Starity

Mennyibe kerül a ház alapozása? Milyen költségekkel érdemes számolnunk?

2022. június 24. 14:02   |   

Azok, akik építkezésre adják a fejüket, számtalan különféle költséggel kell, hogy számoljanak ennek kapcsán. Azonban az első ezek közül óhatatlanul is a ház alapozása. Természetesen ma már több különféle technológia is létezik ezek kivitelezésére, így az árak is elég változóak lehetnek. Viszont mégis érdemes tájékozódni előtte a hozzávetőleges költségekről, hiszen másképp igencsak nagy meglepetés érhet bennünket, ha nem megfelelően kalkulálunk. Nézzük meg tehát, milyen árakra számíthatunk ilyenkor?

hirdetés
Mennyibe kerül a ház alapozása? Milyen költségekkel érdemes számolnunk?

Egyszerű beton alap

A házak alapozása kapcsán a legtöbben valószínűleg erre a típusra asszociálnak. Itt a kiásott alapra öntik rá a bekevert betont. Ennek a típusnak a költségei a legalacsonyabbak, viszont talán ez számít a legkevésbé strapabíró alapnak is. Az ilyen alapok átlagos ára köbméterenként olyan 216 ezer forint körül mozog – természetesen ez változó lehet, különösen a mostani gazdasági ingadozásra való tekintettel. Családi házakhoz viszont tökéletesen megteszi az ilyen egyszerű beton alap is, amennyiben nem több szintes ingatlanokról beszélünk – vagy olyanokról, amiket valamilyen hegyoldalra építenek fel, tehát sík felületen fekszenek.

Megerősített, azaz betonacél alap

A betonacél felhasználásával készült megerősített alap már jóval költségesebb lehet, mint az előbb említett változat. Itt különféle acélrudakat és rácsokat használnak az alap megerősítéséhez – erre öntik rá a megfelelő betont, amit majd ezek a merevítők egyben tartanak. Az ára átlagosan olyan 360 ezer forint tonnánként. Olyan épületekhez ajánlott, ahol nagyobb mértékű süllyedés várható, tehát nem sík felületre építették és/vagy masszív épületszerkezettel rendelkezik, mint a több szintes áruházak. Ebben az esetben ugyanis a merevítés nélküli, egyszerű betonalap megrogyna a nagy terhelés alatt.

Zsalukövek felhasználásával készült alap

A különféle zsaluköveket felhasználó házalapok átmenetet képeznek a fentebb említett egyszerű betonalap és a megerősített szerkezetű betonacél alapok között. Itt zsaluköveket raknak a betonalapba, ami segít fokozni annak a strapabíróságát – habár közel sem annyira, mint maga a betonacél. Azonban egy jó megoldás lehet egyes esetekben, ha a ház alapja nem igényel olyan fokú szilárdságot, mint amit az acél garantál számára. Ennél a típusnál ugyanis jóval alacsonyabb költségekre számíthatunk, mint a betonacél felhasználásával készült alapoknál. Az ilyen zsaluköveket felhasználó alapok átlagos ára körülbelül 285 ezer forint négyzetméterenként – ami jól mutatja az előbb említett különbséget.

Betonalap szalagok

Ez a típusú alapozás előregyártott betonelemek felhasználásával készül. Itt különféle betonlapokat raknak le az adott területre, amely majd a ház alapjául szolgál. Ez a legolcsóbb megoldás jelenti az épületek alapozásának tekintetében. Az ára körülbelül 213 ezer forint köbméterenként, ami tényleg olcsónak számít ezen a területen. Azonban a strapabíróság tekintetében egyáltalán nem beszélhetünk túlzottan masszív alapról a betonalap szalagokat illetően. Éppen ezért leginkább könnyűszerkezetes épületekhez érdemes felhasználni ezeket – az ilyen típusú házakhoz viszont első osztályúak lehetnek.

Munkadíjak

Az alapozást illetően különféle tarifákkal kalkulálhatunk a munkadíjak terén. Azonban mégis elmondható, hogy az alapozás árak körülbelül 19 ezer forint körül mozognak köbméterenként. Ha tehát ennél jóval magasabb árat kér el a kivitelező, akkor nem biztos, hogy tiszták a szándékai.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek