Starity

A legjobb pezsgők szilveszterre vagy karácsonyra

2021. december 02. 16:04   |   

Úgy érezzük, hogy az idei szilveszter vagy karácsonyi időszak különlegesebb lesz, mint a korábbi években? Ebben az esetben érdemes lehet valamilyen minőségi itallal emlékezetesebbé tenni a nagy pillanatokat, amihez világszerte egyezményesen elfogadott módszer a pezsgővel való koccintás.

hirdetés
A legjobb pezsgők szilveszterre vagy karácsonyra

Ha idén nem szeretnénk valami teljesen szokványos vagy mondhatni átlagos pezsgővel koccintani, mert valóban különlegesnek ígérkezik az év vége, akkor segítünk kiválasztani az adott alkalomhoz leginkább ideális italt. amivel végre kiszakadhatunk az unalomig ismert gyártók és ízek bűvköréből. Lássunk néhány kiváló terméket ehhez!

Hungária Extra Dry

Tegyük fel, hogy nem akarunk túl sokat költeni egy ünnepi pezsgőre, de azért elszakadnánk a megszokásoktól, miközben azért egy magyar gyártó kínálatából válogatnánk. Hogy lehetetlen kérés? A Hungária Extra Dry jóvoltából szerencsére nem az, hiszen a magyar pezsgővilág egyik legkarakteresebb száraz italáról van szó, ami egyenesen az Egyet-Budai borvidékről származik.

Ez a pezsgő tehát ízig-vérig magyar, így száraz hatása ellenére is képes megédesíteni minden pillanatot, hiszen rendkívül kellemes, minőséget sugárzó ízvilággal büszkélkedhet. Nem véletlenül, hiszen olyan szőlőfajtákból készült, mint a Chardonnay, a Pinot Noir vagy a Királyleányka, így egyszerre van meg benne mindaz, amit a külföldi és a magyar pezsgőkben egyaránt szeretünk.

A Hungária azon túl, hogy nagyon száraz – természetesen vannak édesebb terméktípusok is –, rendkívül kellemes aromavilággal büszkélkedhet, miközben mindvégig érződik majd belőle egy határozott zöldgyümölcsös háttér, ami az első kortytól a lecsengésig bezárólag mindvégig megmarad. Kellemesen behűtve, aperitifként vagy fehér húsok mellé kiváló döntés.

Martini Brut

Amennyiben inkább egy olasz pezsgőt tennénk az asztalra idén szilveszterkor vagy karácsonykor, akkor érdemes lehet a jól ismert Martini valamelyik termékét választani ehhez. Kifejezetten ajánlott például a Martini Brut, mely a száraz pezsgők sorát erősíti, és minden megtalálható benne, ami egy olaszos temperamentumú italtól csak elvárható lehet.

Az ital alapját a fehér szőlő, pontosabban a válogatott minőségű Chardonnay és Glera típusok adják, melyek így együtt egészen sajátos hátteret biztosítanak a pezsgőnek, mind az íz-, mind az illatvilág tekintetében egészen kellemes hatás vár ránk a felbontást követően. Mindehhez pedig rendkívül száraz összhatás társul, ami a fogyasztás során mindvégig megfigyelhető marad.

Fogyasztása előtt a Martini Brut pezsgőt is erősen ajánlott jól behűteni, hiszen 6-8 Celsius fokon képes igazán kiadni magából a palackba zárt aromákat, miközben nemcsak önmagában, hanem étkezésekhez is kiváló, például szárnyasokhoz vagy salátákhoz egyenesen tökéletes választás.

Österreich Gold

Szeretnénk bearanyozni a 2021-es szezon karácsonyát vagy szilveszterét? Akkor az Österreich Gold pezsgővel szó szerint is megtehetjük majd. Ez a pezsgő ugyanis nem elég, hogy a nevén és a megjelenésén is magán viseli az aranyat, ráadásként még az italban is valódi, 23 karátos aranypelyhek úszkálnak, aminek köszönhetően a végeredmény egészen luxuskategóriás élményt nyújt.

Mindezt annak ellenére is, hogy az árcédula tekintetében még bőven a megfizethető kategóriát képviseli. Természetesen az ital közel sem csak a külsőségekkel szeretné eladni magát, hiszen az ízvilág tekintetében is ott van a legjobbak között, az aranyrúdra emlékezettő díszdobozból előbukkanó üvegben ugyanis kellemesen száraz, de nagyon zamatos, ízletes és karakteres pezsgő található.

Az Österreich Gold minden elemére a nagyon erős gyümölcsösség a jellemző, különösen a szőlős jegyek érződnek belőle határozottan, méghozzá közepesen hosszú, kiegyensúlyozott lecsengés, és mindvégig döbbenetes elegancia társaságában. Száraz pezsgő, mely jól behűtve adja vissza aromavilágának legjavát, miközben önmagában, de bizonyos ételekhez, például salátákhoz és könnyed fehér húsokhoz fogyasztva egyaránt tökéletes.

Moet & Chandon Brut Imperial

Ha még magasabb szintre emelnénk minőségi elvárásainkat a karácsonyi vagy szilveszteri pezsgő kapcsán, akkor a Moet & Chandon Brut Imperial egy újabb szintet képvisel, mondhatni a prémium italok egyik jeles képviselőjéről van szó. Nem véletlenül, hiszen a világ egyik legjobb és legismertebb pezsgőborászatából származik, egy vérbeli francia pezsgő, melynek alapját három szőlőtípus, a Chardonnay, a Pinot Noir és a Meunier adja.

Ez a pezsgő garantáltan emelkedetté és különlegessé teszi az adott pillanatot, hiszen egy rendkívül nemes, karakteres és érezhetően hosszan érlelt francia pezsgőről van szó, mely minden elemében a legjobbak között említhető egy lapon. Határozottan frissítő jelleggel büszkélkedhet, miközben minden elemét a gyümölcsösség teszi igazán teljessé, erőteljesen almás és virágos jegyekkel.

Mint a legtöbb száraz pezsgőt, természetesen a Moet & Chandon Brut Imperial-t is alapos behűtést követően érdemes fogyasztani, hiszen ilyenkor tud csak kibontakozni belőle az igazi sokszínűség. Kiváló megoldás önmagában, de bizonyos ételekkel együtt is nagyszerű kísérő, így például a legtöbb halételhez vagy a fehérebb húsú gyümölcsökhöz, esetleg salátákhoz garantáltan jó döntés.

Dom Perignon

Minden egyes alkoholos italtípusnak megvan a maga legfelsőbb prémium kategóriája. A pezsgők esetében ezt a szintet a Dom Perignon képviseli. Bármelyik típusát is választjuk, biztosan megtapasztalhatjuk a francia pezsgőkészítés legmagasabb szintjét, hogy milyen valójában egy kimagaslóan jó minőségű pezsgő, amivel olyan szilveszterünk és karácsonyunk lehet, amit soha nem felejtünk el, míg élünk.

A Dom Perignon ára ugyanis nem véletlenül olyan magas, a név alatt megjelenő minden pezsgőt rendkívül kiemelkedő figyelemmel és műgonddal, válogatott alapanyagokból készítik el, sőt ragaszkodnak a valódi fahordós érlelési módhoz, aminek köszönhetően még a legnagyobb ínyenceknek sem okozhat csalódást.

Nem véletlenül nevezik a Dom Perignont a világ egyik legelőkelőbb italának, amihez természetesen királyi aromavilág társul, méghozzá egy kicsit savas és fűszeres háttér társaságában. Fogyasztás előtt érdemes behűteni, fogyasztása pedig páratlansága miatt leginkább önmagában javasolt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek