Starity

Albumpremier: Adam Lambert üldözi az első extázist

2015. június 17. 20:08   |   Szerző: GlamQueen

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adam Lambert eddigi két stúdióalbuma, a For Your Entertainment (2009) és a Trespassing (2012) után idén júniusban kiadta harmadik nagylemezét, a The Original High-t.

hirdetés

Üldözöm az első extázist – énekeli a legújabb albuma címadó dalában Adam Lambert, mi több, magára is tetováltatta ezt a szövegrészletet. Van oka büszkének lenni, hiszen végre megjelent a The Original High névre hallgató nagylemeze, amelyen olyan tehetséges emberekkel dolgozhatott, mint a kiváló dalszerző, Max Martin, a fiatal svéd énekesnő, Tove Lo, vagy a rocklegenda, Brian May.

A legutóbbi albuma, a Trespassing óta több szempontból is bekövetkezett a változás Adam életében. Visszavett a színpadias stílusából, és mind zenében, mind öltözködésben a kevesebb néha több elvet helyezte előtérbe. Emellett két szakításon is túl van: miután lezárt egy több mint kétéves párkapcsolatot, nem sokkal később szerződést bontott a kiadójával is.

Adam Lambert útjai 2013 júliusában váltak el az addigi kiadójától, az RCA Recordstól. Az oka a harmadik albummal kapcsolatos terveik közti hatalmas különbség volt, ugyanis míg Lambert tele volt ötletekkel az új lemezét illetően, addig az RCA feldolgozásalbumot akart készíttetni vele, méghozzá 80-as évekből származó dalokból. Nem vagyok az a 80-as évek típus. Nem ismerem az akkori zenét. Mivel tisztelem a kiadó véleményét, leültem és elkezdtem kutatni a korszakkal kapcsolatban, de egyszerűen nem tudtam egy húron pendülni vele. Úgy éreztem, hogy rám akarják kényszeríteni – mondta el Lambert a Billboardnak.

Lambert a The Original High fotózásán (2015)

Adam végül egy levélben búcsúzott az RCA-től, megköszönve az addigi közös munkájukat. Nem kellett sokáig aggódnia a sorsa miatt, ugyanis amint a Warner Brothers Records fülébe jutott, hogy Lambert szabadúszó, azonnal felkeresték és leszerződtették őt.

Adam így végre kétségek nélkül dolgozhatott a harmadik nagylemezén, amelynek executive producerei a slágergyáros svéd szerzők, Max Martin és Shellback. Korábban már dolgoztak együtt, aminek eredményei a Lambert számára Grammy-jelölést hozó Whataya Want From Me, és 2010 partihimnusza, az If I Had You lettek. Adam két hónapot töltött Svédországban 2014 első felében, ahol bőven volt ideje a kötelezettségektől távol gondolkozni és alkotni.

Lambert ezután végigturnézta Észak-Amerikát, Ausztráliát, Ázsiát és Európát a világhírű Queen zenekarral. Brian May, a banda legendás gitárosa közreműködött az albumon található Lucy című balladában is.

Hivatalos promóciós kép a The Original High fotózásáról (2015)

Adam Lambert 33. születésnapján, 2015. január 29-én árulta el az album címét a Twitteren. A The Original High lemez alapverziója 11 dalt tartalmaz, a deluxe album ezen kívül még hármat. A fő irányzatok a dance, a house, a funk és némi R&B. Egyértelműen pop, de nem az a rágógumi pop – mondta ennek kapcsán Adam.

A korong felvezető dala, a Ghost Town április 21-én vált elérhetővé a nagyözönség számára. Az eddigiektől eltérő, house zenei elemeket tartalmazó felvételt a legtöbben pozitívan fogadták. Adam még decemberben, a mexikói nyaralása során szembesült a ténnyel, hogy a pop királynőjeként ismert Madonna egyik új dalának is ez a címe, de végül kitartott amellett, hogy ez legyen az első kislemez.

A Ghost Townhoz készült videoklip egy héttel a dal után debütált. A fekete-fehér klipet Hype Williams rendezte, és a benne szereplő táncosok és modellek mindannyian Adam barátai.

Mivel az énekes legalább annyira izgatott volt a lemeze megjelenése miatt, mint a rajongói, a Ghost Town premierje és a teljes album megjelenése közti időintervallumban több dalt is megosztott róla (Underground, Another Lonely Night, Evil In The Night és a The Original High). Végül nagyjából egy héttel a hivatalos megjelenés előtt elérhetővé vált a teljes album az Amazon.com-on.

A Rolling Stone magazin munkatársa az ötből három csillagot adott rá, akárcsak a Digital Spy és a The Guardian, míg az Allmusic négyet, mondván: Adam Lambert megmutatja, hogy tökéletesen irányítja a stílusát és a hangzását, és tudja, hogyan kombinálja a kettőt egy első osztályú modern popfelvételben.

Adam Lambert albuma más és más napokon jelent meg világszerte. Magyarországon 2015. június 15-én vált elérhetővé.

Meg akarom mutatni azt a részemet, ami csiszolatlan. Azt akarom, hogy őszinte legyen – nyilatkozta korábban a nagylemezről a Notion Magazinnak adott interjúban az énekes.

Dallista:

01. Ghost Town
02. The Original High
03. Another Lonely Night
04. Underground
05. There I Said It
06. Rumors (ft. Tove Lo)
07. Evil in the Night
08. Lucy (ft. Brian May)
09. Things I Didn't Say
10. The Light
11. Heavy Fire

Deluxe:

12. After Hours
13. Shame
14. These Boys

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek