Starity

Mit kell tudni a kriptovaluta adózásról?

2022. július 25. 13:01   |   

Csak úgy, mint minden más bevételi forrás esetében, a kriptovalutánál is felmerül az adózás kérdése. Sokan úgy gondolják, hogy az anonimitás mögé bújva nem érdemes ezzel foglalkozni, azonban a valóságban ugyanúgy, mint más bevételekből, ebből is kötelező adózni.

hirdetés
Mit kell tudni a kriptovaluta adózásról?

Hogyan kell adózni a kriptovalutából származó nyereség után?

Annak ellnére, hogy a kriptovaluták birtoklása és kereskedelme valóban anonim, ha valaki fiat valutára váltja ezt a pénzt, az anonimitás is megszűnik. Mindegy, hogy manuális kereskedsz vagy automatikus verziót választasz, mint a Tradensea kereskedő szoftverei, ha profitod keletkezik és ezt ki szeretnéd utalni, akkor adózni kell utána.

Minden hiteles kriptovaluta tőzsde megköveteli, hogy egy ‘Know your Customer’ (KYC) azonosítás keretében azonosítsd személyazonosságodat. A legtöbb platformon már a regisztráció után kérik ezt, de legkésőbb akkor meg kell adnod az adataid, amikor a kriptovalutádat át szeretnéd váltani fiat pénzre. Miután pedig a személyes adataink már szerepelnek az adatbázisban, az adóhatóságnak nincs nehéz dolga kikérni azokat, ha nagyobb összegek jelennek meg a számlánkon.

A kriptovaluta adózás részletei

Az adózás a kereskedés során szerzett jövedelmed után történik meg. A költségeket ugyan nem lehet elszámolni, de a szerzési értéket, azaz a befizetett összeget le lehet vonni a bevételből. Tehát, ha egymillió forintért veszel kriptovalutát, majd ezzel kereskedsz és visszaváltod fiat valutára, ami ekkor már három millió forintot ér, akkor két millió forint után kell adózz.

A kriptovalutából származó profit bevallása az egyéb jövedelem kategóriába tartozik. Addig, amíg kriptovalutában tartod a befektetésed, illetve a profitod, nem kell adózni utána. Nem kell adózni azután sem, ha egy kriptovaluta párral kereskedsz, tehát mondjuk bitcoint váltasz BNB-re. Azonban, ahogy a kriptovalutád hagyományos valutára váltod, egyből adófizetési kötelezettség keletkezik.

Mi a helyzet a stakinggel?

Staking során az általad kiválasztott kriptovaluta valamilyen hosszúságú időre lekötésre kerül. Lényegében olyan, mint egy hagyományos banki lekötés, ugyanúgy jár kamat is utána. Jellemzően ugyanabban a kriptovalutában kapod a kamatot, amelyikben lekötötted, de ez alól lehetnek kivételek is. Amíg a kamatot nem váltod át hagyományos valutára, addig itt sem keletkezik adófizetési kötelezettség. 

Ezzel együtt is érdemes alaposan dokumentálni az árfolyamváltozásból, kereskedésből és a stakingből származó profitot is. Ezenfelül a befizetéseinkről szóló számlákat is hasznos megőrizni. Természetesen ezeket a legtöbb esetben utólag is le lehet kérni, de jobb biztosra menni. Így, amennyiben adózás során szükség van rá, akkor be tudjuk mutatni az adóhatóságnak a teljes tevékenységünket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek