Starity

23 dolog, amit nem tudtál A szépség és a szörnyetegről

2017. február 21. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1991 őszén mutatták be az Egyesült Államokban a Disney klasszikusát, melynek felújított, élőszereplős változata jövő hónapban kerül a mozikba. Ezúttal azonban nem az új, hanem az eredeti filmmel foglalkozunk és hozunk el nektek néhány ismert és kevésbé ismert érdekességet.

hirdetés
23 dolog, amit nem tudtál A szépség és a szörnyetegről
Fotó: Disney

1. A szörnyeteg nevét egyetlen alkalommal sem említik a filmben. Bár úgy hivatkoznak rá, mint Adam hercegre, a filmben nem hangzik el, hogy valóban így hívnák.

2. Tizenegy éves korában átkozták el a herceget – ezt is csak Lumiére dalából, a Be Our Guestből (a magyar változatban Gyere hát) tudhatjuk meg, amikor arról énekel, hogy már tíz éve „rozsdásodnak”. Ehhez hozzájön, hogy a rózsa a 21. születésnapján virágzik.

3. A film 19 éven át csúcstartó volt. 1991-ben Legjobb film kategóriában Oscar-díjra jelölték a filmet, ami nagy dolog volt animációs alkotás lévén – 2010-ig egyetlen másik animációs filmet sem jelöltek ebben a kategóriában, amit a Fel! tört meg.

4. Belle a legidősebb Disney-hercegnő. Mark Henn a film egyik animátora egy interjúban elárulta, hogy a többi hercegnővel ellentétben Belle már a húszas évei elején jár, magát a karaktert pedig Jennie Garth-ról és Alyssa Milanóról mintázták. (Utóbbit Ariel megalkotásakor is „elővették”.)

5. Sok közös van Belle-ben és Arielben. A két karakter megalkotásában nagy szerepet játszott Sherri Stoner improvizációs színész – az ő mimikáját, mozdulatait láthatjuk mindkét hercegnőben.

6. Angela Lansbury nem tartotta alkalmasnak magát, hogy ő énekelje fel a film betétdalát, a Beauty and the Beastet (magyarul Szépség és a szörny, a hazai változatban Galambos Erzsi előadásában hallhattuk).

7. Paige O'Hara teljesen beleélte magát a szerepbe. A Belle-t megszólaltató színésznő annyira átérezte karaktere fájdalmát, amikor azt hitte, hogy meghalt a szörnyeteg, hogy maga is sírni kezdett. Amikor a stábtagok odamentek hozzá, hogy minden rendben van-e, leintette őket.

8. Belle szerepét az Ariel megszólaltató Jodi Bensonnak is felajánlották.

9. Bár Robby Benson kapta a lehetőséget, hogy hangját kölcsönözze a szörnyetegnek, a népszerű televíziós műsorvezetőt, Regis Philbint is meghallgatták a szerepért, akit a közönség a Legyen Ön is milliomos! amerikai verziójából ismerhet.

10. Rupert Everett nagyon szerette volna megkapni Gaston szerepét, de közölték vele, hogy nem elég önelégült, így a feladat Richard White-ra hárult. Everett később megkapta a Szőke herceg megszólaltatásának jogát a Shrekben, így már nem is hiányzott neki annyira Gaston.

11. Ez a film volt Howard Ashman zeneszerző utolsó munkája. A férfi nyolc hónappal A szépség és a szörnyeteg bemutatója előtt hunyt el, így az utolsó képkockákon róla emlékeznek meg a stábtagok a következő üzenettel: Barátunknak, Howardnak, aki hangot adott egy hableánynak és lelket egy szörnyetegnek. Mindörökké hálásak leszünk.

12. Csak a harmadik próbálkozásra sikerült a Disney-nek filmre vinni a történetet. A készítők először az 1930-as, majd az 1950-es években is megpróbálták elkészíteni a filmet, de csak 1991-ben jártak sikerrel.

13. Tik-Tak úr szerepét John Cleese-nek írták, ő azonban elutasította azt, így került a lehetőség David Ogden Stiershez.

14. Laurence Fishburn, Val Kilmer, Mandy Patinkin és Tim Curry is versenybe szálltak a szörnyeteg szerepéért, de mint tudjuk, nem jártak sikerrel. (Érdekesség, hogy Curry végül mégis szerepet kapott a film karácsonyi kiadásában – egy gonosztevőt szólaltatott meg.)

15. Eredetileg az Ariel, a kis hableány rendezői, Ron Clements és John Musker ülhettek volna a direktori székbe, de visszautasították a Disney ajánlatát, mondván, hogy volt elég munkájuk az előző kasszasikerrel, szeretnék kipihenni magukat.

16. A szépség és a szörnyeteg volt az első animációs film, ami Arany Glóbuszt nyert Legjobb film kategóriában.

17. Gastont eredetileg felfalták a szörnyeteg kastélya körül ólálkodó farkasok, mely jelenetet a három évvel később bemutatott, Az oroszlánkirály című filmben használtak fel, amikor Zordon meghal.

18. Megjósolták a jövőt? Abban a jelenetben, amikor Lefou Belle vagy Maurice érkezésére vár, belepi a hó és úgy fest, akár egy hóember. Ez azért is érdekes, mert a karaktert az élőszereplős változatban az a Josh Gad alakítja, aki a hóember Olaf hangját kölcsönözte a Disney 2013-as sikerfilmjében, a Jégvarázsban.

19. Katharine Hepburnnek is fontos szerepe volt Belle megalkotásában, mivel a készítők az ő 1933-as Fiatal asszonyok-beli karakteréről álmodták meg a hercegnőt.

20. Annál a jelenetnél, amikor Belle végigmegy faluja utcáin, ő az egyetlen, aki kék színt visel – a készítők így (is) szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy ő más, mint a többiek.

21. A pletykák szerint eredetileg Julie Andrews szólaltatta volna meg Mrs. Pottsot, de végül Angela Lansburynél landolt a szerep.

22. Csészike a kezdeti vázlatok szerint egy kis zenedoboz lett volna.

23. Bambi édesanyja is feltűnik a filmben – a nyitójelenetben őt láthatjuk a kastély előtti erdőben inni egy kis pataknál.

via MoviePilot

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek