Starity

Mennyibe kerül egy épület alapjainak lerakása, és mennyi ideig tart?

2022. március 31. 16:04   |   

Az otthontervezés csodálatos feladat. Megálmodni és megvalósítani azt, ami a szívekben megfogant vágy, igazi ajándék. Főleg, ha mindennek célja az otthonteremtés. Minden egy kósza elképzeléssel, és az érzéssel kezdődik, amik aztán cselekvéshez és első lépésben a tervezőasztalhoz vezetnek.

hirdetés
Mennyibe kerül egy épület alapjainak lerakása, és mennyi ideig tart?

Mit jelent az, ha egy épület szerkezetkész, és mennyibe kerül ennek az állapotnak az elérése?

Még mielőtt rátérnénk az anyagiakra, járjuk kicsit körül azt, hogy mit is jelent a gyakorlatban a szerkezetkész állapot. A fal-, padló- és mennyezetrendszerek ki vannak építve, ugyanakkor nincsenek lezárva. A gipszkarton telepítése még várat magára. A villanyszerelő az elektromos hálózatot elvezette az elosztódobozokból a különböző végpontokba (aljzatokba, villanykapcsolókba). Mindegyik dobozban az adott vezeték csupasz vége található, ami nem áll csatlakoztatás alatt. A vízvezetékek szereléséért felelős szakember mindezzel párhuzamosan fejezi be a munkáját. A falakon és az alsó szinteken át (ha vannak) elvezeti az ellátó és leeresztő csöveket a konyhai, fürdőszobai mosdókba, zuhanyzóba, fürdőkádba.

Az ellenőrök csak ezek után érkeznek meg, hogy jó esetben jóváhagyják, kevésbé optimális helyzetben felfüggesszék a munkálatokat. Ha minden rendben, akkor első körben a gipszkartonozás befejezése következik, majd a különböző végberendezések telepítése. Villany esetében ide tartoznak az aljzatok, lámpák, míg vízszerelésnél a fürdőkád, mosdó, zuhanyzó. Az ellenőrök második látogatása ezek utánra datálható. Itt már az építési engedély jóváhagyása, engedélyezése a tét. A fenti szűkre szabott leírásból egyértelműen kiderül, hogy a szerkezetkész állapot árazása rengeteg tényezőtől függ.

Mivel kezdődik az alapok lerakása?

A tervezés az alfája és az ómegája a folyamatnak. Az építész vagy mérnök által készített tervezet minden apró részletre kitér. És bár ekkor még nehéz konkrét árkalkulációval szolgálni, azért nagyjából a kondíciók vázolhatóak. Ez az anyagi tervezést megkönnyíti. Az, hogy maga a terv elkészítése mennyi időt vesz igénybe, abszolút egyénfüggő. Van, akinek fél év is kell ahhoz, hogy összeálljon a kép, és valóban minden egyes részlet a helyére kerüljön. De akad, aki olyan fix elképzelésekkel érkezik, hogy pár hét leforgása alatt megszülethet az a terv, aminek a megvalósítása gyakorlatilag azonnal elkezdődhet.

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi szituáció a ritkább. Mert bár a megrendelők többsége sejti, mit szeretne, de a technológiai háttérrel nyilvánvaló módon nincsenek tisztában. Ami nem is elvárás egyébként. Vagyis sokszor a törvények vagy éppen a gazdaságosság, praktikusság, hatékonyság elvei alapján átszabást igényel a fejekben formálódó elgondolás. Ez az a szakasz, amit nem érdemes elkapkodni, mert a jövő, az otthon kényelme, komfortja múlhat rajta. Az utólagos újratervezés vagy átalakítás sokkal több időbe, energiába és idegeskedésbe kerül, mint a nullpont kiböjtölése, ami olykor hosszadalmasnak tűnik, de ez az az „áldozat”, ami végül ezerszeresen megtérülhet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek