Starity

A ma is létező matriarchátus

2023. április 16. 03:03   |   

Az ősi matriarchális társadalmakban a nőket és az anyákat különleges tisztelet és szeretet övezte, a társadalom és a család alappillére minden esetben a nő volt. Legalábbis az antropológusok és a történészek többsége szerint a világ nagy részén az anyaközpontú társadalmi berendezkedés volt az uralkodó.

hirdetés
A ma is létező matriarchátus

Az anyák szava szent volt, hiszen ők biztosították a születést, az élet folyamatosságát. Az anyaság szentségnek számított, aminek boldogan alárendelték magukat a férfiak is. 

Az 1-5. században elinduló indoeurópai nomád népeknek köszönhetően elterjedt a világon az általános férfiuralom. Egyes nézetek szerint az állattenyésztés hozta magával a társadalom szerkezetének átalakulását, mivel annak elterjedése miatt sokkal több férfierőt igényelt a mindennapi élet, mint a földművelés korszakában. 

A világ nagy részének működési alapja ma már patriarchális, azonban vannak olyan helyek, ahol a mai napig élnek kisebb matriarchális társadalmak. Pontosabban matriarchális jellegről beszélhetünk, hiszen mindegyik némileg eltérő struktúrát használ a rendszer működtetésére.

Az akanok matrilineáris társadalma

Ghána lakosságának megközelítőleg felét teszik ki az akanok, akiknek matrilineáris a berendezkedése. A nagyobb közösségekben a hagyományos vezető szerep a férfiaké ugyan, de a nők szerepe is nagyon jelentős. A vezető férfi női családtagjai – felesége, anyja és lánytestvérei – nemcsak, hogy beleszólhatnak a döntésekbe, de a férfinak kötelessége kikérni véleményüket. 

A férfiaknak elsődlegesen a nőrokonaik gyermekeit kell támogatniuk, nem a sajátjukat. A vagyonukat és a pozíciójukat is a női családtagok gyerekei öröklik. 

Az akanok társadalma 7-8 nagyobb törzsből, azaz klánból áll, melyek több ágra bomlanak. Ezek élén egy tekintélyes férfi áll, de az ügyekről tulajdonképpen a nők döntenek, akik az esküvőket, temetéseket és a különböző szertartásokat is megszervezik. 

A társadalmi szerveződés elsődleges alapja tehát az akanok törzsében ez a 7-8 klán, amelyek meghatározzák az egyének személyiségtudatát, a státuszát, az öröklődési szabályokat, sőt az alapvető emberi kapcsolatokat is. 

A szent kakaó és a bribrik

Costa Rica Limón tartományában él a bribri törzs, ahol a családok, klánok vezetői nők. Ők hozzák a szabályokat, ők öröklik a földeket, a szertartásokat is ők vezetik, és ők végzik el az egyik legfontosabb feladatot, azaz a szent kakaó elkészítését is. 

A matriarchális jellegű társadalmak nagy részének közös jellemzője, hogy szeretetben és békében élnek együtt az emberek, a nők pedig képesek oly módon betölteni a vezetői szerepet, hogy nem nyomják el a férfiakat. Kiválóan helytállnak az effajta szociálisan érzékeny társadalmak napjainkban is. 

A matriarchális berendezkedés tehát több természeti népnél a mai napig fennáll, és ezek jellemzően hatékonyan is működnek. Vannak mindössze néhány ezer főt számláló közösségek, de akadnak többmilliós népcsoportok is ezek között. Ha kíváncsi vagy, hol élnek még olyan társadalmak, ahol a nő az úr, olvasd el a Wanderers érdekfeszítő írását ebben a témában!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek