Starity

Új lemezzel ünnepli 50 éves karrierjét Bonnie Tyler

2019. március 16. 15:03   |   Szerző: bazsi888

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bonnie Tyler visszatért. A walesi rocklegenda hat év után tért vissza új albummal. A „Between the Earth and the Stars” 14 új dallal jelent meg a német earMusic kiadónál. Bonnie Tyler ezzel a lemezzel ünnepli színpadra lépésének 50. évfordulóját. Ráadásul világsztárokkal is sikerült duettet énekelnie.

hirdetés
Új lemezzel ünnepli 50 éves karrierjét Bonnie Tyler
Fotó: facebook/BonnieTyler

1969 áprilisától egy walesi klubban a hét hat napján lépett színpadra Bonnie Tyler, akkor még Sherene Davis művésznéven. Néhány évvel később Itt figyelt fel rá Roger Bell, aki nem sokkal később beajánlotta őt az egyik legnagyobb brit lemezkiadó-vállalathoz, az RCA Recordshoz. Innen pedig már nem volt megállás. 1976-ban megjelent első nagylemeze, rajta a Lost in France című slágerrel, ami bekerült a brit TOP10-be. 1978-ban már tucatnyi ország slágerlistáját vezette It’s a Heatache című dalával, 1979-ben pedig megnyerte a távol-keleti eurovíziót, vagyis a Yamaha World Popular Song Fesztivált. A nyolcvanas években már Guinness rekordot döntött. Mindenáron Jim Steinmannel szeretett volna dolgozni. Ám új kiadója a CBS nem sok reményt látott, hogy Steinman, aki Meat Loaffal közös lemezével a Bat out of Hell-lel óriási sikert ért el (47 millió eladott lemez) Bonnieval dolgozzon.

Amikor kiadót váltottam, a CBS-nél megkérdezték, hogy kivel szeretnék dolgozni. Phil Collinsszal? Mondtam, hogy Jim Steinmannel akarok dolgozni. Nagyot nézett a menedzserem és azt kérdezte, Bonnie, Te megőrültél? Steinman soha nem fog veled dolgozni. De csak erősködtem, hogy kérdezzük meg őt, és ha nemet mond, akkor Phil Collinsszal dolgozom. Jim végül igent mondott, de ha nem erőltetem, hogy próbáljuk meg, akkor nem született volna meg a Total Eclipse of the Heart, amiből naponta 60 ezer darabot adtk el

– emlékezett vissza az énekesnő., akinek a 90-es években sem telt eredménytelenül a karrierje. 2013-ban már az Egyesült Királyságot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, amiért egy Eurovíziós Életműdíjat és az ESC Radio Awards két közönségdíját is megnyerte.

Új albumára régóta vártak a rajongók. Az énekesnő folyamatosan járja a világot és koncertezik, így csak lassan sikerült elkészíteni a 17. nagylemezét. Bár a legendás Johnny Cash fiával kezdte el a munkát Nashville-ben, sajnos produceri gondok miatt újra kellett tervezni a lemezt. Régi jó barátja és egykori producere David Mackay segítségével készült el ez az igazán vegyes zenei világú album. Az első kislemez Hold On címmel jelent meg február elején és igen jó értékelést kapott a kritikusoktól. Emellett megújult hivatalos weboldala és Facebook profilja is.

Három lovag segítette Bonniet

Három, a brit királynő által lovaggá ütött zenész is közreműködik az albumon. Sir Rod Stewart a Battle of the Sexes című dalban a duettpartnere. A dalt Chris Norman írta és mivel jó barátságban van Bonnieval, neki adta a dalt.

Cliff Richard barbadosi nyaralójában voltunk és arról beszélgettünk Cliffel, hogy mennyire nagy vágyam Rod Stewarttal duettet énekelni. Mivel Cliff személyes jó barátja Rodnak, azt mondta nekem, hogy itt az e-mail címe, írj neki és kérdezd meg tőle. Elvégre mit veszíthetek? Írtam neki, és másnap jött is a válasz, hogy igen!

Chris Norman és Bonnie elkészítette a dal demóját és megmutatták Rodnak, akinek tetszett, de mivel Bonnie és Rod távol voltak egymástól, egyéb elfoglaltságok miatt, így két külön stúdióban vették fel a dalt.

A másik lovag Sir Bary Gibb, a The Bee Gees tagja, aki olyan sztárokkal dolgozott együtt korábban, mint pl. Barbra Streisand. Gibb a Seven Waves Away-t írta Bonnienak, ez az énekesnő személyes kedvence is az új albumról. A harmadik lovag Cliff Richard, akinek utóbbi időben meggyűlt a baja a brit hatóságokkal. Négy férfi szexuális zaklatással vádolta meg, amik a hetvenes években történtek, bár csak most tettek panaszt. Három éve a rendőrségi házkutatást a BBC élőben közvetítette, de mivel semmi bizonyítékot nem találtak, mind a rendőrséget, mind a BBC-t elmarasztalták és kártérítésre kötelezték. A Taking Control című dalt pont ezek az események inspirálták. Bonnie mellesleg mindvégig teljes mértékben kiállt Cliff ártatlansága mellett. És nem lovag, de a harmadik duettpartner Francis Rossi, a Status Quo frontembere. ​

A dalszövegírók között a szintén walesi Amy Wadge három dallal járult hozzá az új lemezhez. Amy olyan sztároknak írt dalokat, mint Kyle Minogue, Camilla Cabello, James Blunt. De Ed Sheerannak is több dalt írt, többek között a Grammy díjas  Thinking Out Loud dalát is. Bonnienak az Older című dalt például egy éjszaka alatt írta meg.

Összességében a Between the Earth and the Stars egy sokkal magabiztosabb, bátrabb album Bonnie előző, 2013-as Rocks and Honey albumához képest. Country-rock, rock, blues, modern popzene és powerballadák színesítik. S ha ez még nem lenne elég, hamarosan egy dupla lemezes Deluxe kiadás is megjelenik bónusz dalokkal, feldolgozásokkal és az It’s a Heartache slágerének új, modern verziójával. Április végétől júniusig pedig európai turnéra indul Bonnie, az egyik koncertet rögzítik is, így egy Live album is készül majd. Aki élőben szeretné látni és hallani Bonnie Tylert az örökzöld slágereit és az új dalokat, az Magyarországon, Tokajban a Fesztiválkatlanban teheti meg július végén. De nyugat-magyarországiak Bécsben és Grazban is találkozhatnak vele. Arra a érdésre, hogy honnan van ennyi energiája, nem fárasztó e ez a sok koncert, azt válaszolta

Nem a turné a fárasztó, inkább a sok interjú. De ez a dolgom. Sokan kérdezik honnan van ennyi energiám? Nem tudom, demost erősebbnek érzem magam, mint valaha.

Az európai turné nem csak az új lemezt népszerűsíti, hanem egyben Bonnie Tyler 50 éves zenei karrierjének kerek jubileumát. Bonnie nagyon szereti a régi klasszikus slágereit énekelni a koncerteken. De az örökzöldek mellett 6-7 dalt énekel majd az új albumról.

Ha nem énekelném a régi dalaimat, akkor csalódást okoznék. Nagyon szeretem énekelni például a Lost in France vagy az It's a Heartache című dalaimat. Ha nem tetszenek a régi dalaim, jobb ha el se jössz a koncertemre

– viccelődött az énekesnő a német hírügynökségnek adott interjújában, majd folytatta

Mindig is pártatlan énekesnő voltam. 20 éve járom a világot ezzel az együttesemmel, nekünk ez mindig egy óriási móka.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek