Starity

18 elképesztő tény az emberi testről, ami garantáltan meg fog lepni

2017. november 13. 19:07   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az emberi test egy csodálatos masina, amiben több ezer folyamat zajlik le minden pillanatban, még most is, amikor ezt a cikket olvasod. Hogy bebizonyítsuk, milyen különlegesek vagyunk, elhoztunk 18 különös, mégis igaz tényt az emberi testről.

hirdetés

A kép illusztráció

1. Az újszülötteknek nincs térdkalácsa, ugyanis a térdkalács először egy lágy szövetként jelenik meg a testben, ami csak hároméves kor körül keményszik meg.

2. A szaruhártya az emberi test egyetlen olyan része, ami nem a vérből, hanem a levegőből veszi fel az oxigént.

3. Hiába próbálod megcsikizni magad, nem fogsz kuncogni, a kisagy ugyanis olyan üzenetet küld az agy többi részének, hogy ignorálja az irritációt.

4. Az agy a szervezetbe jutó oxigén 20%-át és a glükóz 50%-át használja fel, valamint a mindenkori energia 20%-át. Ha pedig itt tartunk, fontos leszögezni, hogy a teória, miszerint az agyunknak csak a 10%-át használjuk, mítosz csupán: az agyunk minden részét alkalmazzuk, melyek napi 24 órában aktívak.

5. Létezik egy állapot, a „hóvakság”, ami azt jelenti, hogy ha mindent hó borít odakint, nem látunk a túl nagy fény miatt.

6. Az emberek többsége egyszerre egy orrlyukon át vesz levegőt, és négyóránként váltunk orrlyukat.

7. Kétszer annyira nehéz veszíteni a már meglévő izomtömegből, mint kidolgozni a testünket.

8. Izmaink 25%-a az arc és a nyak körül található, ennek köszönhető, hogy olyan sok különböző arckifejezésünk van.

9. Korábban a vörös hajú nők haját higrométerként használták, azaz a levegő páratartalmát mérték vele.

10. Praktikus oka van annak, hogy félelmünkben miért tágul és kerekedik ki a szemünk: a szervezetünk ezáltal segít hozzá ahhoz, hogy nagyobb teret belássunk és felbecsülhessük a környezetünket, illetve az ott ránk leselkedő esetleges veszélyt.

11. Az agyunk képes olyan mennyiségű energiát előállítani, ami elég lenne ahhoz, hogy felgyulladjon egy izzó.

12. A színvakság egy nemmel kapcsolatos állapot. Nem véletlen, hogy elsősorban az erősebb nemnél fordul elő – a férfiak 8%-át, a nőknek ezzel szemben mindössze 0,4%-át érinti –, azonban fontos megjegyezni, hogy ennek kialakulását az anyáktól öröklik az érintettek.

13. Annak érdekében, hogy megtegyünk egyetlen lépést előre, a testünk több, mint 200 izmot mozdít meg – ez a szám változhat az egyéni anatómiai sajátosságoktól függően.

14. 28 naponta lecseréljük a bőrünket, vagyis életünk során megközelítőleg 40 kilónyi bőrt „vedlünk le”.

15. Egy újszülött kisbabának 270 csontja van, a növekedés folyamán azonban ezen csontok közül több egybeolvad, így mire felnövünk, körülbelül 206 csontunk lesz csupán.

16. Az emberi haj élettartama körülbelül 2 és 5 év közé esik, de vannak olyan hajszálak is, melyeket akár 7 évig is megtartunk.

17. Egy év alatt a szívünk elegendő vért pumpál, amennyivel megtölthetnénk egy olimpiai medencét – azaz 2,5 millió liternyit –, emellett 38,5 millió alkalommal húzódik össze és ernyed el.

18. A májunk az egyik olyan szervünk, ami képes visszaállítani magát a kezdeti méretére, még azután is, hogy elveszíti szöveteinek 75%-át.

+ 1 Ha eltöltöttél legalább két percet ennek a cikknek az elolvasásával, akkor megközelítőleg 40 alkalommal pislogtál közben.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek