Starity

57 érdekesség, amit nem tudtál a Disney-hercegnőkről

2014. június 15. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezúttal gyerekkori kedvenc meséink főszereplőiről, a Disney-hercegnőkről hoztunk el 57 érdekességet.

hirdetés
57 érdekesség, amit nem tudtál a Disney-hercegnőkről

1. A jelenlegi hivatalos felállás szerint Jázmin, Ariel, Aranyhaj, Tiana, Belle, Merida, Hamupipőke, Pocahontas, Csipkerózsika, Mulan és Hófehérke a Disney-hercegnők.

2. Feltételezhetően a 14 éves Hófehérke a legfiatalabb a hercegnők sorában.

3. Belle az egyetlen, akinek mogyoróbarna színű szeme van.

4. Mulan története egy ősi kínai legendán alapszik, melynek középpontjában a női harcos, Hua Mulan áll. A hölgyről Mulan balladája címmel vers is született.

5. Mulan volt az első, aki valójában nem hercegnő. A többiek vagy hercegnőnek születtek, vagy egy herceghez mentek feleségül.

6. Hamupipőke történetét eredetileg is a Disney álmodta meg és szerette volna bemutatni, ahogyan Silly Szimfóniáját is.

7. Ariel az egyetlen Disney-hercegnő, aki nem embernek született.

8. Pocahontas az egyetlen hercegnő, akit egy létező hölgyről mintáztak. (Mulan azért nem számít, mert az ő története csupán egy legenda után született.)

9. Tiana az egyetlen, akinek gödröcskék vannak az arcán.

10. Mulan és Tiana bal kezesek.

11. Mulan és Jázmin eredeti énekhangja Lea Salonga.

12. Hófehérke az egyetlen a Disney-teremtette csodanők közül, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és mindezt 1987-ben!

13. Walt Disney egyszer elárulta Ilene Woodsnak – Hamupipőke hangjának –, miszerint a sanyarú körülmények között tengődő, ám szépséges Hamupipőke az ő kedvenc karaktere.

14. Belle 17 éves.

15. Az Ariel héberül azt jelenti, hogy Isten oroszlánja.

16. A hercegnőket összehasonlítva észrevehetően Aranyhajnak a legnagyobb a szeme.

17. A Jégvarázsból megismert Anna és Elsa karakterét annyira megszerették a rajongók, hogy szerették volna, ha a két lány csatlakozik a Disney-hercegnők sorába.

18. Ariel legtöbb beszólása és modora az eredeti modell improvizációjából származik.

19. Pocahontas nem az első őslakos amerikai a Disney-hercegnők között, ugyanis már jóval előtte, Pán Péter történetéből megismerkedhettünk Tigrisliliommal, így ő az első.

20. Jázmin karakterét az Ezeregy éjszaka meséinek egyik hercegnőjéről mintázták.

21. Aranyhaj és Hófehérke Németország egy délre eső tartományából, Bavariából származik.

22. Csipkerózsika volt az első hercegnő, akinek ibolyaszínű szemet álmodott meg a Disney.

23. Walt Disney egyszer bevallotta, hogy a Hamupipőke egyik leghíresebb jelenete a kedvence mind közül, amikor a lány csodaszép ruhát és frizurát ölt a báli mulatság kedvéért.

24. A Disney-cég egyik gyakornoka – aki gyakornoksága ideje alatt még iskolába járt – adta a legtöbb ötletet és ihletet Tiana személyiségéhez. A karakter emellett sokat merített eredeti hagjának, Anika Noni Rose-nak a karakterjegyeiből is.

25. Eredetileg Kristin Chenowethet kérték fel Aranyhaj hangjának kölcsönzésére, ám a hölgy elutasította, ezt követően pedig Reese Whiterspoonhoz vándorolt a felkérés, ám a színésznő szintén lemondott róla, így végül Mandy Moore kölcsönözte hangját a bájos lánynak.

26. Merida hangjának ismét Reese Whiterspoont kérték fel, de ő ezt a szerepet is elutasította, így Kelly MacDonald kapta a szerepet.

27. Hamupipőke 19 éves volt a történet kezdetén.

28. Csipkerózsika mindössze 18 percet töltött a vásznon, ezalatt 18 rövid dialógust kapott, így a hercegnők közül ő a legcsendesebb.

29. Miután több mint 150 lányt meghallgatott a Disney stábja Hófehérke hangjának kölcsönzése végett, a szerep az akkor 20 éves Adriana Caselottihoz vándorolt, akinek édesapja énektanárként segített a Disney alkotógárdájának megtalálni a tökéletes lányt a szerepre.

30. Belle és Ariel ugyanannak az élő modellnek, Sherri Stonernek köszönhetik azt, hogy életre keltek.

31. Pocahontas az egyetlen hercegnő, akinek tetoválása van.

32. Jázmin inspirálta Aladdin karakterét. A korai változatok szerint a fiú fiatalabb volt a hercegnőnél, és miután elkészült Jázmin tervrajza, az animátorok rájöttek, hogy a hercegnő sosem állna le egy ápolatlan fiúval.

33. Amikor először bemutatták A hercegnő és a béka című filmet, a főszereplő neve Madeline volt – olykor Maddynek becézték –, de a készítők azt a kritikát kapták, hogy ez rabszolganév, így a karaktert átnevezték Tianára.

34. Merida az egyetlen hercegnő, akinek fiútestvérei vannak.

35. A korai vázlatok szerint Hamupipőkének volt egy teknőse, akit Clarissának hívtak.

36. Mary Pickford és Betty Boop inspirálták Hófehérke külsejét.

37. Hamupipőkét is egy létező hölgy inspirálta, nagy segítségére volt a stábnak az animáció elkészítéséhez.

38. Belle és a Szörnyeteg táncának jelenetéhez azt az anyagot használták fel, melyen Csipkerózsika táncol a herceggel, ugyanis az animátoroknak nem állt rendelkezésére elég idő.

39. Hamupipőke volt az első, Belle pedig a második Disney-hercegnő, aki nem királyi származású eredetileg.

40. Merida az egyetlen, akinek nincs amerikai akcentusa.

41. Amikor a Hófehérke Rémisztő Kalandjai részleg megnyitott Disneylandben 1955-ben, Hófehérke nem bukkant fel mutatván az utat, hanem a menekülőknek kellett megtapasztalnia, milyen lehetett Hófehérkének az erdőn át menekülni. Ez annyira felkavaró volt, hogy 1983-ban átalakították a részleget.

42. Ilene Woods énekesnő és rádiós személyiség nem is tudta, hogy kiválasztották az éneklős jelenetekhez, ugyanis ő csupán felvett néhány dalt, hogy támogassa dalszövegíró barátait, ám amikor Walt Disney meghallotta a felvételeket, kiválasztotta Ilenet a szerepre, pedig előtte közel 400 hölgyet hallgatott meg.

43. A Szépség és a Szörnyeteg forgatókönyvírója, Linda Woolverton egy fontos megjegyzést tett a fő karakterrel kapcsolatban, miszerint szalmacsomó van a lány hajában, mellyel arra próbált rámutatni, hogy Belle sem tökéletes.

44. Az eredeti előzetes szerint Ariel is szőke hajú volt, de Disney azt szerette volna, ha a lány különbözik a többeiktől, így vörössé tette őt.

45. Jázmin a második legfiatalabb hercegnő, ugyanis ő 15 éves a történet első részében.

46. Pocahontas a disney-féle történetben 18 éves, ám a valóságban sokkal fiatalabb volt, amikor találkozott John Smithszel.

47. Glen Keane, Aranyhaj megalkotója lányáról mintázta a híres karaktert, ugyanis kislánya imádta rajzokkal, festményekkel ékesíteni szobája falait. Mire Glen nekilátott Aranyhaj történetének kidolgozásához, lánya festő lett, így felkérte őt, hogy tervezze meg a hercegnő szobáját.

48. Belle volt az első Disney-hercegnő a karakterek sorában, akinek megjelenését Katharine Hepburn 1933-as Little Woman-beli megjelenése ihletett.

49. A Disney Alyssa Milano arcát használta Ariel arcának megalkotásához.

50. 2012 és 2013 között a Disney-kedvencek újra lettek tervezve.

51. Mulan, Pocahontas és Jázmin az újratervezésnek köszönhetően világosabb bőrszínt kaptak.

52. Ha Merida haja ki lenne egyenesítve, az négy láb hosszú lenne.

53. Az újrakreálás során Tiana változott a legkevesebbet: kicsivel hullámosabb hajkoronát és díszesebb ruhakölteményt kapott.

54. Belle fizikai megjelenését Judy Garland inspirálta az Óz, a csodák csodája című műből, valamint Julie Andrews A muzsika hangjából.

55. Mulan és Merida az egyetlenek a hercegnők közül, akik képzett íjászok.

56. Arielről készült egy cameo a Pán Péter Repülése részlegen Disneylandben. Ariel a hableányok lagúnájában látható a sellők között.

57. Belle az egyetlen a városban, aki kéket hord. A készítők ezzel szerették volna felhívni a figyelmet kívülállóságára. (Érdekesség, hogy a Szörnyeteg is kékben jelenik meg.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek