Starity

17 tény a macskákról, amiért csak még jobban imádjuk őket

2018. október 28. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A macskák csodálatos jószágok, nem csoda, hogy a világ minden pontján rajonganak értük. Talán sokszor azt hisszük, mindent tudunk róluk, néha azonban képesek meglepni minket. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ismert és kevésbé ismert érdekességet róluk. Tartsatok velünk!

hirdetés
17 tény a macskákról, amiért csak még jobban imádjuk őket

1. Egy átlagos macska élete 2⁄3-át alvással tölti, ami azt jelenti, hogy egy kilencéves cica mindössze három évet töltött ébren élete során.

2. Egy kutatás szerint a macsekok agya biológiailag közelebb áll az emberéhez, mint a kutyáké – náluk és nálunk is ugyanaz a rész felel az érzelmekért.

3. A világ legnagyobb macskája a liger, ami a hím oroszlán és a nőstény tigris kereszteződéséből jött létre. E különös faj példányai akár négy méter hosszúak is lehetnek, súlyuk pedig meghaladhatja a 300 kilót.

4. A legkisebb vadmacska ezzel szemben a feketelábú macska – a nőstények mindössze 35-40 centi hosszúak, súlyuk pedig alig haladja meg az egy kilót.

5. A britek és az ausztrálok úgy hiszik, fekete macskát látni szerencsét hoz, Európában és Észak-Amerikában ezzel szemben a balszerencse jeleként tekintik őket.

6. A legnépszerűbb tenyésztett macska a perzsa macska, őt követi a Maine Coon és a sziámi.

7. Bár a cicák alapvetően nem szeretik a vizet, kifejlesztésre került egy faj, a török van, ami egyenesen imádja azt, példányai ráadásul remek úszó hírében állnak vízlepergető szőrzetüknek köszönhetően.

8. A moszkvai holland nagykövetség dolgozói észrevették, hogy két sziámi macska rendszeresen visszajár az épülethez és végigkarmolja a falakat – később kiderült, orosz kémek mikrofonjai rejtőztek a falakban.

9. A kutyákhoz hasonlóan sok cica megtalálja a hazavezető utat annak ellenére is, ha messzire elcsatangoltak. A szakértők szerint képesek a napfényszögek alapján tájékozódni, de az is lehet, hogy magnetizált sejtek vannak az agyukban, melyek úgy működnek, mint egy iránytű.

10. A világ legidősebb cicája a Texas állambeli Austinból származó Créme Puff volt, aki 1967 és 2005 között élt – három nappal a 38. születésnapja után halálozott el.

11. Az emberekhez hasonló módon, lenyomat alapján megkülönböztethetőek, bár náluk nem az ujj-, hanem az orrlenyomat alapján tehető különbség köztük.

12. Csak a mancsukban vannak verejtékmirigyek.

13. Nagyon érzékenyek a vibrációra: akár 10-15 perccel a bekövetkezése előtt megérzik, ha földrengés várható.

14. A nőstény macsekok általában jobbkezesek, a hímek balkezesek.

15. A macskatartók körében 30%-kal kisebb a szívroham és a stroke kialakulásának esélye.

16. Korábban az a tény élt köztudatban, hogy az első házimacskák az ókori Egyiptomban jelentek meg, de egy 1936-os felfedezés megcáfolta ezt a tézist. Cipruson ugyanis feltártak egy 9500 éves sírt, melyben egy mumifikált macskát találtak, akit gazdájával együtt temettek el. Egyiptomban ezzel szemben 4000 éve van kultusza a macskatartásnak.

17. Egy zsidó legenda szerint Noé Istenhez fohászkodott segítségért, hogy míg ki nem köt bárkája, óvja meg a patkányoktól az ott tárolt ételt, Isten pedig állítólag tüsszentésre bírt egy oroszlánt, minek nyomán megjelent az első macska.

 

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek