Starity

Holnaptól a hazai mozikban is a Blue Jasmine

2013. augusztus 28. 21:09   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztus 29-étől játsszák a magyarországi mozikban Woody Allen új, az ausztrál színésznő, Cate Blanchett főszereplésével készült filmjét, a Blue Jasmine-t.

hirdetés
Holnaptól a hazai mozikban is a Blue Jasmine

A négyszeres Oscar-díjas Woody Allen neve az elmúlt időkben olyan filmek kapcsán volt a köztudatban, mint a Vicky Cristina Barcelona, az Éjfélkor Párizsban, vagy éppen a legutóbbi, 2012-es Rómának szeretettel. Természetesen idén sem maradunk a 70-es éveinek végét taposó rendezőzseni egy újabb mozija nélkül, hiszen itt a Blue Jasmine, mely holnaptól már a magyar mozik kínálatában is megtalálható lesz.

A történet középpontjában az előkelő középkorú hölgy, Jasmine áll, akinek élete fenekestül felfordul, miután multimilliomos férje, Hal börtönbe kerül egy pénzügyi botrány következtében. A nőnek búcsút kell mondania fényűző New York-i életétől, ott kell hagynia a villák, a szőrmék, az ékszerek, a jachtok és a gazdag barátok kényelmes világát. Mivel sok választási lehetősége nincsen, testvére, Ginger alsó középosztálybeli, San Franciscó-i lakásába költözik be, és ott próbálja újra egyenesbe hozni életét.

A címszereplő bőrébe az arisztokratikus szépségű színésznő, Cate Blanchett bújt, akinek ez az első Allen-filmje és, akitől karaktere, a nárcisztikus, szétcsúszott és gyógyszerfüggő Jasmine, mondhatni antihős figurája eddigi szerepeihez képest viszonylag távol áll. A vagyonos férjet Alec Baldwin, míg a szerényebb körülmények között élő testvért Sally Hawkins játssza, rajtuk kívül pedig olyan színészek tűnnek még fel a vásznon, mint Louis C.K., Peter Sarsgaard, Bobby Cannavale és Andrew Dice Clay.

A filmet a kritikusok nagy része egyöntetűen pozitívan fogadta, Woody Allen újabb munkái közül az egyik legkiemelkedőbbnek nyilvánították. David Denby a The New Yorkertől egyenesen Allen legerősebb alkotásának nevezte az utóbbi jó pár évből, de volt, aki a rendező-író eddigi talán legkegyetlenebb műveként emlegette. Természetesen a főhősnő, Blanchett teljesítményét is csak méltatni tudták, napjaink egyik legnagyobb színésznőjének megszámlálhatatlan remek alakítása közül sokan az egyik legjobbnak vélték, ahogy Woody Allen szintén nem kevés emlékezetes női karaktere közül is. Többen már most kikiáltották az egy aranyszobrocskával és több jelöléssel is rendelkező Cate-et a 2014-es Oscar-gála legjobb női alakítás kategóriájának éllovasává, ám a film nem csak itt lehet nagy esélyes a díjra.

A Blue Jasmine a nyár utolsó napjain az eddigi popcornmozik áradata után üdítően hathat mindenkinek, hiszen a humorral átszőtt dráma a felső tízezer és az alsó középosztály közötti szakadékot is megjeleníti a jólétből kieső, és ezt elfogadni képtelen, kiszolgáltatott, labilis és bizonytalan nő történetén keresztül.

Holnaptól tehát a magyar mozikban is látható lesz már a Woody Allen által írt és rendezett film, Cate Blanchett remekbeszabott alakításával megkoronázva, de addig is, itt a mű magyar feliratos előzetese és hivatalos posztere is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek