Starity

Középfülgyulladás tünetei és kezelése - Hogyan kezeljük házilag?

2022. október 25. 13:01   |   

A középfülgyulladás egy kifejezetten gyakori megbetegedés, amely nemcsak kisgyermekeknél fordulhat elő, hanem felnőtteknél éppúgy felütheti a fejét. Amennyiben fülfájást észlelünk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a szakember látja igazán, hogy mi lehet a probléma gyökere.

hirdetés
Középfülgyulladás tünetei és kezelése - Hogyan kezeljük házilag?

Annak ellenére, hogy a középfülgyulladás sok esetbe gyors lefolyású betegség - akár 2-3 nap alatt is enyhülhetnek, majd pedig elmúlhatnak a kínzó tünetek - mégis szakemberre kell bízni a diagnózis felállítását. Fülgyulladásra legtöbb esetben fülcsepp kerül felírásra, amely hatékonyságának köszönhetően hamar orvosolja a fennálló problémát.

A középfülgyulladás lefolyása és tünetei

Egy tökéletesen megválasztott fülcsepp fülgyulladásra kiváló megoldást nyújthat - amely akár a Kalmia kínálatában is megvásárolható. Mindazonáltal kiegészítésként házi praktikákkal is lehet próbálkozni a gyógyulás felgyorsítása érdekében. A középfülgyulladásnak több altípusa is ismert, így amennyiben a szakember sikeresen megállapította a fennálló problémát, akkor sokkal célirányosabban kezdhetünk neki a kezelésnek. 

A középfülgyulladás egyik makacs formája nemcsak lázzal járhat, de akár hétről hétre is visszatérhet, így ebben az esetben elengedhetetlen a szakorvosi beavatkozás. Így eredményesen elkerülhető a súlyos szövődmények kialakulása. Tünetei közé tartozhat a fájdalmon túl az étvágytalanság, a láz, a hallásvesztés, a fül erős fájdalma, az elesettségérzés, valamint a fülfolyás.

Hogyan kezelhető házilag a középfülgyulladás?

A gyógyszer ugyan hosszú távon hatékony megoldást nyújthat, mégis vannak olyan házi praktikák, amelyek felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot és megszüntethetik a kínzó tüneteket. Kisgyermekek esetében, akik sokkal alacsonyabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek, kifejezetten hatásos lehet. Esetükben a megnövekedett fájdalom, az étvágytalanság és a nehéz alvás a szülőnek is aggodalmas pillanatokat okozhat. A fájdalom csökkentése érdekében fókuszáljunk a fül melegítésére.

Több megoldás is létezik, választható a melegített meggymagpárna, a langyos sós zsák vagy a meleg vízes törölköző egyaránt - amely épp megtalálható otthon és amely a legkényelmesebb. A meleg nagyon jót tesz a fülnek, azonban óvatosan kell vele bánni, víz ne kerüljön a hallójáratokba!

Mivel a középfülgyulladás felső légúti tünetekkel is járhat, érdemes odafigyelni a helyiség megfelelő páratartalmára és a rendszeres folyadékpótlásra. Mindazonáltal pedig kipróbálható a gőzölés, valamint az illóolajok ereje is. Használhatunk eukaliptuszos vagy borsmentás olajat, hatékonyan meg fogja szüntetni az orrdugulást, és feloldja a letapadt váladékot is. Az orrspray orrdugulás ellen kiváló készítmény, érdemes ezt is bevetni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek