Starity

Tudtad, hogy a férfiaknak is van hormonális ciklusuk?

2015. július 02. 15:03   |   Szerző: sorcery

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha hormonok ingadozásra gondolunk, legtöbbször a menstruációs ciklusra vagy a nők változékony hangulatára asszociálunk, pedig újra kéne gondolni ezt az egyoldalú tévhitet.

hirdetés
Tudtad, hogy a férfiaknak is van hormonális ciklusuk?

A legtöbb nő ciklusa 28 napos, amely során a női nemi hormonok szintje folyamatosan ingadozik, ezzel meghatározó szerepet játszva a fogamzóképességben, viszont számos mellékhatást is tapasztalhatnak magukon a fiatal serdülők vagy a felnőtt hölgyek. A hormonszint változékonyságnak köszönhetően például hatványozottan jelentkezhetnek pattanások, de gyakran panaszkodhatnak hangulatingadozásra a lányok.

Sokan azonban nem is tudják, hogy a férfiaknál is jelen van egy hasonló tesztoszteronszint-ingadozás, bár tény, hogy sokkal kevésbé drasztikus és érzékelhető arányban. Dr. Abraham Morgentaler, a Harvard orvosi karának urológus professzora így írta le a jelenséget:

Egy átlagos férfinál általában 24 órás ciklus tapasztalható, a legmagasabb tesztoszteronszintet pedig kora reggel mérhetjük, míg késő éjszaka a legalacsonyabb ez a szint. Mindemellett sokan úgy vélik, többek között ez is az egyik oka a reggeli merevedésnek.

Ezt az állapotot leginkább fiatal férfiaknál figyelték meg, de a hormonszint változékonyságának hatásai kevésbé észrevehetőek, mint a nőknél. A kutatás során többek között arra is fény derült, hogy 40 év fölött  – akárcsak a menopauzán áteső hölgyek esetében – ez az ingadozás fokozatosan lecsökken. A legtöbb egészséges férfinál ez a jelenség annyira minimális, hogy nem is vesszük észre rajtuk.

Morgentaler továbbá megjegyezte, hogy egyelőre nem tudni, mi is a funkciója a férfiak hormonális ciklusának, ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy a férfiak ne lennének hormonális teremtmények. Az alacsony tesztoszteronszint ugyanúgy okozhat hangulatingadozásokat vagy irritációt a férfiaknál. Azok, akiknél alacsony ennek a hormonnak a szintje, gyakran érdektelenné válnak, motiválatlanok az életben, míg mások érzékennyé válhatnak tőle. Molgentaler egy olyan páciensét hozta fel példának, aki saját bevallása alapján minden egyes alkalommal elsírta magát, mikor meglátott egy cserkészreklámot a tévében.

Mindazonáltal számos tényező befolyásolhatja a tesztoszteron szintjét; példának okáért az alvászavarokkal küszködőknél gyakrabban fordul elő alacsony tesztoszteron, de ez igaz az elhízott vagy a cukorbeteg egyénekre is. A vizsgálatok azt is kimutatták, miszerint ha valaki több időt tölt a szabadban – ezáltal több D-vitaminhoz jutva –, annál magasabb lesz szervezetében a tesztoszteron szintje.

Az alacsony tesztoszteronszint pedig gyakran előforduló probléma a 45 év feletti férfiaknál. Az életkor növekedésével a hormonszint egyenes arányú csökkenése teljesen normális. Ha egy 45 év feletti férfiakból álló csoport vérképét vizsgálnánk, azt tapasztalnánk, hogy több mint az egyharmadunknak a normál szint alatti a tesztoszteronszintje. Viszont ez az állapot könnyedén visszaállítható gélek, tabletták, injekciók vagy tapaszok segítségével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek