Starity

Lakásvásárlás okosan: 5 buktató, amire érdemes odafigyelni

2022. november 21. 22:10   |   

Egy új lakás vásárlása mindig hosszú távú elköteleződés, életünk egyik legfontosabb döntése. Egy ilyen meghatározó vállalásba csakis pontos elképzelésekkel és megfontolt tervezéssel érdemes belevágnunk, minden részletét ajánlott átgondolni. Kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a legnagyobb veszélyekkel, éppen ezért összegyűjtöttük az 5 legfontosabb buktatót, melyeket elkerülve körültekintően választhatjuk ki új otthonunkat.

hirdetés
Lakásvásárlás okosan: 5 buktató, amire érdemes odafigyelni

A lakásvásárlás folyamata

Egy új lakás vásárlásának folyamata elsőre bonyolultnak tűnhet, hiszen nagy kockázatú, gyakran évtizedes elköteleződést igénylő döntésről beszélünk. Kellő alapossággal és a szükséges lépések pontos feltérképezésével azonban megalapozott döntést hozhatunk.

Legyenek pontos elképzeléseink

Legelső lépésként érdemes végiggondolni, milyen lakást is keresünk jövőbeli otthonunknak. Rengeteg időt megspórolhatunk azzal, ha csak a valóban számunkra megfelelő lakásokkal foglalkozunk. Hol helyezkedjen el a lakás, mekkora méretűre van szükségünk, gondolkodunk-e panelban, fontos-e, hogy legyen erkélye, esetleg liftje? Ezeket a kérdéseket érdemes előre feltenni és megválaszolni magunknak. Végül saját lehetőségeinket kell elvárásaink mellé rendelni, megvizsgálni, melyik lakás van összhangban a költségvetésünkkel.

Az ideális lakás keresése

Ha tisztáztuk a legfontosabb szempontokat, indulhat a keresgélés. Mivel ez a folyamat általában a leghosszabb időszak, ne kezdjünk el aggódni, ha nem jutunk sokra pár hét alatt. Igyekezzünk minél több lakáshirdetést átbogarászni, összehasonlítani őket, és amelyek megfelelőnek tűnnek, azokat mindenképp nézzük meg személyesen is. Ezekre az alkalmakra szakértői segítséget is érdemes magunkkal vinni, aki képes felmérni a lakás állapotát.

Ajánlattétel és alkudozás

A lakásról szerzett információk és saját költségkeretünk ismeretében már képesek leszünk ajánlatot tenni. Ezzel egyszerre nyilvánítjuk ki szándékunk komolyságát a vásárlásról, illetve közölhetjük a tulajdonossal, hogy az általa meghirdetett árhoz képest milyen összegre gondoltunk. Ha elképzeléseink végül találkoznak, következik a foglaló és az előleg kérdésköre. Foglalónak azt az összeget nevezzük, amely az eladót illeti abban az esetben is, ha végül a vevő miatt hiúsul meg az üzlet, azzal, hogy amennyiben az eladó felelősségi körébe tartozó okból hiúsul meg az adásvétel, úgy a vevőt a foglaló összegének kétszerese illeti meg. Az előlegnél más a helyzet, ha bármilyen okból a vevő meggondolja magát, ez az összeg visszajárhat a tulajdonosnak.

Szerződéskötés és lakáshitel

A vevőknek mindenképp érdemes felkérni egy ügyvédet, hogy segítsen elkészíteni a szerződést, és hogy végigvigye az átírás folyamatát. Ő figyel majd helyettünk a tulajdoni lap ellenőrzésétől a birtokbavétel részletezésén keresztül az esetleges ingatlanon lévő terhek feltérképezéséig. Amennyiben lakáshitel igénylésével vásároljuk lakásunkat, előbb csak az önerőt szükséges kifizetnünk, és tisztázni a törlesztés részleteit.

5 lehetséges buktató, amit ne hagyjunk figyelmen kívül

Bármennyire alaposak is vagyunk a lakás kiválasztása során, mint minden területnek, ennek is megvannak a maga tipikus buktatói. Szakértői segítséggel a legtöbb kiküszöbölhető, így sose legyünk restek megfelelő segítséghez folyamodni, hogy elkerüljük a váratlan nehézségeket.

Járulékos költségek

Az egyik leggyakoribb problémát azok a hibák jelentik, melyek csak a lakásvásárlás után jutnak tudomásunkra. Újépítésű lakásnál általában korszerű megoldásokkal és garanciális kivitelezéssel dolgoznak a vállalatok, ám használt lakásnál meglepő dolgokba futhatunk bele, amiket olyankor már nekünk kell kifizetnünk. Ezek elkerülése érdekében érdemes már a megtekintések alkalmával szakértői segítséget kérni, aki képes felmérni és értékelni a lakás állapotát, valamint meghatározni, hogy az esetleges felújítások, energetikai korszerűsítések mekkora kiadással járnának.

Rejtett nehézségek

A lakás állapotán kívül jogi buktatói is lehetnek az elsőre álomlakásnak tűnő ingatlannak. A tulajdoni lap átvizsgálása mindig kritikus pont, hiszen tisztázza a legfontosabb kérdéseket az eladás körül. Rögtön kiderül például, hogy a lakást hirdető személy-e valójában a tulajdonos, vagy ha rendezetlenek az aktuális tulajdonviszonyok. Képet kaphatunk a lakást esetlegesen terhelő hitelekről, tartozásokról, illetve minden olyan jogi körülményről, ami megnehezítheti számunkra a vásárlást. Ezek tisztázását érdemes egy általunk kiválasztott ügyvédre bíznunk.

Lakáshitel konstrukciók

Amennyiben nem rendelkezünk a lakásvásárláshoz szükséges teljes összeggel, lakáshitelért kell folyamodnunk. A megfelelő feltételek kiválasztása kritikus lépés, hiszen többéves, gyakran évtizedes futamidőn át kell törlesztenünk döntésünk eredményeképp. Lakáshitel igényléséhez is érdemes a megfelelő szakemberhez folyamodnunk, aki lehetőségeinket felmérve a számunkra legjobb megoldást képes megtalálni.

Támogatási formák

Érdemes körüljárni, hogy lakásvásárlásunkhoz milyen támogatási lehetőségek jöhetnek szóba, hiszen ezek csak bizonyos feltételek teljesülése esetén igényelhetőek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagy ismertebb nevén a CSOK, a falusi CSOK, a melléjük felvehető államilag támogatott hitel, az áfa-visszatérítés és Babaváró hitel mind saját feltételrendszerrel rendelkeznek.

Türelemjáték

Az egyik legnagyobb buktató, melybe sokan beleesnek, hogy hirtelen felindulásból hozzák meg végső döntésüket. Stimmel az ár, ügyvédünk mindent rendben talált, a lakás általános állapota is remek, mi baj történhetne? Végső döntésünk meghozatala előtt érdemes végiggondolni, hogy hosszú évekig fogunk az adott ingatlanban élni, így mindenképp végezzünk a környékkel kapcsolatos kutatómunkát is. Beszéljünk a szomszédokkal és a lakóközösség tagjaival, járjuk be a környéket nappal és éjszaka is!

Megfelelő segítséggel tehát könnyedén elkerülhetőek a legnagyobb buktatók is, kiigazodhatunk a rengeteg hirdetés, lakáshitel konstrukció és támogatási forma sűrűjében. Így újonnan vásárolt lakásunk életünk legfontosabb, és egyben legjobb döntése is lehet egyszerre.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek