Starity

6 ijesztő játékbaba, amiktől tutira kiráz a hideg

2016. január 19. 08:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Chuckyről és Annabelle-ről minden bizonnyal te is hallottál már, ezek a babák azonban még rajtuk is túltesznek. Nemcsak külsejük, hanem történetük is hátborzongató.

hirdetés

Patty Reed Babája

Jó példa lehet ez a baba arra, hogy nem mindennek kell elátkozottnak, vagy megszállottnak lennie ahhoz, hogy kirázzon tőle a hideg. Elég, ha megtépázva, esetleg megcsonkítva kerül elénk. Pontosan ez a helyzet ezzel a babával, ami a Patty Reed Babája néven vált ismertté. Patty nyolcéves volt, amikor családjával és néhány hajdani fegyenccel Kaliforniába utazott 1846-ban.

Az utazó közösség a Donner Party néven futott, utazásuk során pedig hóviharba keveredtek. Élelem hiányában idővel ráfanyalodtak arra, hogy a kezük ügyébe keveregő bőröket, egereket és csontokat falatozzák, később legyőzték egymással szembeni averziójukat, és az emberi húsra is rákaptak.

Az utazás felénél a csapat tagjai megkérték Pattyt arra, hogy szabaduljon meg a játékaitól, illetve egyéb felesleges holmijától, hogy a szekeret könnyebbé tegyék. Patty kész volt teljesíteni a kérést, ám úgy döntött, hogy szeretett babáját mégiscsak becsempészi a ruhája alá. A baba együtt maradt az egész Reed családdal, akik csodával határos módon túlélték a hihetetlen és szokatlan utazást. Patty babája jelenleg a Sutter Fort Állami Történelmi Parkmúzeumban van kiállítva Sacramentóban.

Fotó: California Department of Parks and Recreation

Voodoo-zombi baba

Ez a különös játékszer New Orleansból származik, melyet eredeti tulajdonosa az eBayen adtott el egy nőnek, aki a Texas-állambeli Galvestonban élt. Az eBayen volt egy leírás arról, hogy mit nem szabad tennie a leendő tulajdonosnak új kabalájával, melyek közül az egyik szabály az volt, hogy sosem szabadott elmozdítani őt az ezüst ládájából. Ezt a szabályt az új tulajdonos a megérkezése napján meg is szegte, tettét pedig később volt alkalma megbánni.

A baba tulajdonosa ezzel a cselekedetével ugyanis beleegyezett abba, hogy a baba kísértse őt álmaiban, ezenfelül ellene intézett támadásokat is el kellett szenvednie. A nő hiába próbálta visszavonni a vételt az eBayen több alkalommal is, és hiába adta el később, az új tulajdonosaihoz már csak egy üres doboz jutott el, míg a nő küszöbén a baba újra és újra megjelent.

Fotó: Haunted America Tours

Joliet

Mit tennél, ha a családi örökséged egy elátkozott játékbaba volna? Egy Anna nevű nő ugyanis ilyesféleképpen járt egy babával, melynek a Joliet volt. Négy generációra visszavezethetően volt Anna családjának része a baba, aki mindvégig fenntartott egy kegyetlen tradíciót. A családban született lányok ugyanis kivétel nélkül két gyermeknek adtak életet: egy fiúnak és egy lánynak, ám a fiú rejtélyes módon távozott az élők sorából a születését követő harmadik napon.

Anna saját elmondása szerint a babát a dédnagyanyja kapta a várandóssága idején egy bosszúvágyó baráttól, és ekkor kezdődött a családi tragédiahullám. További érdekessége, hogy kuncogásokat és nem emberi sikolyokat hallatott éjjelente a baba, melyről a család úgy tartotta, hogy különböző halott kisgyerekek sikolyai, sírásai hallhatóak.

Fotó: Haunted America Tours

Az ördögi baba

New Orleans városának rengeteg ügye volt már voodoo-varázslatokkal. Mostani történetünk az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor egy gazdag, tehetős családból származó lány hozzáment egy gazdag skót férfihez. Ennek a lánynak azonban volt egy exszeretője, aki féltékenységében bosszút forralt, és a voodoo királynőjének, Marie Laveau-nak kérte a segítségét vérszomjas bosszújához.

Laveau megátkozta a menyasszonyt egy olyan átokkal, ami akkor valósul meg, mikor a menyasszony első gyermeke megszületett. A nő, miután életet adott magának az ördögnek, belehalt a szülésbe. Az újszülött gyermeket Laveau vitte haza magával, és haláláig gondját viselte. A pletykák szerint a babát a Saint Louis-i temető első parcellájában helyezték nyugalomra.

A New Orleans-i városlakók rettegtek az ördögi babától, úgy vélték, megbújik az árnyékban, és pusztulást, romlást hagy maga után. Hogy megvédjék magukat tőle, kifaragták maguknak az ördög babát, és kitették otthonaikban, hogy megijesszék vele az igazit, aki így elkerülte a házukat. 

Fotó: Ricardo Pustanio

Elmo

1996 körül az Elmo-babák voltak a legkeresetteb játékok az áruházak kínálatában világszerte. Nincs semmi félnivaló ezektől a gyerekeknek szánt szörnyecskéktől... Persze csak addig, míg nem fenyeget meg azzal, hogy megöl.

Ez történt ugyani a Bowman családban. 2008-at írtak a naptárak, amikor az akkor kétéves James Bowman kapott egy Elmo-babát, ami arra volt beprogramozva, hogy vissza tudja mondani a gazdája nevét különbözőképpen. A babába még be sem programozták James nevét, mikor elkezdte használni a kill, azaz ölés szót. A dolog akkor vált hátborzongatóvá, amikor Elmóba beprogramozták a gazdája nevét, és állandóan azt énekelte, hogy Öld meg Jamest! egészen addig, míg James zaklatott édesanyja el nem zárta őt a totyogó kisgyerek elől.

A család azt állítja, hogy a baba csak azután kezdett el halállal fenyegetőzni, miután kicserélték benne az elemeket; a Fisher-Price gyártó pedig kártérítést ajánlott a rémült családnak az ijesztő figura miatt. 

Fotó: Fisher-Price

Mandy

Mandy egy porcelánbaba, akit Angliában vagy Németországban készítettek 1910 és 1920 között. A babát tulajdonosa elajándékozta a Quesnel Múzeumnak 1991-ben. Mandy adományozója azt mondta, hogy sírást hallott az éjszaka közepén az alagsorból, viszont ez a jelenség addig volt megfigyelhető, míg oda nem adta a múzeumnak a babát.

Habár a sírás abbamaradt, a furcsa események az adományozást követően is folytatódtak, amíg Mandy el nem foglalta új rezidenciáját a múzeum épületén belül. Az alkalmazottak azt állítják, hogy az ételek gyakran eltűntek a helyükről és az épület egy másik pontján bukkantak fel, lépéseket hallottak akkor is,  ha senki sem tartózkodik az épületben, illetve irodai kellékek, könyvek, tollak tűntek el onnan, ahová utoljára tették őket.

Kis időt vett igénybe, míg eldöntötték, hová helyezzék Mandyt. Azt állították, hogy a babát nem lehetett összezárni más játékbabákkal, hiszen rendszeresen bántalmazta őket. A látogatók szerint nemcsak pislogni tud, hanem tekintetével nyomon követi azokat, akik a közelében vannak. Kedvenc tevékenységei közé tartozik még az is, hogy a kamerákat megzavarja amikor fotót vagy videót szeretnének készíteni róla.

Fotó: Quesnel Museum

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek