Starity

Betiltották Lars von Trier filmjét

2014. március 05. 19:07   |   Szerző: MTI

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meztelenséget és szexuális jeleneteket ábrázoló részei miatt betiltották Lars von Trier A nimfomániás című filmjének mozis forgalmazását a török hatóságok.

hirdetés
Betiltották Lars von Trier filmjét

A kétrészes produkció februárban sikerrel debütált a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmfolyam első epizódjának premierjét március 14-ére, a második bemutatóját március 21-ére tervezték Törökországban. A filmek csak 18 éven felülieknek ajánlva kerültek volna forgalomba. Hétfőn azonban a török filmes hatóság, amelynek vezető testületében a kulturális, a belügyi és az oktatási tárca képviselői ülnek, túlnyomó többséggel leszavazta a mozis bemutatást.

A döntés ellen szavazó Yamac Okur szerint a határozat kimeríti a cenzúra fogalmát: „Elfogadhatatlan, hogy bármely mozifilmet eltiltsanak a kereskedelmi forgalmazástól. Korhatárhoz lehetett volna kötni, máskülönben ez cenzúra” – írta Twitter-bejegyzésében.

A nimfomániás egy nő szexuális ébredését meséli el gyermekkorától 50 éves koráig. A főszerepben Charlotte Gainsbourg látható Stellan Skarsgard és Shia LaBeouf oldalán.

Januárban Romániában is hasonló döntés született a filmről, ám a kulturális tárca végül felülbírálta a tiltást és lehetővé tette a produkció mozis forgalmazását. A magyar filmszínházak január közepétől vetítik az első részt és február 6-án volt a második premierje.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek