pók alakjában megjelenő varázsló mutatta meg az álomcsapda képét az egyik indiánnak, s úgy tartották, nemcsak megakadályozza a rossz álmokat, de mi magunk is változtathatunk rajtuk. A jó álmok átjutnak a szűrőn, a tollak segítségével lekúsznak az alvó emberre, majd eltűnnek a nap fényével.

Egy lakota eredetű magyarázat szerint épp az ellentétét mondja: a rémálmok a hálón jutnak át, távoznak az ablakon a szél szárnyán, míg a jó álmok ragadnak a hálóba, s jutnak el az ember tudatáig.

Manapság egy álomcsapda – méretétől függően – akár 4-500 forinttól több ezerbe is kerülhet: minél alaposabb megmunkálást igényelt és minél nagyobb a színek összhatása, a tollaj és gyöngyök finomsága, annál drágábbak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek