Starity

Játékidő Harry Stylesszal: a teljes Vogue interjú magyar fordítása

2020. november 20. 16:04   |   Szerző: Glamster

„Sokszor nézek úgy női ruhákra, hogy lenyűgözőnek tartom őket.” Harry Styles a Vogue történelmének első férfi címlapsztárja, így elhoztuk nektek az interjú fordítását.

hirdetés

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Egy valószínűtlen helyen találkoztam Harry Stylesszal, a zenei élet legendásan bájos és elragadó sztárjával először: borongós, szeptemberi napnak néztünk elibe pirkadatkor, a londoni Hamstead Heath-ben, ahol egy szabadstrand található. Azon tűnődtem, hogy félreértettem valamit, és elnéztem a helyszínt.

Ám Styles ott volt, vidáman és izgatottan, egy sárga csősálban, a saját tervezésű pulóverjében, amelyen Alain de Bottontól volt egy idézet.

Imádom az írásait

– mondta Styles.

Nagyszerűnek gondolom őt. Láttam egy beszédét, amelyben a boldogság kulcsáról beszélt. Azt vallotta, hogy ebbe beletartozik, hogy egészséges baráti kapcsolataink legyenek, és merjünk sebezhetőek lenni velük.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Ugyanígy, Botton 2016-as novellája, a The Course of Love tanította meg Stylest arra, hogy „amikor a szerelmi kapcsolatokra gondolunk, elvárjuk maguntól, hogy jók legyünk benne... (pedig) kapcsolatban lenni inkább készség, mint adottság.” Stylesnak ezt a tudását csiszolnia kellett, főleg, hogy a közönsége gyakran kegyetlen volt híres kapcsolatait tekintve, ideértve Taylor Swiftet is. Azonban, Styles túl úriember volt ahhoz, hogy neveket említsen.

Styles levette a pulóverjét és nadrágját egy fából készült öltözőben, és nem tudtam nem arra gondolni, hogy mennyire cserkésztábor hangulatot idéz elő. Egy maréknyi mellette öltöző, áldott nyugdíjasnak fogalma sem volt arról, hogy egy 26 éves szupernóva van körülöttuk, ám nekem nehéz volt nem őt nézni. Styles elárulta, hogy hat napos smoothie kúrán volt, hogy felkészüljön a Vogue fotósorozatára Tyler Mitchell-lel. Minden nap pilatesezik és kétszer meditál. „Nagyon kötött vagyok, próbálok lazább lenni. (...) A meditálás pedig megváltoztatta az életemet”, állítja. „Olyan visszafogott módon. Segít, hogy a napnak éljek. Úgy érzem, hogy jobban tudom élvezni, hogy mi történik velem a mostban, mint előtte. Akkor is, ha csak egy tál ételről, kávéról, barátokról vagy éppen hideg vízi úszásról van szó.” Styles emellett úgy érzi, hogy a meditálás segített neki a 2020-at is átvészelni:

A meditálás olyan stabilitást hoz, ami sokat segít a mentális egészségnek.

Styles három éve lett pescatarianus (olyan vegetáriánus, aki csak halat eszik, húst nem – a szerk.) mostani bandájának hatására.

A testem jobban érzi magát tőle

– mondja.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Testvonala most erősen kirajzolódik: tetkók borítják mindenhol. Van rajta egy viktoriánus hajó, egy rózsa, sellő, horgony, pálmafa, a mellkasán pedig dátumok: 1967 és 1957 (szüleinek születési dátuma).

Elmerültünk a jeges vízben, a nád csapkodja a bokámat. Styles eközben bevallja nekem, hogy mindenféle hóbortot ki akar próbálni: mostani „szerelme” a hidegterápia, így szemmel láthatóan jobban élvezi a helyzetet, mint én. Mire leúsztunk egy teljes kört, a testem hozzászokott a hideghez. Meglepően felélénkülve érzem magam. Másfél métert betartva, ezután egy padon beszélgetünk a parkban, Styles pedig hozott kávét és vizet a háti zsákjában.

Első ránézésre is meg lehet mondani, hogy produktív éve volt. A karantén alatt Styles második otthonában rekedt Los Angelesben. Azonban csak pár napot töltött egyedül, mikor eldöntötte, hogy három barátjával összecuccol (ebben benne volt két bandatársa, Mitch Rowland és Sarah Jones is). Styles elárulja, hogy mindig igyekztek megtervezni a hetüket. Szerettek főzni, és filmes estéket tartani. Megnézték többek között a Nagymenőket és a Spinédzsereket is.

Szeretek a barátaimmal lenni. Az egész helyzet egy nagy leckét tanított meg nekem. Ha egyedül lettem volna, biztosan depresszióba esek.

Styles élvezi, amikor nagy baráti társaságban van, és ebbe belesorolja volt, legendás hisztériát kiváltó fiúbandáját is.

Elég tipikus, hogyha az ember kijön egy ilyen bandából, úgy érzi, hogy bocsánatot kell kérnie. Mintha szégyen lenne. De én őszintén imádtam benne lenni. Új volt nekem az egész helyzet, és így próbáltam annyit tanulni belőle, amennyit lehetett. Mindent magamba akartam szívni... Valószínűleg ezért is szeretek most annyira utazni. Tudod, hogy felszívjam magamba az újat.

Ha a Covidnak vége lesz, azt tervezi, hogy ideiglenesen Tokióba költözik.

A tiszteletnek és tartásnak ott hatalmas kultúrája van, amit én nagyon bírok.

A 1D alatt Stylesnak minden szabadidejében zenét kellett gyártania.

A show után visszaértél a hotelbe, és felvettél pár kórust

– emlékszik vissza.

Így akkor szeretett bele a stúdiózásba igazán, amikor a 2017-es lemezén, a Harry Styleson dolgozott.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

2020-ban is munkálkodott egy új albumon, amelyről azt árulta el, hogy szeretné folytatni a kísérletező hangzást, amelyet a Fine Line-on mutatott be. Az első lemezével még csupán azt próbálta kitalálni, hol áll ő, mint szólóelőadó.

Látom, hol próbáltam teljesen biztosra menni a hangzással. A második lemezemmel elengedtem azt a félelmemet, hogy mi lesz, ha valamit elszúrok... egyszerűen csak élveztem a zenét és a szabadságot. Szerintem a zenével fontos a fejlődés. És ez értetendő a ruhára és videókra is. Minden nagy előadónak vannak különböző érái, mint David Bowie + Ziggy Stardust. Ha valaki mer önmaga lenne, az nekem nagyon inspiráló.

Szeizmikus változásokat is hozott 2020: elindult a Black Lives Matter mozgalom. Styles ezt megragadta, hogy fejlődjön.

Szerintem nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk, tanuljunk és hallgassunk. Mindig próbálok olvasni és fejleszteni magam, így 20 év múlva is a helyes dolgot fogom csinálni. Hiszek a karmában, és szerintem ezekben az időkben mindenki lehetne egy kicsit kedvesebb és megértőbb, talán türelmesebb is, embertársaival. Jobban figyelhetnénk arra, hogy hallgassunk és fejlődjünk.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Mindeközben Styles eufórikus kislemeze, a Watermelon Sugar lett sokak menedéke a disztópikus 2020-as nyártól. A videóban Styles strandoló lányokkal és fiúkkal látható, a 70-es évek divatját idézve. Januárban forgatták a klipet, mielőtt a karantén szabályok életbe léptek volna. Májusban úgy jelent meg, hogy ezt a kliptek az érintésnek címezik.

Styles alig várja, hogy újra turnézhasson, amikor ez mindenki számára biztonságos lesz. Mégis, nem volt ám mindig magabiztos a színpadon.

A karrierem elején úgy éreztem, hogy el fogok szúrni valamit és akkor mi lesz... Ezért gondolom, hogy nagyon szerencsés vagyok a rendkívül kedves rajongóimmal. Annyira odaadók érzelmileg, hogy akárhányszor színpadra lépek, a légkör, amit teremtenek megnyugtat. Annyira szeretnek és elfogadnak!

Amikor biztonságossá vált az utazás idén nyáron, Styles hazatért Londonba. Most éppen odatartunk, a 73-as sárga Jaugarjában, amelynek benzin és bőr szaga van.

Apukámmal mindig jól kijöttünk a kocsi témában. Sose gondoltam, hogy az leszek, aki majd elmegy vezetni csak az élmény miatt...

– mosolyog, majd elmondja, hogy sokszor, amikor a jet-lag miatt nem tud aludni, éjszaka London csendes utcáin vezetget.

Nagyon megnyugtat.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

A nyáron emellett művész haverjával, Tomo Campbell-lel voltak Franciaországban és Olaszországban kocsival. Egy éjszakát Genfben is eltöltött. Amikor hazafelé utazott, az autóban Aretha Franklin, Parliament és Stevie Wonder szólt.

Nagyon megnyugtató volt, mondhatni, szórakoztató. Általában, amikor utazok, rohannom kell. Most pedig azt csináltam, amit akartam. Imádtam, hogy senki nem tudja, hol vagyok...

Észak-Angliában, egy faluban nőtt fel. London számára akkor egyik másik világnak tűnt.

Igazán azt gondoltam, hogy az egy teljesen másik ország.

Csillogó szemmel érkezett a nagyvárosba 16 évesen, miután édesanyja benevezte az X-Faktorba.

Azzal mentem el a meghallgatásra, hogy most kiderül, tudok-e énekelni, vagy csak anyum kedves velem.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Végül kiesett, ám a zsűritagok lehetőséget láttak számára egy fiúbandában, négy másik társával együtt. Itt találkozott velük, Niall Horannel, Liam Payne-nel, Louis Tomlinsonnal, és Zayn Malikkal. Harry ötlete volt, hogy legyen a nevük One Direction. Simon Cowell hamar leszerződte őket a Syco kiadóhoz, és a többi már csak történelem. 18 évesen megvette első lakását Londonban, amelyet most otthonának tart.

Két hét munkát akartam rászánni, ám amikor be akartam költözni, a második szint nem volt kész

– emlékezett vissza.

18 hónapba telt, hogy elkészüljön

– komorodott el. Addig is egy felnőtt ismerősénél lakott.

Mindig úgy emlékszem vissza erre az időszakra, hogy sorsfordító volt számomra. A partik néha eldurvultak és tovább tartották, a fél társaság, akivel voltam, elvonult drogozni, míg mások hazamentek. Én viszont nem akartam szétzuhanva beesni egy barátom lakásába, ahol megszállhattam. Ezért viselkedni próbáltam abban az időszakban, amikor semmi más nem volt a helyén az életemben. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem züllöttem el akkor.

A felújítás elkészült, Styles pedig nagyon boldog volt.

Amikor először beléptem, elsírtam magam. Azért, mert úgy éreztem, hogy most már van egy otthonom. L.A. nagyszerű vakáció, de ez az otthonom.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Van egy pink ajtó, ami mögött rockereklyék vannak: Sex Pistols poszter, Stevie Nicks albumgyűjtemény. Fleetwood Mac Dreams c. száma volt az első dal, aminek kívülről fújta a szövegét.

A szüleim nagy rajongók voltak.

Stevie Nicksszel pedig most kölcsönösen imádják egymást. A karantén elején a rocklegenda elárulta, hogy Styles Fine Line lemezéből inspirálódik.

Nagyszerű munka, H!

– írta Twitteren.

Styles teát készít a napfényes konyhájában, majd kényelembe helyezi magát a kanapéján. Elismeri, hogy a karanténban melegítőnadrág volt a minden napi megjelenése. Most nagyon izgatott, hogy végre újra öltözködhet. Nem kell sokat várnia: másnap egy villában a Vogue fotózására invitáljuk. Erre az alkalomra a Vogue stílustanácsadója Camille Nickerson, a fotós, Tyler Mitchell, és Styles stylistja, Harry Lambert készült fel.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Styles a fotózás során benne volt mindenben, amit kitaláltunk számára. Itt találkoztam nővérével, Gemma Stylesszal, aki író és napszemüveg designer.

A nővérem, ugyanabból a méhből

– mondja, miközben bemutatja.

Gemma is benne lesz a magazinban: ez egy meglepetés édesanyjuk, Anne számára.

Arról kérdezem a lányt, hogy a testvére mindig ennyire szerette-e a divatot.

Édesanyám imád öltözködni. Én utáltam, de Harry szemmel láthatóan élvezte.

Styles közbeszól:

Szerettem az extravagáns ruhákat gyerekként. Harisnyát kellett hordanom egy iskolai darabban, és emlékszem, hogy őrületes érzés volt. Lehet, akkor szerettem meg a kihívó darabokat.

A színészkedés egy fontos önkifejezése maradt Stylesnak.

Harry remekül utánozta Elvist

– mondja Gemma.

Mindig a fürdőben énekelt gyerekként, mert elég félénk volt. Nem szerette, ha nézzük vagy halljuk őt. Imádom, ahogy most énekel. És külön imádom, hogy olyan zenét csinál, amit élvezet hallgatnom.

Harry szereplési vágya a 1D után is folytatódott: szerepet kapott Christopher Nolan Dunkirk drámájában.

Az a jó, hogy a karakterem egy fiatal katona volt, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi zajlik körülötte

– mondja Harry szégyenlősen.

A film hatalmas volt, én csak a kirakós egy pici része voltam. Visszarántott egy kicsit a földre, és kirángatott a komfortzónámból.

Az alakítása azonban felkeltette Olivia Wilde figyelmét, ezért is kaphatta meg a Don’t Worry Darlingban az egyik főszerepet Florence Pugh férjeként.

Egy 1950-es utópiát látunk majd egy kaliforniai sivatagban

– árulkodott.

A ruhákat az Oscar-díjra jelölt Arianne Phillips tervezi majd.

Táncoltunk örömünkben, amikor megtudtuk, hogy Harry hivatalosan is a filmben lesz, hiszen tudjuk, mennyire értékeli a divatot és stílust. A filmünk pedig rendkívül stílusos lesz. Annyit elmondhatok, hogy nagyon izgatott és keményen dolgozik. Ezért pedig hálás vagyok neki, hiszen nem egy színésszel találkoztam, akik nem törődőm stílusúak

– mondja Olivia.

Nagyon szeretek öltözködni

– somolyog Styles.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Ezzel természetesen visszafogottan fogalmaz, hiszen 2014 óta stílusteremtőnek tartják, és most már a Gucci atyjával, Alessandro Michele-vel is közeli barátságot ápol.

A páros először Londonban találkozott.

Egy PR időpont volt, ám annyira klikkeltünk, hogy barátok lettünk. A kisugárzása olyan, mint egy angol rock-and-roll sztárnak. Mintha egy fiatal görög istennel beszélnék, akinek a stílusa James Deant is zavarba ejtené, na meg ott van benne egy kis Mick Jagger is. De mégis, senki nem édesebb nála. Ő az új világ jelképe

– mondja Michele.

Styles a drasztikus átalakulását stylistjának, Harry Lambertnek köszöni.

Élvezi a ruhákat, és valahogy ez a habitus átragadt rám. Nem veszi komolyan a dolgot, így én sem. Az első találkozásunk alkalmával azt javasolta, hogy viseljek trapéznadrágot. Mondtam neki, „trapézt? Ez őrület”

– tekint vissza.

Sose lehetsz túlöltözve. Az emberek, akikre felnézek a zenében – Prince, David Bowie, Elvis, Freddie Mercury és Elton John. Ők mind showmanek. Gyerekként ez számomra formabontó volt. Most felveszek valamit, ami nagyon flamboyant, és nem érzem hülyén magam. A ruhák szórakoztatóak, amivel lehet játszadozni. Van férfi és női ruha, de ha ettől a címkézéstől eltekintesz, akkor csak ruha van. Vásárlás közben sokszor nézek úgy női ruhákra, hogy lenyűgözőnek tartom őket. Ez amúgy élet minden területére igaz. Ha limitálod magad címkékkel, akkor nem tudsz kiteljesedni. Olyan sok öröm van az öltözködésben. Nem gondolkodom azon, hogy ez mit jelent. Számomra, ez az alkotás része

– szögezi le Styles.

Photographed by Tyler Mitchell, Vogue, December 2020

Harry egy nagyon modern és magabiztos srác, és remélem, a generációja példát vesz róla. Nem attól leszel férfi, hogy toxikus férfiasságot erőltetsz magadra

– teszi hozzá Olivia Wilde.

Harry a feminin oldalával egész, számára ez természetes. Ezért is annyira inspiráló a fiataloknak, mert mer önmaga lenni, és és jól is érzi így magát. Ez pedig igazán formabontó

– folytatja Michele.

A fotózás végére a felhők pinkbe bocsátkoztak, Styles Cherry c. zenéje szól a háttérben.

Köszönöm a divatnak!

– mondja, meghajolva.

Fordította: Kozma Vivien a Vogue 2020 decemberi számának alapján

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek