Starity

Christian Dior, aki visszahozta a nőknek a szépséget és a csillogást

2019. december 15. 21:09   |   Szerző: Four

Coco Chanel nem igazán kedvelte a francia tervezők egyik legkiválóbbikát, aki megalkotta a "New Lookot".

hirdetés

A neves francia tervezőt, Christian Diort bár az égiek is a divatszakmába szánták, nem vezette egyenes út a végül hatalmas sikert arató cégéhez. Amikor 1905-ben, Granville-ben megszületett, jómódú szülei mindenképpen valamilyen "rendes" munkát szántak neki, és ragaszkodtak ahhoz, hogy diplomáciával foglalkozzon. Négy testvére mellett azonban a kis Christiant leginkább a művészet érdekelte: imádott rajzolni, és az utcán árulta vázlatait, hogy némi zsebpénzre tegyen szert.

Az iskoláit befejezve nyitott egy apró galériát apja pénzéből, ám az idősebb Dior ragaszkodott hozzá, hogy a neve ne legyen feltüntetve az épületen. (A galériában egyébként Pablo Picasso képeit is árulták.)

Az 1929-es gazdasági válság miatt apja műtrágyát gyártó vállalata csődbe ment, így Diornak is fel kellett számolnia kis galériáját. Kalapok szabásmintáit árulta különböző magazinoknak, majd egy svájci divattervezőnél, Robert Piguet-nél kezdett el dolgozni. Ez volt az első, tudatos lépése a divatvilág felé. 1940-ben behívták katonának, majd 1942-ben, mikor hazatért, Lucien Longhoz csapódott. Ott nem mással, mint a később divatházat alapító Pierre Balmainnal voltak elsőszámú tervezők. 

Embed from Getty Images

Balmain, aki szép sikereket ért el a divatszakmában, arra inspirálta Diort, hogy ő maga is szerencsét próbáljon: egy Marcel Boussac nevű milliárdos befektető segítségével pedig 1946-ban megnyitotta a Dior divatházat. 

A 41 éves Christian pillanatok alatt óriási sikerre tett szert: nem véletlen, hiszen Dior okosan építette fel cégét, és olyan nőket választott csapatába, akik folyamatosan segítették. Ilyen volt például a tervező leírása szerint "technikai zseni" Marguerite Carré, aki Dior terveit kérdés nélkül kézzelfogható ruhákká változtatta, az örök inspirációul szolgáló Mitzah Bricard, akit "két lábon járó eleganciaként" aposztrofált, és Madame Raymonde Zehnacker, aki rendszert vitt Dior vad elképzeléseibe. 

Így habár Coco Chanel egyszer azt mondta, "Dior nem felöltözteti a nőket, hanem kárpitozza őket", valójában hatalmas sikert arattak a tervező ruhái. A 'New Look', ahogy a dizájner által alkotott stílust nevezték, azonnal a francia nők, majd az egész világ kedvencévé váltak. 

Embed from Getty Images

A harang alakú, sziromszerű hosszú szoknyák, taftok és tüllök, puha esésű vállak, és darázsderekak igazi újdonságnak számítottak a háborút megsínylett, olcsó anyagokhoz szokott divatvilágnak. Az androgün szépséghez (amelynek jeles képviselője Chanel volt) szokott szakma felüdülésnek tartotta a Dior által képviselt romantikus, aprólékos gonddal kidolgozott, nőies szobásvonalait.

Dior, akiről tudott volt, hogy nagyon szerette édesanyját, leginkább az ő öltözködési stílusából inspirálódott. Az asszony imádta a "Belle Époque" korszakát, az 1800-as évek végétől az 1900-as évek elejéig tartó, különleges eleganciájáról és békebeli világáról ismert időszakot. 

Embed from Getty Images

A férfi kiváló üzletembernek bizonyult, és kihasználta a hirtelen sikert: New Yorkban, Londonban, Venezuelában, Japánban és Ausztráliában is nyitott üzletet. A ruhák mellett pedig hamarosan többfelé is nyitott - Miss Dior nevű, ma is kapható parfümjét például húgának tiszteletére készíttette.

A Dior név rövid időn belül egyet jelentett az eleganciával és a nőiességgel: Marlene Dietrich például csakis a tervező munkáit volt hajlandó felvenni, és a brit arisztokrácia is imádta. Margaret hercegnő, II. Erzsébet húga lenyűgözte Christiant, aki örömmel tervezte meg 21. születésnapjára Margaret "valaha volt legkedvesebb ruháját".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Royalisticism (@royalisticism) által megosztott bejegyzés,

 

A Dior-ház máig az egyik legnevesebb dizájner márkának számít, mostani tervezője Maria Grazia Chiuri. Olyan hírességek képviselik, mint Charlize Theron, Jennifer Lawrence, Natalie Portman vagy Nina Dobrev

Christian Dior egy olaszországi vakáción, 1957-ben hunyt el, szívrohamban. 2019 februárjában minden eddiginél nagyobb kiállítást szerveztek a tervező tiszteletére, a londoni Victoria & Albert Múzeumban. Júliusig volt látható a Dior: Designer of Dreams.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jessica (@jessicajlevin) által megosztott bejegyzés,

 

via Vogue & BBC & Businessofffashion

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek