Starity

Készülj fel a következő túrára online

2020. május 24. 12:12   |   Szerző: Starity

A túrára történő felkészülést sosem szabad félvállról venni, hiszen nagy mértékben befolyásolja a kitűzött cél elérését. Ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések, érdemes minden eshetőségre felkészülni.

hirdetés
Készülj fel a következő túrára online

A mai technológiai fejlődésnek hála számos olyan applikációt, weboldalt és okos eszközt tudsz igénybe venni, melyek nagy segítséget nyújthatnak az alapos felkészülésben. Amennyiben esetleg tudod az euromillions nyerőszámokat, akkor mindenképp érdemes megjátszanod őket ráhangolódásként, de ha ez nem áll fenn, akkor nézd meg hogyan tudod megtervezni a következő túrádat online.

Manapság a neten rengeteg olyan appot és oldalt találhatunk, amik arra készültek, hogy minden szükséges információt elérhetővé tegyenek a sikeres túrázás érdekében. Érdemes elsődlegesen a túra útvonalát kijelölni. Csak olyan távot válasszunk, melyen biztosan végig tudunk menni. Ehhez használható a MapMyWalk, Runkeeper, vagy az OS Maps app, melyek széles körben népszerű és bevált alkalmazások. Mérik az útvonalat, időt, távot, sebességet, szintkülönbséget, gyorsulást és az elégetett kalóriákat. A MapMyWalk app például a weboldallal is szinkronizál, így nagy táblázatokban követheted nyomon a teljesítményedet akár a laptopodról is.

Érdemes tájékozódni a helyi adottságokról, mint, ahogy egy matematikus is feltérképezi a korábbi nyerőszámokat, ha online lottót játszik. Többek között például a terep jellemzői, az előzetes időjárás és a pihenési lehetőségek számba vétele lehet nagyon fontos egy vagy több több napos túra esetén. Ha a keresőbe beírod a földrajzi hely neve + időjárás kulcsszavakat, akkor a Google számos oldalt fog kidobni, amelyből tájékozódhatsz az időjárási viszonyokat illetően. Ha esetleg komolyabb túrát tervezel, akkor érdemes felkeresni egy helybélit, aki útmutatást tud adni a terepviszonyokról illetve az útvonal esetleges nehezítő körülményeiről.

A felszerelés minden túrára más és más és sok tényezőtől függhet. Elsődlegesen nem mindegy, hogy gyalog túrára, kerékpározni, vagy hegyet mászni indulunk. Ez már sok kérdésre megadja a választ a felszerelést illetően. Tovább az sem mindegy, hogy milyen évszakban vagy, hogy hány napra indulunk neki. Az általános alapfelszerelésben azonban vannak olyan dolgok, melyek sosem hiányozhatnak, mint a megfelelő cipő, zokni, alsónemű, nadrág, póló, sapka, napszemüveg, térkép, kulacs. Ezeket persze már testre lehet szabni az adott körülményeknek megfelelően, de nélkülük egyértelműen nem ajánlatos elindulni.

Természetesen az sem mindegy, hogy egyedül tervezünk nekirugaszkodni egy komolyabb terepnek vagy csoportosan tesszük. Attól függően, hogy mennyien leszünk sok mindent befolyásolhat a csapat mérete. Ha egyedül túrázunk, akkor a saját tempónkban mehetünk, akkor pihen az ember, amikor szeretne, és olyan távot megy, ami kényelmes. Ez csapatban teljesen felborulhat, főleg, ha nem hasonló kvalitású túrázókkal vagyunk együtt. Sérülés esetén problémás a szóló túra, ezért lehetőleg extrém utakon ne induljunk el egyedül. Csapatban könnyebb kisegíteni a társakat, és nagyobb az esélye a nehezebb terepek teljesítésének is. Létszámtól függetlenül érdemes másokat is segíteni, ha csak egy minimális időre futunk is össze, ha segítségre van szüksége bárkinek, akkor ne habozzunk tenni a másikért. Ha csak egy társat választunk magunknak, akkor érdemes egy sokkal tapasztaltabbat keresni, akár online, mert könnyebben fog menni a tájékozódás és elkerülhetők a leggyakoribb hibák is. Persze ez csoportos túránál is érvényes, így kvázi lesz egy vezető, akit mindenki elismer és követi az utasításait.

Technológiai fejlődésnek hála, már nem csak egy térképpel indulhat útnak a túrázó, hanem megannyi okos eszközzel, ami a kevésbé gyakorlottaknak is komoly támaszt nyújthat. Akármilyen szintű túrázók is vagyunk, mindig érdemes az előkészületeket a lehető legmodernebb eszközök igénybevételével intézni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek