Starity

Fura karácsonyi szokások a királyi családnál

2018. december 10. 22:10   |   Szerző: egridora

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mint minden egyéb másra, így a karácsonyra is megvan a protokoll a brit királyi udvarban. Az ajándékozáson át a vacsoráig minden az előre megírt kissé furcsa forgatókönyv szerint zajlik.

hirdetés
Fura karácsonyi szokások a királyi családnál
Fotó: telegraph.co.uk

A királyi család már most, december elején elkezdte a készülődést a karácsonyra, az első karácsonyfájukat a hétvégén fel is állították, ami nem más, mint egy 6 méter magas Normand fenyő.

A Royal família minden évben a téli rezidenciájukon, Norfolkban, Sandringham-kastélyában ünnepel. Az ajándékokat  december 24-én egy asztalkára helyezik, és aznap este 6 órakor bontják fel, miután Fülöp herceg megadta rá az engedélyt.

Fotó: readersdigest.ca

Nem divat drága ajándékot venni egymásnak a családban, inkább valami kedves aprósággal lepik meg egymást a királyi klán tagjai. Diana hercegnő első karácsonyán nem tudott erről a szokásról és egy igen drága kasmír pulóvert vásárolt Anna hercegnőnek, ezzel igencsak kínos helyzetbe került.

Mindemelett a királynő személyes aprósággal ajándékozza meg azokat az alkalmazottakat, akik már több, mint egy éve lojálisak a családhoz. Az összeghatár ebben az esetben sem a csillagos egeket veri, maximum 25 font, azaz kb. 9 ezer forint. Ez a szolgálati idővel nőhet akár 35 fontig. 

Nem csak az ajándékozási szokásaik meglepőek a király családnak, hanem számos érdekes hagyományt ápolnak a karácsony kapcsán.

A királynő beszédét a királyi család mindig közösen hallgatja végig, idén II. Erzsébet 66. beszédét mondja el. A karácsonyi vacsorát azzal kezdik, hogy megmérik magukat, majd vacsora végeztével ismételten méreckednek. Ezzel tudnak számot adnia arról, hogy igazán jól laktak az elfogyasztott ételeket követően.

Évről évre ezen a napon egy különleges vendég csatlakozik a hozzájuk az asztalnál: mégpedig a főszakács. A hagyomány része, hogy ilyenkor a főszakács felvágja a sült pulykát, majd a királynő megkínálja egy pohár whiskeyvel, végül a tószt következik. A királyi családban a hagyományos puding és az almás pite sosem maradhat ki a karácsonyi menüből.

Karácsony első napján egy kiadós közös reggeli után templomba indul a család, méghozzá a birtok szélén található Szent Mária Magdolna-templomba, ahol meghallgatják a misét.

Fotó: telepgraph.co.uk

Idén egyébként egy másik különleges vendége is lesz a brit királyi családnak. Erzsébet királyné unokája, Harry herceg újdonsült feleségének, Meghan Markle-nek az édesanyját is meghívta. A királynő egészen februárig marad a téli rezidencián, addig a karácsonyi dekorációt tilos eltávolítani a személyzetnek. A család újdonsült tagja, Lajos herceg már tanulja a királyi tradíciókat, hiszen idén ő is reprezentálni fog a brit királyi családdal.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek