Starity

Milyen hatása van a szervezetre a vegán étrendnek?

2022. november 20. 13:01   |   

Manapság rengeteget lehet hallani a vegán étrendről. Egyrészt azért, mert egyre többen tartják fontosnak az állatokkal való békés együttélést, másrészt pedig azért, mert számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

hirdetés
Milyen hatása van a szervezetre a vegán étrendnek?

Ezt a cikkünket azért készítettük, hogy elmondjuk, mit érdemes tudni a vegán étrendről. Először is vázoljuk, hogy miből áll, utána pedig sorra vesszük a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait is. Végül pedig arról is szó lesz, hogy mik azok a tápanyagok, amiket érdemes pótolnod.

Ha a témában egy részletesebb bejegyzést is olvasnál, akkor figyelmedbe ajánljuk a Sunpure Magyarország blog oldalát. Itt azokat a fehérjeporokat is megtalálod, amik tökéletesen beilleszthetők a vegán életmódba. 

Miből áll a vegán étrend?

A vegán étrend azt jelenti, hogy 100%-ban növényi alapú ételeket fogyasztasz. Vagyis nemcsak a húst mellőzöd a tányérról, hanem minden olyan élelmiszert, amiben állati összetevők találhatóak. Nem eszel tehát többek között tojást, tejet, sajtot és egyéb tejterméket. Természetesen a legtöbbnek már van vegán változata, így nem feltétlenül kell végleg lemondani róluk. 

Bár mi most csak az étrendről beszélünk, de fontos tudnod, hogy a vegánság nemcsak az étkezésre terjed ki. Ha elköteleződsz mellette, akkor az egy teljes életmódváltást jelent. A vegánok odafigyelnek arra is, hogy ne használjanak például olyan kozmetikumokat, amikben állati összetevők vannak.

Milyen hatásai vannak?

Ha kerülöd az állati összetevőket, és kizárólag növényi alapon étkezel, az nagyon jót tesz a szívednek. Szó szerint. Az állati eredetű termékek sok telített zsírt tartalmaznak, amiről azt kell tudni, hogy nagymértékben megemeli a koleszterinszintet. Az pedig különböző szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A növényi élelmiszerek ráadásul jellemzően kevesebb kalóriát tartalmaznak. Ha tehát csak azokat fogyasztod, akkor alacsonyabb testtömegindexet (BMI) érhetsz. Ennek hatására pedig csökken az elhízás veszélye, ami szintén a szívproblémák egyik fő kiindulópontja. Az is a vegán étrend mellett szól, hogy csökkenthető vele a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Milyen tápanyagokat kell pótolnod?

Tény, hogyha nem fogyasztasz húst és állati eredetű élelmiszereket, azzal kivonsz néhány fontos tápanyagot az étkezésből. Ezeket tehát pótolnod kell ahhoz, hogy meg tudd őrizni az energiádat, egészségedet. Többek között ide tartozik a B10-vitamin, a vas, a kálcium, a D-vitamin és a cink.

Bár a vegánság jár némi odafigyeléssel és lemondással, cserébe viszont rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre. Sokkal szívbarátabb étrendet alakíthatunk ki magunknak, és nagymértékben csökkenthetjük a cukorbetegség, illetve az elhízás veszélyét. Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő étrend-kiegészítőkkel pótoljuk azokat a tápanyagokat, amikből az életmódváltás miatt kevesebbet viszünk be a kelleténél.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek