Starity

Rendezett, virágzó kert geotextillel és csepegtető rendszerrel

2021. november 07. 10:10   |   

Egy csepegtető rendszer kiépítése remek megoldás, ha a díszkertünk növényeit mindig élettel telve, egészségtől virágozva szeretnénk látni. A rendszer segítségével közvetlenül láthatjuk el a növényeink gyökérzetét az éltető folyadékkal. Ha pedig egy igazán rendezett kertre vágyunk, annak megteremtésében a geotextil is nagy szerepet vállalhat, hiszen képes megakadályozni, hogy gyomok bújjanak elő a virágok közül. Mit kell tudni ezekről a megoldásokról?

hirdetés
Rendezett, virágzó kert geotextillel és csepegtető rendszerrel

A csepegtető rendszer hatékonyabban táplálja növényeinket

A csepegtető rendszer lényege, hogy az öntözéshez használt vizet a legnagyobb hatékonysággal használjuk fel és juttassuk el egyenesen a növényekhez. A rendszer egyik legfontosabb alkatrésze a csepegtető cső, amelyen méterenként körülbelül 3 lyuk található.

Ezeken a lyukakon keresztül jut ki a víz, egyenesen ott, ahol a növények a legegyszerűbben fel tudják venni. Egy idő után a növények a gyökérzetüket is a csepegtető rendszer csöveihez alakítják, így maximális hatékonysággal tud eljutni hozzájuk a szükséges folyadék, illetve a vízzel oldott tápanyag.

Nagy előnye továbbá, hogy a csepegtető rendszer által adagolt víz nem párolog el. Amíg a szórófejek esetében nagy a párolgás, addig a csepegtető rendszer szinte veszteség nélkül juttatja célba a vizet.

A geotextil remek megoldás a gyomok ellen

A csepegtető rendszer segítségével tehát életerős, virágzó növényzettel díszíthetjük a kertünket. Ha nem szeretnénk, hogy a csepegtetéssel eljuttatott folyadékot a gyomnövények is elszívják, és rontsák a kertünk összképét, esetleg plusz munkánkat teremtsenek nekünk, a geotextil hasznos segítség lehet. Lényegében a geotextil egy réteget hoz létre közvetlenül a föld alatt, amellyel megakadályozza, hogy a gyomok elszaporodásához szükséges napsugárzás lejusson a talajba. A geotextil elfedésére pedig legtöbbször fenyőkérgeket, zúzott és görgeteg köveket használnak.

Ugyanakkor egy megfelelően kialakított csepegtető rendszer és a geotextil nemcsak a rendezett látvány kialakításában segít, hanem nekik köszönhetően a kert később sokkal kevesebb gondozást is igényel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek