Starity

Mit tehet az, akinek nem opció a lézeres szemműtét? - 3 alternatíva

2023. április 20. 15:03   |   

Nem mindenkinek műthető a szeme lézeres technológia segítségével – ám az is előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem szeretné magát alávetni ilyen beavatkozásnak, habár napjainkban egyre csökken a műtéttel járó kockázat. A lézeres szemműtét egyébként egy nagyon hatékony és népszerű megoldás elég sok szemprobléma kezelésére: ilyen például a rövid- és távollátás, az asztigmia vagy a szürkehályog. Az alábbiakban bemutatunk három olyan alternatívát a lézeres szemműtéten kívül, ami megoldást nyújthat a látással kapcsolatos problémákra.

hirdetés
Mit tehet az, akinek nem opció a lézeres szemműtét? - 3 alternatíva
Fotó: rawpixel.com / Freepik

Kontaktlencse

Azoknak, akik nem szeretnének műtéti beavatkozáson átesni, a kontaktlencse jó alternatívát kínál. A kontaktlencsék több fajtája érhető el jelenleg: vásárolhatunk hagyományos kemény- és puha lencséket, valamint speciális toric és multifokális lencséket is. A kontaktlencsék nem csak a megjelenésünket javíthatják, de sok esetben sokkal kényelmesebbek a szemüvegnél – gondoljunk csak egy esti filmezésre: mennyivel komfortosabb a szemüveg merev kerete nélkül feküdni az ágyban? Edzeni és úszni is jobb – és biztonságosabb is – szemüveg nélkül. A kontaktlencse ráadásul akár nagyobb látótávolságot is biztosíthat viselője számára.

Szemüveg

A szemüveg a leggyakoribb látáskorrekciós eszköz, és sok páciens számára valóban a legjobb megoldás lehet. A szemüveg segítségével általában a rövid- vagy a távollátást korrigálják. Ha valakinek súlyosabb az asztigmiája, akkor speciális toric lencsékkel ellátott szemüvegre lehet szüksége. A szemüveg viselésekor fontos, hogy a lencsék megfelelő erősségűek legyenek, hiszen ellenkező esetben olyan kellemetlenségekkel kell számolnunk, mint például a fejfájás vagy a szédülés.

Látásjavító szemlencse műtét

Egy másik jó alternatíva a látásjavító műlencse műtét lehet. A látásjavító műlencse műtét egy hatékony eljárás, milliók életét könnyítette már meg. Az eljárás alatt a természetes szemlencsét eltávolítják, helyette pedig egy mesterséges lencsét ültetnek be ultrahang segítségével. A módszer hozzájárul a látás javításához és a szemproblémák kezeléséhez, ráadásul a páciensek általában azonnal észreveszik az eredményt. A látásjavító műlencse műtét egy biztonságos és hatékony alternatívája a lézeres szemműtétnek.

Kiknek ajánlott a látásjavító szemlencse műtét?

Ha 45 év felett van a páciens, és szemüveget kell hordania a távoli vagy közelre való látáshoz, akkor az eljárás segíthet. Hasonló a helyzet akkor is, ha egyszerűen nem tudja, vagy nem szeretné folyamatosan cserélgetni a szemüvegét különböző távolságok miatt a beteg. A műtét akkor is ajánlott, ha sem közelre, sem távolra nem lát jól, de a szürkehályog még nem alakult ki. Egyébként az utóbbi megelőzésében is megoldást nyújthat a műtét. Az eljárást azoknak is javasolni szokták a szakemberek, akik valamilyen egészségi oknál fogva nem alkalmasak a lézeres látásjavításra, vagy, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak náluk.

A látásjavító műlencse műtét biztonságos és hatékony, ráadásul nagyon rövid idő alatt segít a látásproblémákon. Ha szeretnénk megszabadulni a szemüveg vagy a kontaktlencse használatának kellemetlenségeitől, akkor érdemes lehet felkeresni egy szakorvosi rendelőt!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek