Starity

A gluténmentes kenyér sütésének titka

2023. január 17. 13:01   |   

Nincs is annál jobb érzés, mikor amikor sikerül megsütni a tökéletes állagú gluténmentes kenyeret. Sok minden befolyásolhatja a végeredményt, ezért is hoztunk a mai cikkünkben néhány tippet és trükköt, amelyek a lehető legjobb esélyt adják arra, hogy siker koronázza a törekvéseidet.

hirdetés
A gluténmentes kenyér sütésének titka

Az első néhány alkalommal semmiképpen se térj el a receptektől!

Tudjuk, hogy erős a kísértés arra, hogy kísérletezni kezdj az összetevőkkel, de mi mégis azt javasoljuk, hogy az első néhány sütés alkalmával próbálj meg ragaszkodni a receptben leírtakhoz. Mi általában az Éléskamra finom reform paleo lisztkeverékei között található Falusi fehér kenyér szénhidrátcsökkentett lisztkeverékhez mellékelt receptet szoktuk használni, ami a következőképpen szól. 

Keverj el 3 db M-es tojást 80 ml vízzel, 20 ml friss citromlével és 10 g folyékony zsiradékkal! Majd add hozzá az említett lisztkeveréket, és egy kanállal lehetőleg kb. 2-3 percig keverd! Próbálj meg minél több levegőt beledolgozni! 30 perc pihentetés után gyúrd át a tésztát egy pici reform liszttel szórt felületen, és formázd meg a kívánt alakra. Javasoljuk, hogy hintsd meg egy pici liszttel kívül, hogy házias hatású és jó ropogós legyen, majd helyezz el rajta 4-5 helyen mélyebb vágásokat! Ezután már csak annyi maradt, hogy alsó-felső fokozaton, 200 fokon 20 percig sütöd. Miután pedig letelt az idő, átteszed a hőmérsékletet 180 fokra, és további 45 percig sütöd. 

Győződj meg róla, hogy minden összetevő alaposan összekeveredett!

A gluténmentes kenyér tésztáját erőteljesen kell keverni. A legjobb módja ennek egy dagasztó szár használata, ha azonban nem rendelkezel ilyen eszközzel, akkor a legjobb, ha beveted a kezeidet. Mivel nincsen glutén, ezért nyugodtan dolgozhatsz teljes erőbedobással, így ugyanis nem áll fenn a túlkeverés veszélye. Ha a végeredmény nagyon morzsaszerűnek tűnik, akkor nem arról van szó, hogy túldolgoztad, hanem valószínűleg túl kevés nedvesség került bele. 

Szükséged lesz egy konyhai hőmérőre is!

Az összetevők pontos adagolása mellett a sütési hőmérséklet is kiemelt jelentőséggel bír. legtöbb sütő azonban nem megfelelően van kalibrálva, ezért mindenképpen szükséged lesz egy konyhai hőmérőre. Így elkerülheted annak a veszélyét, hogy túl forró sütőben sütöd a kenyeret. Ez ugyanis csak ahhoz vezet, hogy a kenyér széle azelőtt megsül, mielőtt megfelelő szerkezet alakulna ki a belsejében. 

Az elkészült kenyér tárolása

Javasoljuk, hogy a kihűlt kenyeret felszeletelve csomagold bele alufóliába, és így helyezd a mélyhűtőbe! Ha időközben rákívánnál a friss, gőzölgő kenyérre, akkor kiveszed a megfelelő mennyiséget, és sütőben vagy mikrohullámú sütőben felmelegíted, de a kenyérpirítóban megpirítva is igazán ízletes lesz. 

Ne keseredj el, ha a végeredmény nem olyan, mint amit elképzeltél!

Végezetül, annak a valószínűsége, hogy első alkalommal sikerül megalkotni a tökéletes állagú gluténmentes kenyeret, az felér a lehetetlennel. Ezért ne hagyd, hogy a végeredmény a kedvedet szegje, majd legközelebb posztolsz róla az Instagram feededben!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek