Starity

Melyek a leghíresebb ír alkoholos italok?

2023. április 16. 03:03   |   

Írországi vakációzásunk idején a nevezetességek meglátogatása mellett érdemes kipróbálni a helyi gasztronómiát is. Ételeik egyszerűek, de táplálóak, gyakori alapanyagnak számítanak a különféle húsok, a burgonya, a káposzta, a sajt és a vaj. Italok terén sokunknak ismerős lehet a whisky, az ír kávé, és a sör. Ez utóbbiakat egy kicsit részletesebben is ismertetjük.

hirdetés
Melyek a leghíresebb ír alkoholos italok?

Whisky

A whisky egy olyan alkoholos ital, amelyet gabonafélék (általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta) erjesztésével és lepárlásával állítanak elő. Az így kapott szeszesitalt aztán tölgyfahordókban érlelik a palackozás előtt. Az egyik leghíresebb ír fajtája a Jameson whisky számos hazai webshopban megtalálható, például az Italkereső oldalán is. 

John Jameson, a Jameson whiskymárka alapítója 1770-ben vette feleségül John Steinn, egy dublini whiskeylepárló tulajdonosának a lányát. Ezután átvette és a következő évtizedben tovább növelte a vállalatot. Ez idő alatt a Jameson már Amerikába szállított, de a szesztilalom ennek gátat vetett. Ma a Jameson az egyik legnépszerűbb ír whiskymárka, évente 17 millió litert adnak el belőle a világ 75 országában. Az ír piac több mint a felét uralja.

Az eredeti Jameson whisky mellett a márka számos sikeres változatot adott ki. A Jameson Black Barrel az egyik legismertebb közülük. Ezt az italt dupla égetett hordóban érlelik, ami füstösebb, jellegzetesebb ízt és diós-vaníliás aromát kölcsönöz neki. A black barrel, vagyis “fekete hordó” kifejezés arra utal, hogy a hordót kétszer égették ki, ami gazdagabb, intenzívebb ízt eredményez.

A Jameson Caskmates-nek két fajtája van: a Jameson Stout Edition és a Jameson IPA Edition. Miután évekig érlelték a whiskyt a hordókban, a Jameson kölcsönadja őket a Franciscan Well Brewery-nek, Írország egyik legnagyobb kézműves sörfőzdéjének. A sörfőzde sört érlel a hordókban, majd visszaadja azokat és ismét whiskyt érlelnek benne. 

A Jameson IPA Edition esetében olyan hordókat használnak, amelyekben előtte világos söröket érleltek, míg a Jameson Stout Edition-t olyan hordókban érlelik, amelyekben barna sörök voltak korábban.

Ír kávé

Az ír kávé klasszikus ital, amely régóta nagy népszerűségnek örvend. Frissen főzött feketekávé, whisky, cukor és tejszín; ezek a tökéletes ír kávé összetevői. Gazdag és krémes nedű, amely nagy jól tud esni hideg téli estéken. Az ír kávét gyakran szolgálják fel szerecsendióval vagy fahéjjal megszórva, hogy így fokozzák az ízélményt. 

Sör

A sör évszázadok óta része az ír kultúrának, és ma is népszerű. Az országban a világos lágerektől kezdve a sötét sörökig és a stoutokig sokféle változata készül. Írország különösen ismert a stout söréről, amely pörkölt árpából készül, sötét színű és krémes állagú. A Guinness talán a leghíresebb ír stout sör, jellegzetes ízével és krémes állagával.

Írország az alkoholos italok gazdag és változatos kínálatát biztosítja, a whiskytől az ír kávén át a sörökig. Ha lehetőségünk van rá, próbáljunk ki néhányat ezek közül a  hagyományos italok közül.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek