Starity

Halálosan megfenyegették a magyar teniszezőt

2019. április 09. 17:05   |   Szerző: Starity

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemzetközi szinten nem számít ritka jelenségnek a szurkolóktól érkező fenyegetés, viszont hazai környezetben kevesebb ilyesmivel találkozunk és ezért is megdöbbentő a mostani eset, főleg a teniszben, ami mindmáig egy elegáns, arisztokratikus sportnak tekinthető.

hirdetés
Halálosan megfenyegették a magyar teniszezőt

Stollár Fannynak mindössze annyi volt a bűne, hogy kiesett a charlestoni torna első fordulójában, ezt az egyik rajongója nem vette jó néven és halálosan megfenyegette Instagramon a 20 éves sportolónőt. 

Abba kellene hagynod a teniszt, kedvesem, mert már a paralimpián sem lenne esélyed. Kib...ott k...a, szépnek gondolnak, de smink nélkül úgy nézel ki, mint a sz...r. Alig várom, hogy lássalak játszani valahol a Balkán környékén, így le tudom vágni a karjaidat, te undorító k...a. Azt kívánom, hogy halj meg, miközben valamelyik luxushotelba tartasz, te mocskos k...a”

– írta a dühös „szurkoló” Stollárnak, aki egy nevetős hangulatjel mellett „szurkolói szeretet” címmel osztotta meg az üzenetet, nem nagyon rémült meg az esettől. Juhász Gábor, a magyar FED-kupacsapat szövetségi kapitánya, a hazai szövetség sportigazgatója elmondta, sajnos többször előfordul, hogy ilyen dolgokat üzennek a teniszezőknek, az internet világában ez mindennapi.

Ha érdeklődik Stollár Fanny további eredményei iránt és bízik benne, vagy fogadni szeretne a soron következő ATP és WTA tornákra, akkor itt megteheti (online sportfogadás oldalak).
A 20 éves magyar teniszező korábban már WTA-tornát is nyert párosban, 2015-ben pedig junior wimbledoni bajnoki címet ünnepelhetett. Stollár jelenleg a WTA világranglista 123. helyén áll és bőven van még feljebb a tehetséges teniszezőnek.

Az eddigi legsúlyosabb eset 1993-ban történt, akkor tettlegességig fajult a dolog és gyakorlatilag végett vetett az akkor szintén 20 éves magyar származású, jugoszláv színekben játszó Szeles Mónika karrierjének. Szeles Mónika pályafutása csúcsán járt, háromszor nyert Roland Garrost (1990, 1991, 1992), háromszor Australian Opent (1991, 1992, 1993), kétszer US Opent (1991, 1992), és világelsőként, címvédőként már a következő párizsi salakpályás Grand Slam-tornára készült. Azonban a hamburgi torna negyeddőntőjében Szeles egy játszma végén leült és pihenni készült, amikor a hatezres tömegből felrohant a pályára egy férfi, és hátba szúrta. A jugoszláviai magyar teniszezőnőt azonnal ellátták és elszállították, a tettest pedig lefogták.

Éppen leültem és előre dőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: »Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba«

– vallotta később az ABC Newsnak adott interjújában.

Az orvosok később elmondták, lehet, hogy örökre lebénultam volna, ha nem hajoltam volna éppen el. A szúrás nagyon közel volt a gerinchez. Mielőtt még egyszer lecsapott volna, a földre gyűrték. Felpattantam a székről, de elestem volna, ha nem támogatnak. Csak egy kérdésemre emlékszem: Miért?"

– írta önéletrajzi könyvében a teniszező.

A tettes Günter Parche volt, akit később beszámíthatatlannak nyilvánítottak, így az emberölési kísérlet vádjával megvalósuló börtönbüntetés helyett pszichiátriai kezelésre kötelezték. A késelő Szeles nagy riválisának Steffi Grafnak a rajongója volt, az indítéka pedig az volt, hogy a német visszaszerezze a első helyet a világranglistán, mert a vajdasági magyar lánynak nem volt joga elfoglalni azt. Parche a bíróságon azzal védekezett, hogy hogy nem akarta megölni Szelest, mindössze néhány hétre szerette volna harcképtelenné tenni őt, hogy ezalatt Graf visszavehesse a világelsőséget.

Szeles pár hét alatt felépült, így fizikailag akár onnan folytathatta volna, ahol „abbahagyta”, de lelkileg érthető módon teljesen szétesett. Két év kellett a visszatéréséhez és gyakran elsírta magát, amikor eszébe jutottak a történtek. Szeles a merénylet után már sose lett a régi. 1995-ben és 1996-ban éppen Graf győzte le a US Open döntőjében, utolsó Grand Slam-diadalát 1996-ban Melbourne-ben aratta, a döntőben a német Anke Hubert legyőzve. Így vetett véget egy elmebeteg nagyjából következmények nélkül egy 20 éves korára 8 Grand Slam győzelmet jegyző fiatal lány karrierjének, ezért nem szabad félvállról venni az ilyen eseteket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek