Starity

Az online álláskeresés előnyei és hátrányai

2023. április 18. 12:12   |   

Az online álláskeresés fogalmát nincs szükség külön kiemelni, tekintve, hogy ma már nem is igazán létezik más formája a munkakeresésnek. Habár ajánlás útján bárki bármilyen munkahelyre bekerülhet, mégis a legtöbben a virtuális térben böngészünk.

hirdetés
Az online álláskeresés előnyei és hátrányai

De milyen előnyei és hátrányai vannak a folyamatnak? Mitől lesz nekünk jó, ha az interneten keresgélünk, és milyen veszélyekkel járhat? Erről hozunk most néhány gondolatot.

Milyen veszélyekkel járhat az online munkakeresés?

Ha ma valaki azt mondja, hogy az internetes álláskeresés veszélyes, akkor sokan csak legyintenek vagy mosolyognak, mondván, hogy ennek semmi értelme. Miért? Azért, mert annyira megszoktuk a digitális világot, hogy már nem igazán érzékeljük a határokat, ám az igaz, hogy nem mindig kell aggódnunk. A Hatvanallas.hu álláshirdető portál például részletes tájékoztatást ad mindenről és a kereséseinket is kibővíthetjük. Ám nem minden felületen biztonságos ilyen elmélyülten böngészni. 

De van ok az aggodalomra? Attól függ, honnan közelítjük meg a témát. A közösségi médiának megvannak a maga veszélyei, erről már rengeteget hallhattunk. Nem biztos, hogy minden az aminek látszik, és sok ember másnak adhatja ki magát, ezért a felénk irányuló személyes üzenetben történő megkereséseket óvatosan kell kezelnünk. 

Segít, ha megnézzük az illető profilját, ha a találkozó előtt telefonon is beszélünk vele, esetleg leinformáljuk a céget.

Az internetes böngészés során sokan adathalászat áldozatai is lesznek. Kifejezetten óvjuk adatainkat, és ne adjuk meg idegeneknek azokat!

A digitális munkaerőpiac által keletkezett körülmények

A digitalizáció valamennyi területet, így a HR szakmát is teljesen megváltoztatta. Régen azt sem tudták, hogy mi az a HR, eszik vagy isszák, ma meg minden komolyabb cég foglalkozik a témával. 

A digitális térben történő álláskeresésnek vannak pozitív hozadékai is, ám sajnos az új generációnak újfajta nehézségekkel kell szembenézniük, arról nem is beszélve, hogy a munkáltatókat is sikerül mindig meglepnie. 

Napjainkban óriásivá nőtt a munkaerőpiac, s nagyon nehéz kiszűrni a megfelelő ajánlatokat. Ami még nehezebb, hogy viszonylag kevés olyan weboldalt találunk, ahol sokféle szempont alapján szűrhetünk a keresések alatt. 

Az online álláskeresés legfőbb előnyei 

Nemcsak a közösségi média adta lehetőségeket aknázhatjuk ki, de olyan speciális tervezésű álláskereső portál mellett is dönthetünk, amelynek felületén könnyen eligazodhatunk. Ha szeretnénk, régiók szerint is böngészhetünk, így nem kell a sok kéretlen tartalom között keresnünk. 

Gyorsan, célzottan találjuk meg azokat a nyitott pozíciókat, amelyek passzolnak a portfóliónkhoz, az önéletrajzunkhoz, s nem fogják olyan ajánlatok az időnket rabolni, amelyekkel nem tudunk azonosulni. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek