Starity

Mit tehetsz a száraz, cserepes ajkak kialakulása ellen?

2023. február 13. 18:06   |   

Ősszel és télen a hideg, szeles időjárás és a fűtési szezon megviselheti bőrünket, főleg, ha hajlamos a kiszáradásra. Mivel ajkainkon nem található faggyúmirigy, ezért sokkal érzékenyebben reagálhatnak a környezeti hatásokra, könnyebben válhatnak dehidratálttá.

hirdetés
Mit tehetsz a száraz, cserepes ajkak kialakulása ellen?

A kicserepesedett száj nemcsak kellemetlen érzés, hanem esztétikailag sem nyújt túl szép látványt. Az üzletekben kapható olcsó ápolóbalzsamok sok esetben kicsit sem segítenek a problémán.

A jobb minőségű ajakírek ára az egekbe szökhet, ám mindössze néhány természetes alapanyag felhasználásával te is készíthetsz otthon magadnak saját ajakápolót.

Levendulás, mézes ajakbalzsam házilag

Vízgőz felett melegített dupla falú vagy üvegedénybe mérjünk ki 3 evőkanál kókuszzsírt, 1 evőkanál édes mandulaolajat és 2 evőkanál méhviasz pasztillát. Ha egynemű keveréket kaptunk, vegyük le a tűzről, és mehet hozzá 20 csepp levendula illóolaj.

Az élmény és a hatás fokozása érdekében tehetünk bele fél teáskanál mézet is, de ez el is hagyható. Öntsük a keveréket fertőtlenített tégelyekbe és hagyjuk megszilárdulni. Hűlés után tegyük rá a kupakot is, és kész is van a pompás ajakírünk, mely gyengéden ápolja szánkat.

Ebből a mennyiségből 8-12 tubus megtölthető, közvetlen napfénytől elzárva akár 2 évig is eláll, úgyhogy tartalékolhatunk későbbre vagy ajándékozhatunk belőle szeretteinknek. Biztosan örülni fognak neki, főleg, ha hajlamosak ajkaik a kiszáradásra.

Milyen okai lehetnek a kicserepesedett szájnak?

Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben, amit feltétlenül ki kell deríteni. A vashiány, a cukorbetegség, az alacsony B2-vitamin szintje mind forrásai lehetnek a túlzott száj körüli szárazságnak.

Mielőtt orvoshoz fordulnánk, érdemes megnézni, nem nyalogatjuk-e túl sokat esetleg a szánkat. Gyakran akaratlanul is benedvesítjük ajkainkat, annak reményében, hogy nem száradnak ki. Hosszú távon azonban ezzel pont az ellenkező hatást érjük el, ugyanis a nyál kifejezetten szárítja a bőrt.

Dohányzás hatására felgyorsul a bőr öregedése, ez is egy példa a számtalan kellemetlen mellékhatásra. Mivel az alkohol is dehidratál, annak túlzott vagy gyakori fogyasztása is állhat a háttérben.

A folyamatos és rendszeres, megfelelő mennyiségű víz fogyasztása a folyadékpótlás kiváló módszere.

Tippek az ajkak kiszáradásának megelőzéséhez

  • Ne moss arcot forró vízben, állítsd inkább langyosra a csapot!

  • Ha túl száraz a levegő otthonodban, használj párásítót!

  • Kerüld az olyan kozmetikumok használatát, melyek irritálják a bőröd! Válassz illat-, színezék- és alkoholmentes termékeket!

  • Ha mód van rá, inkább lélegezz az orrodon keresztül! A szájon át áramló levegő is szárítja annak bőrét.

Ez a kicsinek tűnő probléma könnyen elronthatja mindennapjainkat, mivel sokkal bosszantóbb, mint elsőre gondolnánk. Ha optimálisan gondoskodunk nemcsak a többi testrészünk, hanem ajkaink egészségéről is, bársonyos puhaságukkal fogják meghálálni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek