Starity

A macskák helyes etetéséről 3 pontban: mi adj, illetve ne adj a cicádnak?

2023. március 13. 14:02   |   

A cicák többsége nem olyan falánk "mindenevő" mint a kutyák, hanem nagyon is megválogatják, hogy mit hajlandóak elfogyasztani. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a gazdi olyasmivel kínálja kedvencét, ami valójában nem túl optimális táplálék számára. Nézzünk is meg pár gyakori hibát, és azt, hogy mivel lehet őket kiküszöbölni!

hirdetés
A macskák helyes etetéséről 3 pontban: mi adj, illetve ne adj a cicádnak?

Házi koszt helyett macskatáp

Májkrém, felkockázott párizsi, karikára vágott virsli, tejbe aprított kenyér, a gyerek reggeli kakaójának maradéka, joghurt, tejföl, levesben főtt csirkeaprólék, halszálka… Csak néhány azon példák közül, amikkel egyes gazdik a macskájukat etetik. 

Ezek közül azonban némelyik szimplán haszontalan, több viszont kifejezetten káros a cicák egészségére nézve! Egy felelősségteljes gazdi az efféle házi kosztok helyett prémium eledellel, például a Petgurunál kapható Happy Cat tápok valamelyikével táplálja kedvencét. 

A teljes értékű eledelek gyártásakor ugyanis figyelembe veszik a cicák tápanyagigényét, így az étkezéssel minden fontos makrotápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutnak, ráadásul az ideális mennyiségben. Ugyanez viszont az imént említett egyéb élelmiszerek esetében korántsem mondható el. 

Ma már az sem lehet kifogás, hogy túl drágák a macskaeledelek vagy nem elég nagy az elérhető kínálat, ugyanis minden árszegmensben lehet kapni jó minőségű tápokat, és webshopok tömkelege várja a rendeléseket. Ami neked csak egy kis utánajárás és pár kattintás, az cicádnak finom és kiegyensúlyozott étrend.

Kutyaeledel helyett macskaeledel

Amelyik házban kutya és cica is él, ott gyakorta megfordul a gazdi fejében, hogy nem lehetne-e egy szuszra letudni mindkét faj képviselőinek etetését. Hisz a kutyaeledel olcsóbb, nagyobb kiszerelésű, kinézetre és szagra hasonló, miért ne lenne jó a macskának is?

Nos azért, mert az összetétele teljesen eltérő. Hisz a kutyák emésztőrendszere és tápanyagigénye nagyban különbözik a macskákétól, ezért nem ugyanazt az étrendet igénylik. Efelől magad is megbizonyosodhatsz, ha tüzetesen áttanulmányozod egy kutya- és egy macskaeledel összetevőinek listáját. Természetesen ez visszafelé is működik, tehát kutyát sem etetünk macskatáppal.

Ha mégis így tennél, az előbb utóbb komoly megbetegedést okozna a kutyádnak/ cicádnak. 

Ugye most már nem is kérdés, hogy miért nem lehet egymással helyettesíteni a kettőt?

Tehéntej helyett macskatej

Régi beidegződés, hogy a cicák imádják a tejet. Ma már nem csak azt tudjuk, hogy a felnőtt állatok számára voltaképp teljesen felesleges, hanem azt is, hogy a tehéntej kifejezetten káros, ugyanis érzékenyek a benne lévő laktózra.

Amennyiben mégis szeretnéd a cicát tejjel kínálni, akkor semmiképp se tehéntejet adj neki, hanem vásárolj kifejezetten macskák számára készült tejet, ami biztosan nem okoz emésztési problémákat!

Ha pedig arról van szó, hogy elárvult kiscicát nevelsz, a tej akkor is tiltólistás. Az apróságoknak macskatejpótló tápszerre van szüksége, amit ugyancsak állateledel-kereskedésben vagy állatpatikában szerezhetsz be.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek