Starity

Elátkozott vagy szerencsét hoz? Az opálkő titka

2020. március 23. 00:12   |   Szerző: Four

Egy ideig úgy tudták, szerencsétlenséget hoznak a különleges kőből készült ékszerek.

hirdetés

Az ókori görögök szerint az opálkő jóslatokat ajándékozott viselőjének, az arabok pedig úgy gondolták, az opálok villámcsapáskor keletkeztek, és a különlegesen csillogó kövek magukba zárták a természeti jelenség színeit.

Ám a középkorban furcsa legendák kezdtek terjengeni a drágakő körül: egyenesen átkozottnak,  szerencsétlenséghozónak tartották, vele azonosították a megmagyarázhatatlan betegségeket, továbbá a varázslók kövének nevezték érdekes fényei miatt.

Ez a megítélés elég sokáig kitartott: a 19. században XII. Alfonzo király szerelembe esett egy grófnővel, de végül nem őt, hanem egy Mercedes nevű hercegnőt vett el. A grófnő, hogy kimutassa, nem neheztel a férfira, küldött az újdonsült menyasszonynak egy opálköves aranygyűrűt - az ara pedig két hónapra rá meghalt. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Curio (@the_curio_) által megosztott bejegyzés,

 

Ezután a király nem másnak, mint nagyanyjának ajándékozta az ékszert, aki szintén eltávozott rövidesen. Alfonzo valószínűleg nehezen tanult a leckéből, ugyanis új gazdát keresett a gyűrűnek, ezúttal húgának, Maria del Pilarnak adta - ezzel a döntéssel pedig újabb szerettétől kellett búcsúznia, mert Maria del Pilar is elhunyt. Végezetül a király sógornője kapta meg az "elátkozott" tárgyat, és nem volt meglepetés, hogy sajnos ő sem élt sokáig ezután.

Mikor XII. Alfonzo megelégelte, hogy családtagjai úgy hullanak, mint a legyek, ő maga kezdte el viselni az opálgyűrűt - kevesebb, mint egy hónap múlva pedig ő is meghalt. 

Hogy tényleg elátkozott lett volna-e a különleges gyűrű? Ugyan az ijesztő legendáknak jó táptalaja volt a spanyol király esete, a valóság azonban sokkal reálisabb magyarázatot ad a rokonok gyors halálára: akkoriban ugyanis kolerajárvány söpört végig az országon. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heist Jewels (@heistjewelslondon) által megosztott bejegyzés,

 

Később Viktória királynő is megpróbált javítani a rosszhírű kő megítélésén: a koronázási ceremóniáján egy opálcsattal tűzte össze ruháját, ám az a szertartás közepén szétbomlott - újabb okot adva arra, hogy a kő szerencsétlen aurája ne változzon.

Ma már szerencsére ez a legenda nem tartja magát, sőt, igazi slágernek számítanak az opálköves ékszerek. Monica Rich Kosann ékszerész szerint az opál magabiztosságot és erőt sugároz, Irene Neuwith pedig pedig úgy gondolja a drágakő a szabadságot, a függetlenséget szimbolizálja, elősegíti a kreativitást, és segít szabadon engedni a haragot. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWTWIST (@newtwiststore) által megosztott bejegyzés,

 

via Town&Country & NationalJeweler

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek