Starity

Magyar film nyerte a Nagydíjat Cannes-ban

2015. május 25. 13:01   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap jelentették be a hatvannyolcadik Cannes-i Filmfesztivál nyerteseit: az Arany Pálmát Jacques Audiard filmje, a Dheepan vitte el, a második legrangosabb elismeréssel a magyar film, a Saul fia távozott.

hirdetés
Magyar film nyerte a Nagydíjat Cannes-ban

Május 13-án indult el hatvannyolcadik alkalommal Cannes-ban a világ legrangosabb filmfesztiválja. A versenyprogramban többek között bemutatásra került Todd Haynes, Jacques Audiard, Hou Hsiao-hsien és Paolo Sorrentino új alkotása is. A Coen testvérek vezette – Jake Gyllenhaalt, Xavier Dolant és Sienna Millert is felvonultató – zsűri tegnap hozta nyilvánosságra ünnepélyes ceremónia keretében a nyerteseket.

A fődíjat, az Arany Pálmát A próféta és a Rozsda és csont rendezőjének, a francia Jacques Audiard-nak ítélték Dheepan című, sztárok nélkül forgatott, Srí Lanka-i menekültekről szóló bevándorlófilmjéért. A Nagydíjat a verseny egyetlen elsőfilmes rendezője, Nemes Jeles László kapta a Saul fia című holokausztdrámáért, mely ezzel az első magyar film lett, amely ilyen jelentős díjat vihetett haza Cannes-ból. Nemes alkotásának fogadtatása egyébként elsöprően pozitív volt a kritikusok körében, a legtöbben a téma újszerű megközelítését és a film technikai bravúrjait emelték ki, a Sony Pictures Classics pedig már le is csapott rá mint amerikai forgalmazó.

A legjobb színésznek járó díjat a várakozásoknak megfelelően Vincent Lindon vitte el a The Measure of a Man című drámáért, a színésznői trófea sorsa viszont meglepően alakult: Emmanuelle Bercot (Mon roi) és Rooney Mara (Carol) kapta holtversenyben, így Mara szereplőtársa, a címszerepben nyújtott alakításáért a bemutató óta ajnározott Cate Blanchett hoppon maradt.

A – leginkább harmadik helyként funkcionáló – zsűri díját a görög Yorgos Lanthimos bizarr fekete komédiája, a The Lobster nyerte. A forgatókönyvírói elismeréssel Michel Franco távozott a Tim Roth főszereplésével készült Chronicért, a rendezői díjat pedig a tajvani Hou Hsiao-hsien (The Assassin) hozta el, akit a legtöbben az Arany Pálma legfőbb várományosaként emlegettek még a ceremónia előtt.

A nyertesek listája:

  • Arany Pálma: Dheepan (rendező: Jacques Audiard)
  • Nagydíj: Saul fia (rendező.: Nemes Jeles László)
  • A zsűri díja: The Lobster (rendező: Yorgos Lanthimos)
  • Legjobb rendező: Hou Hsiao-hsien (The Assassin)
  • Legjobb színésznő: Rooney Mara (Carol) és Emmanuelle Bercot (Mon roi)
  • Legjobb színész: Vincent Lindon (The Measure of a Man)
  • Legjobb forgatókönyv: Michel Franco (Chronic)
  • Legjob rövidfilm: Waves '98 (rendező: Ely Dagher)
  • Arany Kamera-díj: La tierra y la sombra (rendező: César Augusto Acevedo)
  • Tiszteletbeli Arany Pálma: Agnès Varda

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek