Starity

160 dolog, amit nem tudtál a Marvel-filmekről

2014. augusztus 10. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 16 legismertebb Marvel-film legkevésbé ismert tényeit gyűjtöttük össze!

hirdetés
160 dolog, amit nem tudtál a Marvel-filmekről

Vasember

1. A Tony Stark-montázshoz valódi képeket használtak fel a fiatal Robert Downey Jr.-ról és édesapjáról.

2. Szerepe miatt Robert hetente ötször edzett, és a harcművészeti sportokba is belekóstolt.

3. Hogy elkerüljék, hogy kiszivárogjon a film utolsó jelenetének cselekménye, a sajtókonferenciás extrásoknak azt mondták, Tony az egészet csak álmodja.

4. Paul Bettany két óra alatt vette fel az összes szövegét JARVIS-ként.

5. A Vasember-jelmez 450 különböző darabból áll.

6. Jon Favreau úgy ünnepelte meg, hogy őt választották rendezőnek, hogy fogyókúrába kezdett, és 32 kilót leadott!

7. Hugh Jackman is alakíthatta volna Starkot, sőt, Timothy Olyphant is részt vett a meghallgatáson.

8. 17 évbe került, hogy a film tulajdonképpen elindulhasson. Eredetileg a Universal Pictures készítette volna 1990 áprilisában, majd eladták a jogokat a 20th Century Foxnak, ők a New Line Cinemának, végül a Marvel kézbe vette az irányítást.

9. Az egyik Vasember-jelmez 40 kilót nyom.

10. A forgatás során egy tank véletlenül széttrancsírozott egy kamerát.

Amerika kapitány

11. Chris Evans háromszor utasította el a szerepet (amiért egyébként 300.000 dollárt kapott), Stanley Tucci pedig azért vállalta el Dr. Erskine-t, mert mindig is szeretett volna német akcentussal beszélni.

12. A pajzs, amit Amerika kapitány használ eleinte, hasonlít ahhoz, mely a képregény első számában volt látható.

13. Eredetileg Wolverine és Magneto is feltűntek volna egy-egy cameóban, végül jogi viták miatt erre nem került sor.

14. Hogy felkészüljön Bucky szerepére, Sebastian Stan számos II. világháborús filmeket, dokumentumfilmeket nézett, és Az elit alakulatból (2001) merített inspirációt.

15. Az első Amerika kapitány-képregény is feltűnik a filmben. A való életben ez inspirálta a filmet, a filmben viszont Steve Rogers inspirálta a képregény létrehozását.

16. Ez volt Chris Evans hatodik, képregény alapján készült filmje a Fantasztikus négyes-filmek, Az energia (2009), a Vesztesek bosszúja (2010), a Scott Pilgrim a világ ellen (2010) és a TMNT – Tini nindzsa teknőcök (2007) után. Utóbbihoz a hangját adta.

17. Az utolsó film, amit a Paramount Pictures készített a Marvellel, a Disney ezt követően vette meg a jogokat a Bosszúállókhoz és a Vasember 3-hoz.

18. Peggy Carter szerepe miatt Hayley Atwell heti hatszor edzett.

19. Alice Eve, Gemma Arterton és Keira Knightley is alakíthatták volna Peggy Cartert, a szerepet Emily Blunt elutasította.

20. Kevin Jonas és Joe Jonas is jelentkeztek Amerika kapitány szerepére.

21. Halála előtt Bucky felemeli a pajzsot, ami nem véletlen: a képregényben, miután Steve Rogers meghal, Bucky bújik Amerika kapitány bőrébe.

Thor

22. Amikor Anthony Hopkins meglátta Chris Hemsworthöt teljes szerelésben, ekképp szólt: „Egek, itt már nincs is szükség színészkedésre!”

23. Chris Hemsworth már régóta tudja, hogyan emeljen fel egy kalapácsot, hiszen építészként dolgozott Ausztráliában.

24. Jaimie Alexander a középiskolában egy birkózócsapat tagja volt, így belecsempészett egy-két mozdulatot Sif harci stílusába is.

25. Colm Feore sminkjét öt órába telt elkészíteni.

26. Tom Hiddleston Thor szerepére jelentkezett, de Kenneth Branagh úgy érezte, sokkal jobb gonosz válna belőle, szerepére pedig capoeirával készült fel.

Bosszúállók

27. Egy jelenetben Steve megtudja, mi történt a csapatával és Peggy Carterrel, de kivágták a filmből. Helyette az Amerika kapitány: A tél katonájában kapott helyet.

28. Robert Downey Jr. állandóan ételeket dugdosott a laborteremben, de mivel senki sem tudta megtalálni őket, hagyták, hogy tovább folytassa. Nem volt beleírva a forgatókönyvbe, hogy ennie kell, egyszerűen csak éhes volt, mikor forogtak a kamerák.

29. Hogy felkészüljön a szerepére, Jeremy Renner olimpiai íjászoktól tanult.

30. Joss Whedon szerint az eredeti film több mint háromórás volt, sőt, az eredeti Bosszúállók közül Hangya és Darázs is szerepeltek volna benne, de így is túl sok karakter volt.

31. Alyson Hannigan ajánlotta Cobie Smulderst a készítőknek Maria Hill szerepére.

32. A filmben Amerika kapitány alapító tag, de valójában a Bosszúállók találtak rá a képregény negyedik számában, amikor Namor után kutattak.

33. A CGI-s Hulk testét egy Long Island-i testépítőről és sztripperről, Steve Rommról mintázták.

34. A forgatást 92 nap alatt fejezték be.

35. Csapatépítés kód alatt került a mozikba.

Elektra

36. Jennifer Garner úgy érezte a forgatás végén, hogy a film szörnyű lett, és csak azért készítette el, mert a Daredevil – Fenegyerekben is szerepet kapott.

37. A forgatás során Jennifert megvágta kollégája, Will Yun Lee. A sebet összevarrták, majd amikor újra felvették a jelenetet, Lee újra megvágta, ugyanott!

38. Elektra általában arany karikafülbevalókat visel a képregényekben, de Jennifer Garnernek akkor még nem volt kiszúrva a füle, ezért nem is viselt fülbevalót a filmben.

39. Ben Affleck forgatott egy jelenetet Jenniferrel – Daredevil visszatért Elektra álmában, ám ezt végül kivágták.

40. Natassia Malthe eredetileg Elektra szerepére jelentkezett a Daredevilben.

41. Az első jelenetet Bauerrel és DeMarcóval szinte teljes mértékben átvették az Elektra #23 Vol. 2-ból, amit Robert Rodi írt.

Pókember

42. Hugh Jackman eredetileg feltűnt volna a filmben mint Wolverine, meg is jelent a forgatáson, de az egész terv füstbe ment, amikor a stáb rájött, nem tudják megszerezni a ruháit.

43. Willem Dafoe a jelenetei 90 százalékánál nem használt dublőrt.

44. Tobey Maguire sosem olvasott korábban Pókember-képregényt; azért fogadta el a szerepet, mert tetszett neki a forgatókönyv.

45. 2002 legsikeresebb filmje, Pókember 40 éves évfordulóján került a mozikba.

46. Az első jelenet, amit felvettek, amikor Peter lázasan visszaér a kirándulásról.

47. A rajzokat, amiket Peter Parker készített a jelmezéről, valójában Phil Jimenez készítette, aki a Wonder Woman-képregényeken is dolgozott.

48. Tobey Maguire és Willem Dafoe is felhasználtak néhány Ashtanga jógás mozdulatot harcmozdulataik során. Az ashtanga annyit tesz egyébként; nyolclábú.

49. Habár Ben bácsi 68 éves a filmben, Cliff Robertson 75 volt akkoriban. A sminkmesterek ennek ellenére nem fiatalítottak, hanem öregítettek rajta, mivel így is csak 60-nak nézett ki!

50. A filmben Peter megemlíti Dr. Curt Connorst, aki a Pókember 2-ben meg is jelenik. Később ő lett Rhys Ifans megtestesítésével A csodálatos Pókember főgonosza.

51. Néhány pókot Új-Zélandról importáltak.

52. Lucy Lawless, a Xena, a harcos hercegnő sztárja is feltűnik a filmben!

Vasember 2.

53. Amikor Tony Stark megkérdezi Romanoffot, beszél-e latinul, Lucio Anneo Senecától idéz: „A látszat néha csal.”

54. Whiplash különböző ismertetőjegyeit Mickey Rourke javasolta. Ő szerette volna, hogy a film felében oroszul beszéljen, hogy tetoválásai, aranyfogai legyenek, valamint a madárhoz is ő ragaszkodott. A madárért és a fogakért ő maga fizetett.

55. Scarlett Johansson teljesen kiakadt, amikor először meglátta a kosztümét, fogalma sem volt arról, vajon belefér-e, és ha igen, hogyan fog benne mozogni.

56. Sam Rockwell tánca az Expón improvizálás volt, Sam állandóan ezt csinálja, ha épp el akar játszani valakit.

57. Scarlett Johansson még azelőtt befestette a haját, hogy jelentkezett volna, annyira akarta a szerepet.

58. Samuel L. Jacksonnak megígérték, hogy Nick Fury sokkal több képernyőidőt kap, mivel nem is akart visszatérni Furyként. A Marvel ekkor kötött vele kilencfilmes szerződést, hogy bebiztosítsák a jelenlétét.

59. Mickey Rourke majdnem visszalépett a filmtől, amikor megtudta, a Marvel „csak” 250.000 dollárt fizetne neki.

60. A Natalie Rushman nevet Nancy Rushman, egy képregényekbeli S.H.I.E.L.D.-ügynök inspirálta.

61. Jessica Biel, Gemma Arterton, Natalie Portman, Jessica Alba és Angelina Jolie is alakíthatták volna Fekete Özvegyet, sőt, Emily Blunttal majdnem megkötötték a szerződést, de inkább a nagyot bukott Gulliver utazásai mellett döntött.

62. Sam Rockwell anélkül fogadta el Hammer szerepét, hogy elolvasta volna a szkriptet. Korábban már dolgozott együtt Jon Favreau-val, és bízott benne.

63. A producerek azért Mickey Rourke-ot akarták szerződtetni, mert A pankrátor-beli szereplése Oscar-jelölést eredményezett neki.

Amerika kapitány 2.

64. Chris Evans és Scarlett Johansson írták a párbeszédet számos jelenetükhöz.

65. Natasha Romanoff egy nyilat ábrázoló medált visel, mellyel Hawkeye-jel való kapcsolatára utalnak. Az ötlet Scarlett Johanssoné volt.

66. A forgatás során Sebastian Stan egész nap egy műanyag késsel mászkált és gyakorolt, mert azt akarta, hogy a mozdulatai természetesek legyenek.

67. Robert Redford azért vállalta el a filmet, mert unokái imádják a Marvel-filmeket.

68. Ed Brubaker, az eredeti Winter Soldier-képregények készítője feltűnik a filmben, neki is köszönhető az, hogy a Winter Soldier (a filmbeli karakter) „megszületett”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a képregényekben keltette életre őt, de a filmben is.

69. Hogy felkészüljön a szerepére, Sebastian Stan nemcsak öt hónapos fizikai tréningen esett át – beleásta magát a hidegháborúba, visszakeresett a KGB történelmében, dokumentumfilmeket és kémfilmeket nézett az agymosásról.

70. Vasember, Bruce Banner és a többiek azért nem tűnnek fel, mert a cselekmény három nap alatt zajlik, a karakterek pedig nem érezték úgy, hogy bárkire is szükségük lenne.

71. Eredetileg Hawkeye is szerepet kapott volna, de így is túl sok szereplő tűnt fel, és nem akarták, hogy üres karakterré váljon. Helyette inkább írtak egy jelenetet, ahol megemlítik, hol tartózkodik – végül kivágták a filmből.

72. Anthony Mackie úgy írta le a filmet: Bosszúállók 1,5

73. Anna Kendrick, Felicity Jones, Imogen Poots, Teresa Palmer, Alison Brie, Emilia Clarke, Mary Elizabeth Winstead, Elizabeth Olsen és Jessica Brown Findlay is alakíthatták volna Sharon Cartert.

Daredevil

74. 2006-ban Ben Affleck kijelentette, hogy sosem játszaná el újra Daredevilt, mivel a jelmezviselés megalázó volt. Khm, Batman...

75. Ben Affleck „tényleg” megvakult a szerep miatt: olyan kontaktlencséket viselt, amik blokkolták a látását.

76. Stan Lee-nek sem tetszett a film, szerinte túl tragikus.

77. A filmet betiltották Malajziában.

78. A nő a telefonban Claudine Farrell, Colin Farrell testvére. Asszisztensként dolgozott a filmen, és a bárban is látható volt, amikor először tűnt fel Célpont.

79. 2003-ban ez volt az a film, ami a legkevesebbet keresett.

80. Penélope Cruz, Salma Hayek, Natalie Portman, Lucy Liu, Jessica Alba, Katie Holmes és Neve Campbell is alakíthatták volna Elektrát.

81. Négy napba telt, míg leforgatták a játszótéri jelenetet.

Thor: Sötét világ

82. Amikor Thor felakasztja a mjölnirt a fogasra, improvizáció volt.

83. Loki eredetileg nem is jelent volna meg a filmben, csak Malekith és a Sötét elfek. A Bosszúállókat követő sikere miatt az írók úgy döntöttek, nagyobb szerepet adnak neki.

84. Ez az első MCU-s film, ami nem az Egyesült Államokban játszódik.

85. Thor véletlenül lerombolja nagyapja, Bor szobrát, és Loki beszól neki, hogy épp lefejezte őt. A képregényben Thor tényleg megölte a nagyapját.

86. Mivel Natalie Portman nagyon alacsony, dobozra és rámpára kellett állnia, akárhányszor megcsókolta Christ.

87. A jelenetet, ahol Jane Foster felpofozza Thort, számos alkalommal újra kellett venni, mert Natalie nem volt hajlandó megütni Christ. 30 felvétel után istenesen odavágott neki. Amikor Jane találkozik Lokival, Natalie tényleg megütötte Tomot, öt felvétel után nem finomkodott tovább.

88. A kőből álló lény, amivel Thor megküzd, egy kronan, és a Journey Into Mystery 83-as számában jelent meg.

89. Hat órába telt elkészíteni Malekith sminkjét.

90. Tom Hiddleston felöltötte Amerika kapitány gúnyáját és kifigurázta Steve Rogerst – amikor Chris Evans megjelent a forgatáson, mindössze Tom Hiddleston mozdulatait utánozta le.

A galaxis őrzői

91. Amikor Dave Bautista megtudta, hogy megkapta Drax szerepét, könnyekben tört ki. Azonnal extra színészleckéket vett, hogy felkészüljön.

92. Chris Pratt 28 kilótól szabadult meg a film kedvéért, de kínszenvedésként írja le az egészet.

93. Vasember eredetileg feltűnt volna a filmben, hiszen a tavalyi képregényben Tony Stark is kíséri az őrzőket, viszont Robert Downey Jr. kijelentette, nem biztos, hogy visszatér Tony Stark szerepében (kiv. a Bosszúállók-folytatást, amihez akkor már leszerződött.)

94. James Gunn nem akarta látni Chris Pratt meghallgatását – asszisztense győzte meg, hogy érdemes. Fél perc után a rendező is biztos volt abban, hogy Pratté a szerep, sőt!

95. Jamest annyira lenyűgözte Chris, hogy akkor is felajánlotta volna neki a szerepet, ha nem sikerült volna formába hoznia magát. Gunn azzal is viccelődött, hogy CGI-vel simán hatoscsomagot varázsol Peter Quillre. Mindenesetre Pratt fél évet kért arra, hogy leadjon 22,5 kilót – helyette 27,5-től szabadult meg.

96. Zoe Saldana majdnem eltörte Chris bordáit.

97. Adam Sandler, David Tennant, Sharlto Copley, Jim Carrey és H. Jon Benjamin is Rocketnek adhatták volna a hangjukat.

98. Eddie Redmayne, Jensen Ackles, Wes Bentley, Cam Gigandet, Garrett Hedlund, Jim Sturgess, Aaron Paul és John Krasinski is jelentkeztek Star-Lord szerepére.

99. A film a 2008-as képregényeken alapul, noha Yondu is feltűnik benne az 1969-esből.

100. A filmben Peter Quill a nyolcvanas években született, tolvajok nevelték. A képregényben anyja ember, apja földönkívüli.

101. Chris Pratt a meghallgatáson Chris Pine-tól idézett a 2009-es Star Trekből, melyben Zoe Saldana (Gamora) Nyota Uhurát alakította.

102. Vin Diesel az ikonikus „Én vagyok Groot”-ot több mint ezerszer vette fel.

X-Men: Az elsők

103. Hogy felkészüljön a szerepére, James McAvoy leborotválta a haját. Később tudta meg, hogy a készítők azt akarták, hogy Xaviernek legyen haja.

104. A Cerebro-jelenetnél az egyik mutáns Küklopsz, amint gyerekként baseballozik, a másik pedig Ciklon.

108. Nicholas Hoult Kelsey Grammer alakítását tanulmányozta, hogy felkészüljön, továbbá atlétikázott, súlyt emelt és bokszolni kezdett.

109. Michael Fassbender és James McAvoy ekkor játszottak újra együtt a 2001-es Az elit alakulat óta.

110. Ez a második alkalom az X2 óta, hogy Stan Lee nem tűnt fel egy Marvel-filmben.

111. Bryan Cranston elutasította Sebastian Shaw szerepét, hogy helyette inkább a Drive-ban szerepeljen.

112. Mielőtt Jennifer Lawrence-t szerződtették volna, Amber Heard neve is felmerült, Taylor Lautner pedig Hank McCoyt alakíthatta volna.

113. 1150 vizuáliseffekt-felvétel látható a filmben.

Pókember 2.

114. Stan Lee szerint Pókember azért visel maszkot, hogy az ellenségei ne lássák, ha fél.

115. A jelenetet, ahol Peter átszaltózik egy autó tetején, dublőrrel és nélküle is felvették, a rendező úgy gondolta, Tobey Maguire előadása sokkal természetesebb, így az övét használták fel.

116. Tobey Maguire részvétele kétséges volt, mivel súlyos hátfájdalmai voltak. Jake Gyllenhaal vette volna át a helyét.

117. Ügynöke 25 milliót kért Tobey-nak, vagy tíz százalékot a bevételből, de a Columbia Pictures ezt elutasította.

118. A Peter sisakján lévő telefonszám tényleg egy New York-i pizzériáé.

119. A háziúr nevével, a Mr. Ditkovitchcsal Steve Ditko, Pókember társkészítője előtt tisztelegtek.

120. Valódi tűket használtak a jelenetnél, ahol Dr. Octavius először csatolja a karokat a testéhez.

121. A film eredeti címe A csodálatos Pókember lett volna.

122. A finálét nyolc napig forgatták.

123. A szerelés, amit Alfred Molina viselt, 34 kilót nyomott.

124. A háló hangja tulajdonképpen bőr- és kazettaszalagok hangja, amint földet érnek.

125. 35 Pókember-jelmezt készítettek a filmhez.

Vasember 3.

126. Azért a Downton Abbey Happy Hogan kedvenc tévéműsora, mert Jon Favreau is imádja a brit drámasorozatot.

127. Gemma Artertont, Diane Krugert és Isla Fishert is szerződtették volna Maya Hansen szerepére, akit eredetileg Jessica Chastain alakított volna, de túl elfoglalt volt, így vette át a helyét Rebecca Hall.

128. A vágatlan film 3 óra 15 percből, a kiadott változat pedig 1 óra 59 percből áll.

129. Mandarin gyűrűje ugyanaz, amit Raza visel az első részben.

130. Azért nem Jon Favreau rendezte a harmadik részt, mert inkább a Magic Kingdomra és a Jersey Boysra szeretett volna fókuszálni.

131. A Mandarinnak van egy tetoválása: Amerika kapitány pajzsának közepén a csillag helyett az anarchikus A betű szerepel.

132. A képregényben Iron Patriot a Zöld manó álneve volt.

133. Kevin Feige szerint a Mandarint Colonel Kurtz inspirálta az Apokalipszis mostból (1979).

134. Ez az egyetlen Vasember-film, amiben nem csendül fel AC/DC-dal.

135. Egy jelenetet az Epic Gamesnél vettek fel, amely a Gears of War videojátékért is felelős..

136. Robert Downey Jr. erősködött, hogy végre Gwyneth Paltrow is kivegye a részét az akciójelenetekből, Kevin Feige pedig elfogadta az ötleteit, mivel ráunt a bajba jutott hölgy karakterre.

A csodálatos Pókember

137. Amikor Andrew Garfield először bújt bele Pókember jelmezébe, könnyekben tört ki.

138. A Pókember 50 éves évfordulója kapcsán került a mozikba.

139. Andrew Garfield külön kérte, hogy a Pure Imagination című dal szóljon, amikor felveszik a jelenetet, mikor Peter bemegy a pókokkal teli terembe.

140. Hogy felkészüljön szerepére, Garfield a pókok mozgását tanulmányozta.

141. Rhys Ifans pedig mozgáskorlátozottak és testi fogyatékosok segítségével készült fel szerepére. Egy hónapot töltött továbbá azzal, hogy csak a bal kezét használta – nyakkendőkötés közben is.

142. Eredetileg Pókember 4 lett volna mint folytatás, de a Sony úgy döntött, inkább reboot készül.

143. Taylor Lautner, Josh Hutcherson, Joseph Gordon-Levitt, Logan Lerman, Robert Pattinson, Jamie Bell, Daniel Radcliffe, Michael Angarano, Michael Cera, Alden Ehrenreich, Zac Efron, Aaron Taylor-Johnson, Xavier Samuel, Jim Sturgess, Liam Aiken és Anton Yelchin is alakíthatták volna Pókembert.

144. Egy törölt jelenetben Connors fia is feltűnik, akit Miles Elliot formált meg.

145. Ashley Greene, Mia Wasikowska, Scout Taylor-Compton Teresa Palmer, Amber Heard, Dianna Agron, Brooklyn Decker, Imogen Poots, Lindsay Lohan, Emma Roberts, Emily Browning, Lily Collins, Anna Kendrick, Ophelia Lovibond, Sara Paxton, Mary Elizabeth Winstead, Georgina Haig, Hilary Duff és Dominique McElligott is alakíthatták volna Gwen Stacyt.

146. Michael Fassbender lett volna Dr Curt Connors, de kilépett az X-Men kedvéért.

X-Men: Az eljövendő múlt napjai

147. Egy törölt jelenetben megemlítik, hogy Peternek van egy testvére, Wanda Maximoff, azaz a Skarlát Boszorkány.

148. Hugh Jackman ekkor már hetedjére bújt Wolverine bőrébe.

149. Bryan Singer csak akkor érezte határozottnak magát a filmet illetően, miután Hugh Jackman, Patrick Stewart és Ian McKellen is megkötötték a szerződést.

150. Az eredeti Days of Future Past képregény 2013-ban említi meg az időutazást (ekkor kezdődött a forgatás). A filmben a jövőbeli események 2023-ban játszódnak.

151. Amikor Wolverine felébred a múltban, a nő Jimmynek hívja. A képregények szerint a születési neve James Howlett volt (apjáé pedig Thomas Logan).

152. Bryan Singer két órán át firtatta James Cameronnal (Terminátor, Terminátor 2. – Az ítélet napja), hogyan oldja meg az időutazós dolgot – ez alatt olyan téziseket és hipotéziseket vitattak meg, mint az alternatív univerzumok lehetősége és a húrelmélet.

153. Hello Kitty álnév alatt kezdték meg a forgatásokat.

154. Halle Berry azért szerepelt kevesebbet, mert időközben kiderült, hogy várandós.

155. Egy életnagyságú 1973-as Sentinel-robotot is elkészítettek a forgatás alatt.

156. Jennifer Lawrence ezúttal egy különleges latexruhát viselt a forgatások alatt, hogy ne érezze kényelmetlenül magát.

157. Simon Kinberg szerint a filmet Az időgép (1960), a Terminátor – A halálosztó (1984), a Vissza a jövőbe (1985) és a Looper – A jövő gyilkosa (2012) inspirálták.

158. A Trask a Stark anagrammája.

159. Deadpool, Gambit és Jubilee is feltűntek volna eredetileg a filmben.

160. Patrick Stewart, James McAvoy, Ian McKellen és Michael Fassbender, X professzor és Magneto megformálói mindannyian alakították már Macbethet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek