Starity

Ezek voltak a legnépszerűbb slágerek 20 évvel ezelőtt

2017. február 09. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1997 – mintha csak tegnap lett volna, mégis két évtized telt el azóta. Cikkünkben most összeszedjük, melyek voltak az év legnépszerűbb slágerei.

hirdetés

Elton John – Candle In The Wind

A Candle In The Wind című dalnak különleges története van, ugyanis Elton John eredetileg 1974-ben rögzítette, amit dalszerző társával, Bernie Taupinnal Marilyn Monroe emlékére írtak. Később többször is újradolgozták, ám az 1997-es verzió híresült el, amit a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő tiszteletére átírtak, így több országban is vezette a slágerlistákat.

Puff Daddy & Faith Evans – I'll Be Missing You

Az I'll Be Missing You képében szintén egy emlékdalról van szó, amit az év márciusában meggyilkolt Notorious B.I.G.-nek szántak szerzői. Érdekesség, hogy a dal refrénjét a Police 1983-as Every Breath You Take-jéből vették át, amit Evans énekelt fel az eredeti szerzők jóváhagyásával. Érdekesség, hogy a duó 1998-ban legjobb rapelőadás kategóriában Grammy-díjat is nyert a dalért.

Toni Braxton – Un-Break My Heart

Amerika egyik legismertebb dalszerzője, Diane Warren írta az Un-Break My Heart című nótát, de Toni Braxton szíve szerint elutasította volna azt. Az énekesnőt végül L.A. Reid győzte meg és milyen jól tette, hogy bevállalta, hiszen nem sokkal később Grammy-díjat nyert érte.

R. Kelly – I Believe I Can Fly

A dal az 1996-os Space Jam – Zűr az űrben című film betétdalaként jelent meg és hatalmasat tarolt: amellett, hogy 1997 egyik legnagyobb slágere lett, három Grammy-díjat hozott, a kislemez maga pedig a legtöbb országban arany- vagy platinalemez lett az eladások után. A bemutatása óta eltelt években mit sem csökkent népszerűsége – számtalan neves előadó feldolgozta, mint például Jessica Simpson, Ronan Keating, a Faith No More és Katharine McPhee.

LeAnn Rimes – How Do I Live

Ahogy Toni Braxton Un-Break My Heartját, úgy a How Do I Live-ot is Diane Warren szerezte, így kijelenthetjük, hogy a hölgy nagyon ért a romantikus balladákhoz; LeAnn pedig örömmel kölcsönadta a dalt az abban az évben mozikba került Con Air – A fegyencjárat című Oscar-jelölt thrillerhez.

Spice Girls – Wannabe

A '90-es évek legnépszerűbb brit lánycsapatát valószínűleg senkinek nem kell már bemutatni, legismertebb daluk, a Wannabe pedig éppen húsz éve jelent meg. Bár a lányok már két éve együtt zenéltek, az Egyesült Államokba csak 1997-ben jutott el a hírük. Maga a Wannabe egyébként tíz perc alatt született – a lányok bevallása szerint egy idegesítő nótát szerettek volna szerezni.

Backstreet Boys – Everybody (Backstreet's Back)

A világ egyik legismertebb fiúbandája húsz éve dobta piacra második nagylemezét, melynek címadó dala lett legnagyobb slágere, amit a manapság is nagy névnek számító Max Martin írt. Érdekesség, hogy az Everybodyból készült egy amerikai és egy nemzetközi verzió is, azt azonban csak kevesen tudják, hogy a srácok spanyol nyelven is rögzítették a dalt, de végül sosem adták ki.

Hanson – MMMBop

A Hanson-fivérek ugyan 1992-ben álltak össze zenélni és bár 1997 előtt két demójuk is megjelent, a MMMBop hozta meg számukra a nemzetközi áttörést. Slágerük szinte minden országban magasan vezette a zenei listákat és olyan magas példányszámban kelt el a kislemez, hogy szinte mindenhol platina minősítést szerzett – nem is beszélve a két Grammy-jelölésről.

Usher – You Make Me Wanna

Usher 1997 szeptemberében jelentette meg My Way című második nagylemezét, melynek beharangozó tételeként ismerhettük meg a Make Me Wannát, amit a kritika is nagyra értékelt.

Third Eye Blind – Semi-Charmed Life

A Third Eye Blind hatalmasat robbantott a Semi-Charmed Life-fal, ami eredetileg egyfajta válaszként készült Lou Reed Walk On The Wild Side című slágerére – csak épp san fransiscói szemszögből. A dal a popkultúrába is belopta magát: olyan népszerű alkotások betétdala lett, mint az Amerikai pite, a Kapcsolat és a Bérbosszú Bt. – Megfizetünk, ha megfizetnek.

Notorious B.I.G. – Mo Money Mo Problems

A népszerű rapper 1997 márciusának elején jelentette meg Hypnotize című kislemezét, mindössze pár nappal azelőtt, hogy lelőtték volna. Kiadója a hónap végén piacra dobta az akkor már készen lévő második korongját, melyen a Mo Money Mo Problems is elhelyezésre került. A dal végleges verziójában Puff Daddy, Mase és Diana Ross hangja is felcsendül.

Savage Garden – Truly Madly Deeply

Ha láttad a Jude Law és Gretchen Mol főszereplésével készült Született szerelmesek című romantikus filmet, akkor minden bizonnyal a Truly Madly Deeply is ismerősen cseng, hiszen a Savage Garden kifejezetten ehhez a műhöz szerezte a dalt. Érdekessége abban rejlik, hogy Darren Hayes és Daniel Jones dalszerző páros Magical Kisses című szerzeményük nyomán írták meg, amit még jóval azelőtt felvettek, hogy elkezdtek volna dolgozni bemutatkozó lemezükön.

Blackstreet feat. Dr. Dre & Queen Pen – No Diggity

Teddy Riley dalszerző-producer eredetileg a Guy nevű formációnak ajánlotta fel a No Diggityt, de miután a csapat nemet mondott rá, Aaron Hall énekesnél kezdett kilincselni miatta. Amikor már nem tudott máshoz fordulni vele a Blackstreetnek adta, de különösebben ők sem voltak elájulva tőle, pedig később két Grammy-jelölést kaptak érte, amiből egyet sikeresen díjra is váltottak.

Boyz II Men – 4 Seasons Of Loneliness

A Boyz II Men igen magasra tette a lécet a 4 Seasons Of Loneliness-szel, hiszen a nóta már a megjelenésekor a második helyen debütált a Billboard Hot 200-as listáján, a következő héten pedig már az első helyen trónolt – ezzel a formáció negyedik listavezető slágere lett.

Mariah Carey – Honey

A '90-es évek mindenképpen pályája csúcsát jelentették az énekesnőnek, 1997 pedig különösen termékeny időszak volt számára: ekkor jelentette meg hatodik, Butterfly című nagylemezét, melynek előfutára a Honey volt, ami ráadásul rögtön az első helyen nyitott a Billboard Hot 100-as listáján.

Whitney Houston – I Believe In You And Me

1983-ban a The Four Tops dobta piacra az I Believe In You And Me című kislemezt, ezt dolgozta fel több, mint egy évtizeddel később Whitney a főszereplésével készült, Kinek a papné című drámához.

Shawn Colvin – Sunny Came Home

Két évtizeddel ezelőtt nemcsak a popipar virágzott, hanem egyaránt helye volt a slágerlistákon a rapereknek, rockereknek és country előadóknak is – így került fel oda a még ma is aktív Colvin is. Bár szerzeménye nem lett listavezető, ő kapta az év felvételéért és az év daláért járó Grammy-díjakat 1997-ben.

Tim McGraw feat. Faith Hill – It's Your Love

Az igaz szerelem létezésére Tim és Faith kapcsolata az élő bizonyíték, hiszen a pár 1996-ban ismerkedett meg egymással és azóta is boldog házasságban élnek, pedig joggal mondogatták rájuk, hogy elhamarkodottan döntenek, mivel alig pár hónapja találkozgattak, amikor oltár elé álltak – ez a szerelem ihlette az It's Your Love-ot is.

Céline Dion – My Heart Will Go On

1997-et írtak a naptárak, amikor a mozikba került minden idők egyik legsikeresebb filmes alkotása, a Titanic és Céline kapta a lehetőséget, hogy felénekelje annak főcímdalát. A My Heart Will Go On az énekesnő legtöbb példányszámban elkelt kislemeze lett, emellett három Grammy-díjat is kapott érte.

No Mercy – Where Do You Go

A Where Do You Go a La Bouche-tól került a No Mercyhez, ugyanis először előbbi rögzítette Sweet Dreams című albumára a dalt, de végül a No Mercy vitte sikerre. Népszerűsége ráadásul nemcsak az együttes származási helyén, Németországban lett elsöprő, hanem Amerikában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is.

Sheryl Crowe – It Makes You Happy

Az It Makes You Happynek minden bizonnyal sikerül boldoggá tenni előadóját, ugyanis Sheryl egyik legnépszerűbb dalává avanzsált nem sokkal megjelenését követően, ráadásul egy Grammy-díjat is hozott neki.

Journey – When You Love a Woman

Listánk újabb romantikus balladával bővül a When You Love a Woman képében, ami 1996-os megjelenése után hosszú ideig a zenei listákon lépcsőzött és bár Grammyre is esélyesnek tartották, jelölését nem sikerült díjra váltania.

Chumbawamba – Tubthumping

A fenti dal után vadabb vizekre evezünk, hiszen a sokkal pörgősebb, Frank Zappa ihlette Tubthumping is nagy népszerűségnek örvendett annak ellenére, hogy a Rolling Stone magazin a világ egyik legidegesítőbb dalának választotta.

Aaliyah – The One I Gave My Heart To

Még ma is keserédes emlékekkel gondolunk Aaliyah-ra, aki kora egyik legnépszerűbb énekesnője volt, amikor 2001-ben életét veszette. Ezt megelőzően azonban csodálatos slágerekkel lepett meg minket, mint amilyen a '97-es The One I Gave My Heart To is volt, mely szerzeményt a már korábban említett Diane Warren szerezte.

Seal – Fly Like An Eagle

A Fly Like An Eagle képében ismét egy Space Jam – Zűr az űrben-beli betétdalról van szó, de magát a dalt 1976-ban Steve Miller szerezte – Seal ezt dolgozta fel a fent említett film producerének, Dominique Treniernek a kérésére.

Los Del Rio – Macarena

Ha van olyan dal, amit mindenki ismer, akkor a Macarena biztosan az! Bár maga a szerzemény eredetileg 1995-ben jelent meg, az azt követő további két évben is hatalmas sláger volt, egyszerűen le sem lehetett robbantani a sikerlistákról. Ezen népszerűségen felbuzdulva később sportesemények, esküvők és partik kihagyhatatlan „kelléke” vált belőle, kultusza pedig a mai napig élénken él.

Michael Bolton – Go The Distance

1997 a Disney számára is sikeres év volt, hiszen ekkor jelent meg egyik legismertebb alkotása, a Herkules. A Go The Distance ehhez a filmhez készült Alan Menken zeneszerző és David Zippel dalszövegírónak köszönhetően, a kész dalt pedig Michael Bolton énekelte fel. Előadása annyira elvarázsolta a kritikusokat és a szakmabelieket is, hogy Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték érte. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a film spanyol verziójában Ricky Martin, a magyarban pedig Tombor Zoltán előadásában hallhattuk.

Mr. President – Coco Jambo

Az 1990-es évek közepén hatalmas kultusza volt az electrodance stílusnak, melynek jeles képviselője volt Mr. President is, aki hip hop és reggae elemekkel fűszerezett dalával sikeresen feltornázta magát szinte minden slágerlistára, ami azért is nagy szó, mert erre csak kevesen voltak képesek európai előadóként.

Aqua – Barbie Girl

Az Aqua a másik nagy kakukktojás és meglepetés Mr. President mellett. A dán-norvég csapat a mai napig aktív – legutóbbi korongjuk 2011-ben jelent meg –, de azóta sem tudták utolérni (pláne túlszárnyalni) a Barbie Girl váratlan sikerét.

Madonna – You Must Love Me

A You Must Love Me-t  Andrew Lloyd Webber és Tim Rice írták a popkirálynő számára az Evita című musical filmadaptációjához, amiért Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték az énekesnőt, de csak utóbbit sikerült díjra váltania.

The Verve – Bitter Sweet Symphony

1997 az alternatív rock kedvelőinek is kedvezett, hiszen a The Verve ekkor élte fénykorát, ráadásul ebben az évben jelentette meg legismertebb slágerét, melyet a Rolling Stones The Last Time című dala inspirált. Amellett, hogy a Bitter Sweet Symphonyt Grammy-díjra jelölték, a popkultúrában is „megtalálta a helyét”: olyan produkciókban csendült fel, mint a Kegyetlen játékok, a Bűbájos boszorkák, A Simpson család és a Kasszsiker, ezen túl pedig olyan neves popsztárok is előadták az elmúlt években, mint Beyoncé és Madonna.

Blur – Song 2

Ha valaki azt kérné, hogy soroljuk fel minden idők legismertebb rockdalait, a Song 2 mindenképpen helyet kapna felsorolásunkban – nem is csoda, hiszen szerzői rengeteg díjat nyertek érte és beválaszották a valaha volt legjobb dalok közzé, pedig mindössze kétperces. Maga a dal egyébként a grunge stílus kigúnyolásaként született, és olyan mozgóképes alkotásokban hallhattuk viszont az elmúlt húsz esztendőben, mint A Simpson család, a South Park, a Charlie angyalai, a Torchwood és a Városfejlesztési osztály.

Foo Fighters – Everlong

Ha valaki netán azt hitte, hogy Kurt Cobain halála után Dave Grohl veszni hagyja a tehetségét, annak fogalma sincs milyen fából faragnak egy igazi rocksztárt. A zenész ugyanis 1994-ben megalapította a Foo Fighterst és megismételte a Nirvana sikerét – ezúttal frontemberként. Az együttes egyik legismertebb nótája Everlong címmel jelent meg 1997 augusztusában és hatalmasat tarolt. Magát a szöveget Dave Jennifer Youngbloodhoz fűződő első házassága ihlette, akivel 1994 és 1997 között élt együtt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek