Starity

Művészeti alkotás vagy csalás? Milliós összegért árult egy galéria egy plafonra feldobott uborkaszeletet

2022. augusztus 05. 09:09   |   Szerző: Four

Meglepő "múvészeti alkotással" rukkolt elő egy művész egy új-zélandi galériában.

hirdetés
Művészeti alkotás vagy csalás? Milliós összegért árult egy galéria egy plafonra feldobott uborkaszeletet
Fotó: fineartssydney/Instagram

Nem mindennapi "karriert" futott be egy McDonald's-burger uborkaszelete.

Matthew Griffin képzőművész az új-zélandi Michael Lett galéria mennyezetére dobta fel a burgerből származó uborkadarabok egyikét, amely ezt követően "Pickle" (uborka) néven kiállítási darab lett - 10000 ausztrál dollárért (kb 2,7 milló forint) pedig bárki megvehette a különleges "művészeti alkotást".

Ryan Moore, a sydney-i Fine Arts igazgatója (ez a galéria reprezentálja Griffint) a The Guardiannak úgy nyilatkozott, "nem helytelen a humoros reakció a dologra - oké, hiszen ez vicces". Moore szerint az, hogy az uborka művészeti alkotás-e, nem Griffinen, hanem a kiállítást megtekintőkön múlik.

Általánosságban véve nem a művészek azok, akik eldöntik, hogy valami művészeti alkotás-e vagy sem - ők azok, akik elkészítik a dolgokat. Hogy valami értékes és fontos-e mint művészeti alkotás, azt az dönti el, hogy mi, a társadalom részei hogyan beszélünk róla, hogyan tekintünk rá. Habár úgy tűnik, hogy ez egy uborka a mennyezetre ragadva - mert pontosan az, ami - van valami szoborszerű benne az első találkozás során.

- mondta Moore.

Habár a kiállítás július 30-án véget ért, azt nem lehet tudni, hogy valaki megvásárolta-e az uborkát. A TODAY szerint azonban ha bárki így döntött volna, akkor sem vihette volna el a zöldséget, hanem "instrukciókat kapott volna, hogyan alkossa újra a művészetet a saját otthonában".

Fotó: Fine Arts, Sydney/Instagram

via People

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek