Starity

Ki az a Marlene King? Ismerd meg jobban a Pretty Little Liars kreátorát!

2017. június 28. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha ismered és szereted a sorozatot, minden bizonnyal téged is érdekel, ki is ez a rejtélyes, agyafúrt és gazdag fantáziával megáldott nő, akinek e nem mindennapi történetet köszönhetjük.

hirdetés

Tegnap egy kétórás epizód keretein belül véget ért a Pretty Little Liars – ezzel együtt lehullott a lepel A.D. kilétéről és választ kaptunk kérdéseinkre, ám igen sok küzdelmen és izgalmon kellett átrágjuk magunkat, mire eljutottunk idáig. A sorozat rajongói számára valószínűleg ismerősen cseng Marlene King neve, hiszen ő áll a történet mögött. De mit lehet róla tudni? A Refinery29 utánajárt!

Marlene Hollywoodban, Warner Bros.-beli irodájában fogadta a lap riporterét, Arianna Davist, és készségesen mesélt magánéletéről, szakmai előmeneteléről és a Pretty Little Liars történetéhez, szereplőihez fűződő érzéseiről, kapcsolatáról.

Mindig nagyon szégyenlős voltam a kamera előtt, de már tinédzserként beleszerettem a filmezésbe. Régóta tudtam, hogy író akarok lenni, a forgatókönyvírás álmaim munkájának tűnt számomra

– nyilatkozta King, aki karrierje kezdtén részt vett a National Lampoon’s Senior Trip megírásában, ezt követte az 1995-ös Tegnap és ma, melyben olyan sztárok játszottak főszerepet, mint Christina Ricci, Demi Moore, Melanie Griffith, Rosie O'Donnell és Rita Wilson – többek között.

A Tegnap és ma című alkotással Marlene megalapozta karrierjét, aminek következő állomása a Ha a falak beszélni tudnának volt, egy évtizeddel később pedig megírta a Cserebere szerencse című film forgatókönyvét, amiben aztán Lindsay Lohan és Chris Pine alakítottak nagyot. Ekkortájt kapott egy hívást az ügynökétől, miszerint az ABC Family fejeseinek nagyon tetszett a Tegnap és ma, és aziránt érdeklődnek, nem vállalná-e Sara Shepard könyvének adaptálását.

Olyan volt, mintha a könyv talált volna rám, én pedig a könyvre

– elevenítette fel Marlene, és mint tudjuk, igent mondott a Pretty Little Liarsre, onnantól kezdve pedig kezdetét vette egy sikertörténet.

Marlene elmondása szerint a munka során jó barátságot alakított ki Sarával, így a kezdetektől a végig sokszor összeültek, hogy megbeszéljék a hogyan továbbot, és természetesen a rajongók által előterjesztett teóriákon is átrágták magukat. A PLL időközben napjaink egyik legnépszerűbb sorozatává nőtte ki magát, amit az is jelez, hogy mivel majdnem minden epizód cliffhangerrel zárult, így a rajongók nem győzték megvitatni, véleményük szerint hogyan folytatódik a történet és ki rejtőzik a fekete csuklya mögött.

Idővel azonban sokak szerint elfáradt a munkában a kreátor – sokan bírálták, amikor leleplezte, ki „A”, akkor meg pláne nekiestek, amikor az időugrás után újabb rosszfiút hozott a képbe, hogy fenntartsa az érdeklődést. Egyesek szerint túl messzire ment, ő azonban nem érzi így.

Ez egy felfüggesztett valóság. Mindig azt mondogatjuk, hogy „A” erőforrásai végtelenek. Annyi pénze van, hogy bármit megtehet, amit csak akar. Ezért is volt mókás a jelenet, amikor a lányok megtudták, hogy Charlotte „A”, és megtalálván a bankszámláját, elhangzott, hogy soha nem hozott rossz pénzügyi döntést. Emberek, ez a Pretty Little Liars! A közönségünk szeret meglepődni, és nem szabad semmit szó szerint venni.

Marlene azt is elmondta, hogy nagyon igyekeztek azon, hogy olyan sorozatot hozzanak el a nézőknek, amit tinédzserek és felnőttek, anyák és lányaik is egyaránt élvezhetnek, ugyanakkor büszke arra is, hogy a rajongótábor tagjai között egyre több fiatalember is felfedezhető. Ezen a sikeren is túlmegy, hogy míg a sorozat kezdetén a keresztény hívők közül sokan rossz szájízzel nyilatkoztak a PLL-ről, mivel nyíltan meleg karakterek vannak benne, mostanra sokkal elfogadóbbá vált a világ a homoszexuálisakkal kapcsolatban – ez egyébként őt is érinti, hiszen egy hölggyel él boldog házasságban, és vele neveli gyermekeit is.

King egyébként nagyon megbecsüli munkatársait is: eddig senkit nem bocsátott el állásából, és igyekszik megadni minden tőle telhető segítséget a kezdőknek.

A kezdetektől ugyanazokkal az írókkal dolgozunk. Sosem rúgtam ki senkit, sőt inkább támogattam mindenkit. Engem nem érdekel, kinek milyen tapasztalata van, ha nem vagy kedves, nem akarok veled dolgozni

– nyilatkozta, és hozzátette, hogy igyekszik munkatársai vágyait is valóra váltani. Az egyik ilyen példul Lucy Hale kérése volt – a színésznő nagyon szerette volna, ha karakterének, Ariának megmutatják a sorozatban a sötét oldalát is, amire most, az utolsó évadban akadt alkalom. 

A sikerek mellett azonban a negatív kritikákat is el kell viselnie a kreátornak. Legtöbben akkor bírálták, amikor kiderült, hogy a történet mozgatórugója, „A” transznemű.

Nagyon vitatott téma volt, mindenkinek megvolt róla a maga véleménye, különösen azért is, mert akkortájt lepleztük le Charlotte-ot, amikor Caitlyn Jenner nemváltása történt. Soha nem állt szándékunkban gonosznak beállítani őt [Charlotte-ot], csak mert transznemű

– tette hozzá.

Marlene arról is mesélt, hogy szeret újoncokkal együtt dolgozni – nem az alapján választ munkatársakat, főszereplőket, hogy kinek mennyi és milyen jellegű tapasztalata van. Ha valaki jó, akkor lehetőséget kap tőle. Ezért is lehetséges, hogy legújabb sorozatában, a Famous in Love-ban csupa ismeretlen színészt láthatunk a főszereplőt életre keltő Bella Thorne kivételével.

Én mindig is annak a híve voltam, ami az új munkatársak szerződtetését illeti, hogy meg kell ragadni a lehetőséget, és azt kell nézni, mi lehetne valakiből, nem azt, hogy ki most. Csak nézd meg a Pretty Little Liarst: Troian képzett színésznő volt, mégsem kapott ezt megelőzően főszerepet. Ami Shay-t illeti, neki például ez volt az első színésznői munkája. Ha castingról van szó, az ember nem félhet a kockázattól, különösen akkor nem, ha minél különfélébb színészeket szeretne látni a képernyőn.

King természetesen az irodáját is megmutatta Ariannának, ami egyébként zsúfolásig tele van a sorozat emlékeivel (Ali sárga felsője, a lányokat mintázó babák, stb.). Elmondása szerint képtelen lenne kedvencet választani a főszereplők közül, ám a szívének legkedvesebb epizód megjelölése már közel sem esett ennyire nehezére: az abszolút kedvence az az epizód, amikor kiderül, hogy Toby is az „A”-csapat tagja.

A továbbiakban szó esett még Marlene a stábtagokhoz fűződő viszonyáról is. Bevallottan mind nagyon közel állnak hozzá, így aligha meglepő, hogy búcsúajándék gyanánt mind az öt lányt (Ashley Benson, Troian Bellisario, Shay Mitchell, Lucy Hale, Sasha Pieterse) megajándékozta egy-egy Cartier-gyűrűvel.

Bizonyos értelemben a lányok nemcsak a barátaim, hanem olyanok nekem, mintha a lányaim, a húgaim lennének. Szoktam mondani nekik, hogy bár a műsornak vége, szeretném, ha eljönnének a fiam Bar Mitzvah-jára, és én is ott leszek az ő esküvőjükön. Mindig ott vagyunk egymásnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek