Starity

Bátor dolog csilit enni anélkül, hogy ismernéd ezeket a praktikákat

2021. április 19. 12:12   |   Szerző: Starity

Hacsak nem a TikTok sztárjává kívánsz válni, amint lángba borult arccal levegő után kapkodsz az első falat csili után, akkor érdemes tisztában lenned, miképp enyhítheted a csili okozta égető érzést.

hirdetés

Kívül-belül kellemetlen fájdalmat tud ugyanis okozni a csili csípősségét biztosító kapszaicin hatása. Naná! Hiszen mi pont ezért szeretjük!

A fájdalom is a csilikultusz része

Vitathatatlan, hogy a csilipaprikát és a belőle készült termékeket – szószokat, fűszerkeverékeket és egyéb csilis készítményeket – elsősorban a jellegzetes ízélmény miatt fogyasztjuk. A rajongók ugyanakkor örömmel merülnek el a csilikultúrában is, aminek a kapszaicin – a paprika csípősségét okozó összetevő – semmihez sem hasonlítható hatása is a részét képezi.

Belehalni azért nem kell, és nem is érdemes ebbe a különleges, emlékezetes kalandba. Létezik ugyanis megoldás arra, hogy miképp csökkentsd ezt a kellemetlenül kínzó érzést, ami a csili fogyasztását vagy akár csak érintését követően elárasztja bőrödet, arcodat, szemedet, a szájüregről nem is beszélve.

A Chili Hungária Webáruház szakértőinek segítségével jártunk utána a sikeres praktikáknak, akik számottevő tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Elég csupán a világbajnok Spirit of Attila fantázianevű csiliszószra gondolni, és már az említésétől is könnybe lábad a szemünk. De a chilis.hu webshopban számos további felejthetetlen ízélményt okozó csiliszósz és egyéb csilis termék várja a bátor kalandorokat.

Vízzel és szappannal ne próbálkozz!

Az első gondolatod bizonyára az lenne, hogy azonnal a csaphoz rohansz. A víz azonban nem sok sikerrel kecsegtet: a kapszaicin ugyanis olajalapú, ezért kénytelen leszel más, az olajat semlegesítő oldatokat használni:

Bőrödet alkohollal érdemes bedörzsölni, majd mosogatószerrel lemosni. Megteheted ugyanezt szódabikarbónával vagy kukoricakeményítővel is, de az ecetes öblítés is segíthet.

A szádban lévő égő érzést savas italokkal (paradicsomlé, citrusfélék) csökkentheted. A tejtermékek is jó szolgálatot tehetnek, mert a kapszaicin felszívódik a zsíros közegben. A cukrot vagy mézet is kipróbálhatod, öblögetésre pedig ecet javasolt.

A szemben tapasztalható, elviselhetetlennek tűnő csípős érzés ellen segíthet, ha gyorsan villogó fénnyel fokozod a könnytermelődést, vagy tejbe áztatott ruhadarabbal öblögeted a szemedet. Alkalmazhatsz sóoldatot is, csak utána pislogj sokat és gyorsan.

A meglepetés sem maradhat el

Szuperül kiveséztük a csili különböző testrészeinkre gyakorolt hatásának enyhítését, legalábbis majdnem… Minket ugyanis már csak egy dolog érdekel, amire még nem kaptunk választ: mit kell tennünk, ha igaz a legenda, és a csili valóban kétszer csíp?

Ez azonban maradjon meglepetés, amiről szívesen fogadjuk az olvasói tapasztalatokat a chilis.hu webshop saját termesztésű csilipaprikából készült termékeinek kipróbálása után.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek